Geologia, o şcoală pentru viaţă[*]

Dragi studenţi geologi şi geofizicieni,

 

Vă adresez un cald salut colegial, cu sincera şi profunda apreciere a faptului că domeniul ştiinţific pe care îl reprezentati – geologia şi geofizica - este onorat astăzi printr-un eveniment ştiinţific de anvergură.  Faptul că în această sală putem vedea atâtea figuri tinere, ale studenţilor geologi şi geofizicieni, este un semn bun al viitorului pe care ni-l dorim. Nu există o mândrie mai mare pentru facultăţile de geologie şi geofizică româneşti decât succesul absolvenţilor lor pe plan naţional şi internaţional, atât în domeniul pentru care s-au pregătit cât şi în alte diferite profesii.

În ultimele două decenii, Libertatea şi Democraţia au creat o problemă nouă: dificultatea alegerii. Se spune adesea, nu fără îndreptăţire, că a alege este chiar mai important decât alegerea făcută. Curajul de a alege şi tăria de a vrea să afli ce poţi să fii sunt esenţiale într-o lume în care viitorul nu-l putem şti în detalii dar putem să-l anticipăm în liniile lui esenţiale, inclusiv ca potenţiale de pericol şi risc. De aceea cred că cel mai important mesaj pe care vi-l pot transmite este „Fiţi voi înşivă” sau, mai exact „Deveniţi voi înşivă”.

Perioada pe care o petreceţi în universitate este prilejul cel mai nimerit de a vă defini nu doar ca viitori titraţi într-o profesiune anume, ci mai ales ca oameni. Sigur că este important să fim pregătiţi în profesiunea pe care ne-am ales-o şi, din experienţa mea, pot spune că profesiunea nu te trădează niciodată. Averea, banii, funcţiile le poţi pierde oricând. Oamenii, uneori chiar cei în care ai crezut, te trădează adeseori. Profesiunea nu te trădează. Este esenţial să fii stăpân pe tine, pe cunoştinţele tale, pe valoarea ta.

Pe lângă bune cunoştinţe profesionale, e necesară o capacitate de anticipare şi o viziune pozitivă asupra vieţii. Asupra vieţii, în general, şi asupra propriei tale vieţi.

Le-am spus mereu studenţilor mei că pentru a fi un bun prospector, nu ajunge să fii foarte inteligent, nu ajunge să ai cunoştinţe temeinice în meserie. Trebuie să fii sigur că, cercetând, vei descoperi ceva. Dacă ai această siguranţă şi o atitudine pozitivă în exerciţiul meseriei tale, poate nu vei găsi ceea ce cauţi, dar sigur vei găsi ceva, uneori mai important decât ce căutai.  Deşi nimeni nu poate contura perfect lumea de mâine, a cărei viteză de schimbare va surprinde deseori, trebuie să avem capacitatea de a discerne ce este bun şi important pentru progres.

Raportate la scurta noastră istorie biologică, obiectul cercetărilor noastre, rocile, minereurile sau combustibilii fosili nu s-au schimbat. Cu excepţia erupţiilor vulcanice şi cutremurelor care ţin de geologia hazardului, rocile, minereurile sau combustibilii fosili s-au schimbat puţin în raport cu scurta noastră istorie biologică. Noi ne-am schimbat, şi putem citi tot mai multe informaţii pe site-ul lor. Ele rămân un martor preţios al istoriei pământului şi dacă ştim să punem întrebările potrivite vom afla răspunsuri de calitate. Dar mai datorăm ceva geologiei şi geofizicii: un anume mod de a fi şi de a privi lumea. Aceste ştiinţe ne învaţă să evităm sentinţele definitive, să ne apropiem cu grijă şi respect de natura misterioasă şi profundă a planetei noastre.

 

Dragi studenţi, vă doresc să nu uitaţi că inteligenţa fără caracter este, aşa cum s-a spus, „o povară, nu o binecuvântare”. Ştiinţa nu ne-a promis nici bogăţia nici fericirea. Ea ne promite adevărul. Dacă vom şti să-l căutăm cu pasiune şi pricepere vom putea să ne clădim şi prosperitatea şi fericirea.  

Şi nu în ultimul rând, este vital să credem, să credem în ceva. Aveţi încredere în forţele dumneavoastră, aveţi încredere în profesia dvs. şi nu-i uitaţi pe profesorii care v-au pregătit pentru cunoaştere prin ştiinţă şi educaţie pentru viaţă.

Voi şi succesele voastre sunteţi cel mai trainic argument în demonstrarea adevărului că România are un viitor pentru care românii merită să lupte, să muncească şi să-şi trimită copiii la învăţătură.


 

[*] Discurs la Conferinţa 1-st International Geosciences Student Conference, Bucureşti,  22 aprilie 2010