Emil Constantinescu

O lume plată cu fracturi adânci.

 

 Alocuţiune la masa rotundă “Noi reţele şi parteneriate” din cadrul Anului Francofoniei. Cluj, 24 martie 2006

 

 Thomans Fredman, editorialist la New York Times, a vizitat India pentru a studia la faţa locului miracolul noii generaţii de informaticieni indieni. Un tânăr informatician, după ce i-a demonstrat cum, utilizând internetul, ei pot forma mici companii capabile să acţioneze competitiv oriunde în lume, i-a spus “câmpia este plată acum”. Cartea “Lumea este plată” , care a plecat de la această experienţă de viaţă, i-a adus lui Thomas Fredman premiul Pullizer şi este un best-seller mondial. Această carte nu vorbeşte, cum s-ar părea la prima vedere, despre un viitor mai mult sau mai puţin probabil, ci despre un prezent pe care mulţi nu îl sesizăm încă. Cei care au pus pe mapele Forumului Statelor Generale de la Bucureşti reclama “TV 5 Le monde”, “centrul este peste tot” l-au sesizat. Nu întâmplător, ci pentru că media transnaţională este un element, în egală măsură, reprezentativ al globalizării şi al societăţii informaţionale. Internetul este şi el un vehicul pentru noi conexiuni care sfidează geografia dar numai pentru cei care au posibilitatea şi abilitatea de a-l utiliza.

Vreau să vă împărtăşesc şi eu propria mea experienţă indiană. În 1997, în drumul de la Summet-ul Francofoniei de la Hanoi spre ţară am oprit în New Delhi. Preşedintele Indiei, un bătrân cultivat şi înţelept, mi-a povestit că o companie americană a organizat în India o operaţiune promoţională pentru televiziunea prin satelit. Cu ajutorul unor elicoptere şi a unor călăuze, au ajuns în nişte sate pierdute din junglă, în care locuitorii nu ştiau că dincolo de munţii din jur mai există şi altceva în lume, în afară de animalele junglei cu care învăţaseră să se lupte şi să trăiască. Elicopterul, televizorul şi chiar noii veniţi au fost consideraţi apariţii divine. Era, de fapt, singura interpretare posibilă la un decalaj de milenii de civilizaţie. Iată deci că aşa-zisa lume plată contemporană are falii transversale adânci, care pot pune în contact direct strate de cunoaştere diferită pe spaţii restrânse. Povestirea indiană, binecunoscută acum pe internet, a celor cinci orbi care, atingând diferite părţi ale unui elefant: picioarele, trompa, colţii de fildeş, spinarea sau coada descriu fiinţe sau lucruri diferite, este o imagine potrivită acestei realităţi, care m-a şocat în multe din experienţele pe care le-am avut în diferite colţuri ale lumii, în special ca geolog şi explorator.

Iată de ce cred că lungul drum spre o solidaritate globală care este forma supremă a libertăţii trebuie să înceapă din interiorul fiecărei naţiuni, comunităţi locale sau chiar familii, unde de multe ori putem regăsi multe din contradicţiile pe care le descriem ca fiind tipice discrepanţelor dintre Nord şi Sud, Vest şi Est. Vulnerabilităţile comunităţilor umane în faţa efectelor unor catastrofe naturale ca tsunami sau uraganul Katrina care au marcat dramatic debutul mileniului 3 nu au mai apărut atât de diferite în Asia de Sud-Est şi în Statele Unite cum păreau a fi în stereotipurile anterioare despre aceste ţări. Solidaritatea internaţională a fost impresionantă, în primul rând ca sentiment uman şi acceptarea de către SUA a unui ajutor internaţional a dat Americii o faţă mai umană, care nu i-a deteriorat imaginea.

Abordarea globalizării doar ca o forţă egalitaristă în sensul negativ în care este discutată astăzi nu este productivă. Imperialismul tehnologic, promovarea culturii de consum sau a limbii engleze în dauna diversităţii culturale şi identităţilor naţionale sunt realităţi indiscutabile dar la fel de reală este şi perspectiva unei egalităţi de şanse care se deschide acum în special în faţa tinerei generaţii, care în România va fi prima beneficiară a mobilităţii profesionale pe piaţa muncii după integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.

Globalizarea a deschis o piaţă fără graniţe şi în sistemul educaţional. Este necesar însă să se treacă neîntârziat de la reforma instituţională la redesenarea instituţională în educaţie. În cadrul Europei, procesul de schimbare educaţional poate fi asemănat cu un copac. Dacă mobilitatea este coroana copacului şi rădăcinile sunt reprezentate de o reţea de instituţii interne şi transnaţionale, trunchiul urmează să fie constituit de o nouă organizare strategică a cunoştinţelor care să valorizeze masa critică de cunoştinţe fundamentale. Globalizarea a oferit o infrastructură a comunicaţiilor în care spaţiul şi timpul nu mai contează. Dubla elice a învăţării şi a muncii trebuie să funcţioneze în baza a două concepţii: educaţie continuă şi multidisciplinaritate. Educaţia continuă a fost implementată oficial în acest an şi în România prin sistemul LMD, care adaugă licenţei universitare specializarea prin masterat şi doctorat. Multidisciplinaritatea nu a scăpat încă de tirania disciplinelor şi de spiritul de castă al institutelor de cercetare. O soluţie ar fi o ofertă pentru tânăra generaţie în care aceasta nu mai alege între titluri de discipline ci între profesiuni, prezentându-i-se un orizont al profesiunii în care disciplinele sunt înlocuite de module care îţi permit să îţi alegi un itinerar personal care să formeze curriculumul tău individualizat. În această viziune, profesorii trebuie să devină mai degrabă tutori şi modele decât simpli furnizori de cunoştinţe. Este nevoie de crearea în educaţie şi cercetare a noi terenuri de joc şi a unor noi jucători. Managerii trebuie să administreze interacţiuni. Sferele organizaţionale trebuie să se schimbe într-un context în care bătălia pentru talente devine globală şi apare o accesibilitate on line la job-uri. Descoperirea precoce a talentelor şi administrarea evoluţiei acestora devine o ştiinţă. Provocările dezvoltării tehnologice pun presiune pe resursa umană.

O lume fără graniţe în sistemul educaţional cere, cum am mai spus, redesenarea instituţiilor. Trebuie creaţi absolvenţi cu competenţă globală care să fie capabili însă să acţioneze în funcţie de particularităţile religioase, tehnologice, culturale ale mediului înconjurător local. Trebuie să nu uităm că la originea globalizării stau problemele. Problemele globale, de multe ori maladii, au cerut răspunsuri globale. „Global versus local” nu este o definţie cu sens geografic ci o gândire şi un mod de acţiune adaptat unor probleme locale dar cu impact global.    Globalizarea nu mai poate fi privită ca un produs exclusiv occidental. Tehnologia modernă este într-adevăr un produs occidental ca o consecinţă a concentrării producţiei ştiinţifice în Occident şi a unor falii cognitive mai vechi. Globalizarea este însă un răspuns la problemele globale care obligă tehnologia occidentală să ţină cont de particularităţile locale şi să lucreze pentru soluţii globale. Pentru a construi un nou concept de solidaritate universală, trebuie să fim capabili să punem în evidenţă ethosul globalizării şi să privim globalizarea nu sub aspectul ei tehnologic ci sub aspect antropologic. Prin diversitatea care o caracterizează şi prin potenţialul pe care îl poate angaja, francofonia este bine poziţionată pentru a răspunde acestei provocări majore a epocii noastre.