Discurs de deschidere la conferinţa ”Youth, let’s voice out”

20 mai 2018, Bucureşti

 

 

 

La sfârșitul anului 1989, în zilele revoluției române, primii care au avut curajul să protesteze împotriva unei dictaturi nemiloase au fost tinerii. Și, din păcate, numărul celor care au plătit cu viața strigând „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim” este uriaș, așa cum și pierderea unei singure vieți este uriașă. Dar în nicio țară din Europa Centrală și de Est sau din componența fostei URSS, răsturnarea regimului comunist nu a produs atâtea victime. N-ar trebui să se mai întâmple așa ceva și avem datoria să facem tot ce depinde de noi pentru ca tragediile lumii să nu se mai repete niciunde.

În primii ani post-revoluționari, în lupta cu regimul neocomunist instaurat la București, am fost înconjurat de tineri. La fel s-a întâmplat în cei patru ani ai mandatului prezidențial, dar și în anii care au urmat, la Academia de Diplomație Culturală din Berlin sau în toate colțurile lumii unde am fost invitat să susțin conferințe.

La Seul, am fost impresionat de numărul tinerilor pe care i-am văzut lucrând alături de domnul Man Hee Lee, de remarcabilele lor calități și de credința lor profundă că lumea poate și trebuie să devină un loc mai bun, iar ei au responsabilitatea să contribuie la acest lucru. Tinerii care lucrează astăzi la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului sunt la fel. Această apropiere, dincolo de granițe, diferențe lingvistice, culturale sau religioase, îmi dă încredere. Nu vorbim și nu ne preocupă numai viitorul Peninsulei Coreea, al României, al Europei de Est și Balcanilor, vorbim despre întreaga lume de mâine, care trebuie să fie a tuturor și pentru toți.

Mă uit astăzi, acum, la dumneavoastră, tinerii prezenți în această sală și am sentimentul unei predări de ștafetă. Man Hee Lee, președintele HWPL, președinții Rexhep Meidani, Stanislav Șușkevici, Stjepan Mesici, Viktor Iușcenko și cu mine, Ghenadi Burbulis, strategul transformării imperiului comunist într-o societate democratică, Haris Silajdzic și doamna Milka Rostova v-am împărtășit experiența noastră dintr-o perioadă de mari transformări politice, economice, culturale, științifice și tehnologice pe care a cunoscut-o omenirea, cu speranța că ele vă vor fi de folos în epoca de mari transformări care vă așteaptă. Viitorul este al vostru și sunt convins că veți ști cum să-l gestionați.