Discurs susținut cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa

E.S. Miroslav Lajčįk, Preşedintele Adunării Generale a ONU

 

 

Participăm astăzi la o ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa unui diplomat și om politic la o Universitate de Științe Politice.

La o primă vedere, s-ar părea că īntre știință și politică nu există puncte de īntālnire. Īn opinia mea, spaţiul ştiinţific şi cel politic nu constituie două universuri complet separate, lipsite de conexiuni şi interacţiuni.

Cred că politica trebuie să se inspire din ştiinţă, de la care poate trage īnvăţăminte. Orice ştiinţă se organizează īn jurul unor valori comune, cum ar fi schimbul de idei și respectul faţă de adevăr.

Lumea ştiinţei poate oferi dezbaterilor şi confruntărilor politice un model de dialog autentic şi echilibrat pentru că, īn acest spaţiu, ideile nu circulă īntr-o concurenţă ostilă. Ele sunt vehiculate cu argumente; capătă formă şi substanţă; sunt examinate, acceptate sau refuzate.

Are lumea ştiinţei ceva de īnvăţat de la politică? Cu siguranţă. Membrii corpului academic pot īnvăţa din succesele şi mai ales din eşecurile din mediul politic să devină mai prudenţi īn imaginarea unor proiecte politice, economice sau sociale pentru care nu există studii serioase de impact şi cu care sunt īnsărcinaţi să le realizeze alţii decāt ei. Din experienţa oamenilor de stat, oamenii de ştiinţă pot īnţelege ce īnseamnă să răspunzi pentru decizii care privesc viaţa, libertatea şi uneori moartea a milioane de oameni şi care pot duce la prăbuşirea, naşterea sau progresul unor state. Şi, mai ales, că pentru aceste decizii oamenii de stat pot plăti cu cariera lor, cu libertatea sau chiar cu viaţa.

E.S. Miroslav Lajčįk, preşedintele Adunării Generale a ONU, și-a īnceput cariera diplomatică īntr-un moment rar al istoriei politice a Europei și a lumii cānd, eliberate dintr-o dictatură dură și crudă, popoarele din Europa Centrală și de Est nu aveau pregătiți politicieni de tip occidental și au ales ca primi lideri democrați personalitățile provenite din mediul științific și cultural – rectori, profesori, fizicieni, filozofi, scriitori, muzicieni. Acești oameni au adus politicii europene nu numai devotamentul lor pentru idealurile democratice, dar și o viziune umanistă.

Din păcate, īn ultimele două decenii, leadership-ul vizionar a cedat īn fața management-ului politic, mai mult sau mai puțin performant, sau chiar a derapajelor populiste.

Am bucuria astăzi să salut nu numai performanțele unui diplomat prestigios, dar și speranța īn succesul unei noi generații de lideri devotați umanității de care nu numai establishment-ul ONU are nevoie, dar și noi toți.