Discurs susţinut cu ocazia inaugurării Institute for Peace Studies

din Alexandria, din 14 februarie 2006

 

Excelenţa voastră d-na Suzanne Mubarak

Stimate dle Director al Bibliotecii Alexandrine dl. Ismail Serageldin

Distinşi colegi,

      Cand am primit invitaţia de a participa la inaugurarea Institutului Păcii la Biblioteca din Alexandria mi-am amintit istoria tanărului păstor spaniol Santiago care călătorea din Europa spre Piramidele Egiptului purtand în desagă o carte. El învaţă araba şi întalneşte o bătrană ghicitoare, un rege, un negustor de cristaluri, un general, un crescător de cămile, un englez şi pe fecioara Fatima. Străbate deşertul, războiul dintre clanuri şi pacea oazelor. La capătul drumului său află că mai importantă decat orice comoară este cunoaşterea ’Sufletului lumii’. Istoria lui Santiago a fost povestită de scriitorul brazilian Paulo Coelho în cartea Alchimistul citită de milioane de oameni dovedind încă o dată că dialogul civilizaţiilor este nu numai posibil dar şi fascinant.

      Suntem aici împreună pentru a ne împărtăşi experienţele noastre personale căutănd un sens comun.

      M-am născut în anul în care începea al II – lea război mondial, langă o cetate din secolul XV situată pe graniţa fostului imperiu sovietic. Am cunoscut ocupaţia străină, refugiul, viaţa sub o dictatură militară de dreapta şi represiunea sub o dictatură comunistă în ultimul deceniu. Am participat la revoluţia anticomunistă şi am înfruntat conflicte interetnice, ameninţarea războiului civil şi a unui război la graniţe.

      Profesia mea este Mineralogia şi mineralogii sunt urmaşii Alchimiştilor care visau să schimbe metalele în aur.

      De miliarde de ani, Pământul este scena gigantică a unei permanente confruntări între tendinţele de concentrare şi de diseminare a materiei minerale. La fel este şi istoria lumii vii, a oamenilor şi a popoarelor. Esenţial este ca polemica ideilor şi dialogul paşnic să înlocuiască pentru totdeauna violenţele de orice fel. Biblioteca din Alexandria este poate locul cel mai potrivit pentru a ne aminti că trebuie să aruncăm crusta aroganţelor care împiedică comunicarea, să evitatăm sentinţele şi prejudecăţile asupra unor oameni şi concepţii pe care nu le cunoaştem îndeajuns. Să ne apropiem cu grijă şi respect de natura misterioasă şi profundă a diferitelor civilizaţii umane, de această lume multiculturală în care ne-au fost sortite o trecere efemeră şi visul eternităţii spirituale. Avem datoria de a identifica şi a valorifica vechile strate suprapuse, de-a lungul mileniilor, de a redescoperi tradiţia schimburilor pacifice şi a negocierilor subtile între popoare aparţinând unor civilizaţii diferite şi totodată complementare.

 

            Miza prezentului nu mai trebuie să fie un mod de a organiza relaţii între prieteni şi duşmani ci, dimpotrivă, ea trebuie înţeleasă ca cea mai bună modalitate de a fi împreună, în hjurul unui proiect comun de instaurare şi consolidare a PĂCII. Libertatea conştiinţei, toleranţa şi pluralismul sunt valorile care ne pot ajuta să găsim calea de a ieşi din noaptea urii şi răzbunării pentru a construi noi punţi între culturi şi civilizaţii străvechi.

            Dacă ne dorim o lume a PĂCII va trebui să o clădim, să luptăm pentru ea, să ne lăsăm în genunchi doar pentru a ne ruga şi să nu ne lăsăm copleşiţi de spaima unui rău considerat inevitabil.

            Dacă globalizarea nu poate fi evitată, atunci ea poate fi modelată.

             Multiculturalismul se cere promovat şi trăit în respect pentru diversitate, pentru pluralismul tradiţiilor identitare, pentru drepturile omului şi libertatea conştiinţei fiecăruia.

            Vom supravieţui în această lume încă divizată nu cu ceea ce avem, ci prin ceea ce suntem.