Declaraţie de respingere a acuzaţiilor aduse Convenţiei Democratice din România de către Preşedintele Iliescu în cadrul Consfătuirii Guvernului cu prefecţii, Bucureşti, 26 mai 1993 

 

De când răspunde Opoziţia pentru eşecurile Puterii?

Opinia publică din România a fost informată prin intermediul televiziunii că, în cadrul Consfătuirii Guvernului cu prefecţii, Preşedintele Ion Iliescu a acuzat Opoziţia de a fi responsabilă în mare parte de situaţia grea în care se află ţara noastră. Încercarea de culpabilizare a Opoziţiei de către Preşedinte s-a referit, în principal, la neparticiparea acesteia la constituirea Guvernului în toamna anului 1992; la introducerea moţiunii de cenzură; la întârzierea adoptării bugetului de stat pe 1993 şi la o prezumptivă dirijare a campaniei anticorupţie împotriva Guvernului.

Convenţia Democratică din România s-a manifestat permanent ca o forţă de opoziţie constructivă şi nu poate accepta sub nici o formă înlocuirea dialogului politic cu acuzaţii neîntemeiate. Asemenea acuzaţii constituie nu numai o deturnare a atenţiei societăţii de la gravele probleme cu care se confruntă, ci şi o încercare neloială, ca în atâtea alte rânduri, de transferare către Opoziţie a responsabilităţii Guvernului pentru repetatele greşeli săvârşite în pregătirea şi aplicarea măsurilor reformei.

Reamintim opiniei publice că CDR, care a întrunit un număr însemnat de sufragii la alegerile din 1992, şi-a afirmat în mai multe rânduri disponibilitatea de a guverna în anumite condiţii care nu au fost, însă, acceptate de FDSN, formaţiunea care deţine în Parlament doar o majoritate relativă.

Moţiunea de cenzură a fost introdusă de Opoziţie ca un act democratic într-un stat de drept, ca urmare a refuzului FDSN de recunoaştere explicită a răspunderii sale politice pentru Guvernul pe care l-a format şi pentru programul de guvernare pe care l-a susţinut. În privinţa dezbaterilor care au avut loc pentru adoptarea Bugetului de  Stat pe anul 1993, prezentat cu mare întîrziere de către Guvern Parlamentului, considerăm că un act de o asemenea importanţă pentru ţară, în condiţiile unei continue degradări a situaţiei economice şi sociale, nu putea fi aprobat fără o analiză fundamentată, concretă şi realistă.

Orice abordare a marii corupţii trebuie să înceapă, firesc, cu cercetarea activităţii guvernanţilor şi a altor factori ai Puterii, de către organele abilitate de lege. Convenţia Democratică din România este constituită din partide care nu au participat la guvernare, nu au conferit nici un fel de avantaje nimănui şi nici nu au avut posibilitatea de a influenţa deciziile Puterii.

Convenţia Democratică consideră de datoria sa să susţină prin parlamentarii săi anchetarea tuturor cazurilor de corupţie semnalate de autorităţile de supraveghere şi control, precum şi de presă. Nu acceptăm ca în România să se practice orice fel de politică. Avem nevoie de o politică a „mâinilor curate”, o politică de luptă împotriva corupţiei.

CDR a anticipat şi a informat permanent opinia publică asupra manevrelor actualei Puteri de a arunca pe umerii Opoziţiei consecinţele negative ale propriilor acte de guvernare. În consecinţă, Convenţia Democratică consideră că a fost şi este în măsură să ofere ţării o reală alternativă de guvernare şi de ieşire din criza actuală, pe baza programului propriu pe care l-a făcut cunoscut opiniei publice încă din iulie 1992.