Declaraţie de respingere a acuzaţiilor aduse Convenţiei Democratice din Romānia de către Preşedintele Iliescu īn cadrul Consfătuirii Guvernului cu prefecţii, Bucureşti, 26 mai 1993 

 

De cānd răspunde Opoziţia pentru eşecurile Puterii?

Opinia publică din Romānia a fost informată prin intermediul televiziunii că, īn cadrul Consfătuirii Guvernului cu prefecţii, Preşedintele Ion Iliescu a acuzat Opoziţia de a fi responsabilă īn mare parte de situaţia grea īn care se află ţara noastră. Īncercarea de culpabilizare a Opoziţiei de către Preşedinte s-a referit, īn principal, la neparticiparea acesteia la constituirea Guvernului īn toamna anului 1992; la introducerea moţiunii de cenzură; la īntārzierea adoptării bugetului de stat pe 1993 şi la o prezumptivă dirijare a campaniei anticorupţie īmpotriva Guvernului.

Convenţia Democratică din Romānia s-a manifestat permanent ca o forţă de opoziţie constructivă şi nu poate accepta sub nici o formă īnlocuirea dialogului politic cu acuzaţii neīntemeiate. Asemenea acuzaţii constituie nu numai o deturnare a atenţiei societăţii de la gravele probleme cu care se confruntă, ci şi o īncercare neloială, ca īn atātea alte rānduri, de transferare către Opoziţie a responsabilităţii Guvernului pentru repetatele greşeli săvārşite īn pregătirea şi aplicarea măsurilor reformei.

Reamintim opiniei publice că CDR, care a īntrunit un număr īnsemnat de sufragii la alegerile din 1992, şi-a afirmat īn mai multe rānduri disponibilitatea de a guverna īn anumite condiţii care nu au fost, īnsă, acceptate de FDSN, formaţiunea care deţine īn Parlament doar o majoritate relativă.

Moţiunea de cenzură a fost introdusă de Opoziţie ca un act democratic īntr-un stat de drept, ca urmare a refuzului FDSN de recunoaştere explicită a răspunderii sale politice pentru Guvernul pe care l-a format şi pentru programul de guvernare pe care l-a susţinut. Īn privinţa dezbaterilor care au avut loc pentru adoptarea Bugetului de  Stat pe anul 1993, prezentat cu mare īntīrziere de către Guvern Parlamentului, considerăm că un act de o asemenea importanţă pentru ţară, īn condiţiile unei continue degradări a situaţiei economice şi sociale, nu putea fi aprobat fără o analiză fundamentată, concretă şi realistă.

Orice abordare a marii corupţii trebuie să īnceapă, firesc, cu cercetarea activităţii guvernanţilor şi a altor factori ai Puterii, de către organele abilitate de lege. Convenţia Democratică din Romānia este constituită din partide care nu au participat la guvernare, nu au conferit nici un fel de avantaje nimănui şi nici nu au avut posibilitatea de a influenţa deciziile Puterii.

Convenţia Democratică consideră de datoria sa să susţină prin parlamentarii săi anchetarea tuturor cazurilor de corupţie semnalate de autorităţile de supraveghere şi control, precum şi de presă. Nu acceptăm ca īn Romānia să se practice orice fel de politică. Avem nevoie de o politică a „māinilor curate”, o politică de luptă īmpotriva corupţiei.

CDR a anticipat şi a informat permanent opinia publică asupra manevrelor actualei Puteri de a arunca pe umerii Opoziţiei consecinţele negative ale propriilor acte de guvernare. Īn consecinţă, Convenţia Democratică consideră că a fost şi este īn măsură să ofere ţării o reală alternativă de guvernare şi de ieşire din criza actuală, pe baza programului propriu pe care l-a făcut cunoscut opiniei publice īncă din iulie 1992.