Discurs la solemnitatea de decernare a distinctiilor aferente Ordinelor Nationale ale Romaniei unor personalitati din viata publica romaneasca, Bucureşti, 1 decembrie 2000 

 

Aristocratia de neam si aristocratia de merit

Cu prilejul Zilei Nationale, am privilegiul de a conferi cele mai inalte distinctii ale statului roman unor reprezentanti de frunte ai vietii  noastre publice, in semn de apreciere a contributiei aduse la progresul si propasirea Romaniei. Am convingerea ca decernarea solemna a unor astfel de distinctii, inaugurata la acest nivel, national, astazi, 1 decembrie 2000, va fi urmata, an de an, de alte ceremonii care sa onoreze, in numele Romaniei, mereu alte si alte personalitati a caror opera si stradanie intru binele patriei vor fi astfel recunoscute si recompensate.

Cele trei ordine nationale, pe care le-am restaurat prin lege incepand cu anul 1999, au o istorie glorioasa.

Infiintarea Ordinului „Steaua Romaniei” a simbolizat in secolul trecut insasi suveranitatea in fine dobandita de Romania. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a propus si chiar a desenat efigia ordinului. Ordinul a putut fi insa instituit abia mai tarziu, de catre  Principele Carol prin Decretul nr. 2 din 10 mai 1877, dupa ce prin Decretul nr. 1 se proclamase, in aceeasi zi istorica, independenta tarii. Abrogat in 1948, Ordinul „Steaua Romaniei” a fost repus in vigoare la 10 mai 1999, in ziua in care se implineau 122 de ani de la infiintarea sa.

Dupa Marea Unire, cand suveranitatea statului roman fusese pe deplin consacrata prin jertfa fiilor sai si prin vointa suverana a reintregirii, Romania moderna a socotit necesar sa-si recompenseze cetatenii de frunte si prin alte doua noi ordine nationale, Serviciu Credincios si Pentru Merit. Ele au fost instituite din initiativa regilor Ferdinand si Carol al II-lea, pentru a rasplati slujirea credincioasa a statului roman si meritele personalitatilor care dadeau stralucire si glorie societatii romanesti.

Prin constituirea ordinelor nationale, Romania consacra o elita a abnegatiei si a slujirii patriei, deopotriva pentru ostenii ei viteji, pentru cei ce serveau cu credinta institutiile tarii si pentru personalitatile unei societati angajate intr-un rapid proces de modernizare. Dincolo de vechea aristocratie de neam, care ilustrase candva istoria mai veche a Tarilor Romane, o noua aristocratie, de aceasta data a meritului individual, a excelentei celor care, in timp de pace sau de razboi, luptau pentru binele si pentru gloria patriei, indiferent de obarsie si de rang social, dadea expresie unei stari de spirit democratice si unei noi viziuni despre stat ca alcatuire destinata binelui public.

Timp de decenii, ordinele nationale au rasplatit meritul, serviciul credincios in slujba patriei, fapte ilustre care au sporit onoarea si prestigiul Romaniei. Ordinele Steaua Romaniei, Serviciu Credincios si Pentru Merit, ca si marele ordin militar care purta numele Voievodului Mihai Viteazul, au consacrat o elita a competentei si a devotamentului in serviciul public. Nu a fost vorba doar de conferirea unor recompense pur simbolice celor care au binemeritat, cu titlu individual, de la patrie. Asemenea cavalerilor din vremea indepartata a Cruciadelor, membrii acestor ordine ale statului roman modern s-au reunit in numele unor valori, si-au manifestat solidaritatea si exigenta unii in raport cu ceilalti, au impus respect si au reprezentat modele pentru generatiile tinere. Tocmai de aceea, regimul comunist, in razboiul sau necrutator cu elitele Romaniei adevarate, a desfiintat ordinele nationale si le-a inlocuit cu decoratii preponderent aniversare, copiate fidel dupa sistemul sovietic.

Dupa 50 de ani de la abrogare, am reusit sa reconstruim un sistem care se revendica deopotriva de la traditia glorioasa a vechilor ordine nationale si de la valorile democratice ale Romaniei de astazi. Statul roman confirma si consacra astfel efortul elitelor sale ca pe o contributie la binele comun, onorand si institutiile fundamentale ale tarii, si marile personalitati creatoare pe care societatea romaneasca, colegii de profesie, opinia publica, le-au recunoscut de mult si nu au incetat sa le stimeze.

Reinstaurarea oficiala a ordinelor nationale prin distinctiile conferite astazi, la propunerea Academiei Romane, a Guvernului Romaniei sau a unor asociatii profesionale, are si o dimensiune reparatorie: am incercat cu totii sa ne gandim si la cei care au binemeritat de la patrie in deceniile in care ordinele azi restaurate au lipsit, si la aceia carora, dupa 1948, li s-a luat chiar dreptul de a purta insemnul ordinului acordat anterior.

 

Modele pentru generatiile viitoare

Prezenti la aceasta solemnitate, participam la asumarea de catre statul roman a valorilor pe care ordinele nationale le consacra ca parte integranta a esentei sale perene si a demnitatii sale suverane. Participam la un efort de recladire a elitelor Romaniei de azi si de maine. Sunt convins ca ierarhia valorilor trebuie restabilita cu grija, pentru ca generatiile viitoare sa afle care le sunt modelele de care au atata nevoie in parcursul lor de afirmare. Contez pe dumneavoastra pentru a proba prin forta exemplului si prin autoritatea pe care societatea romaneasca v-o recunoaste, prin harul nobilei pedagogii pe care o exercitati, ca, dincolo de cele trecatoare, adevaratele valori intelectuale si morale ale Romaniei sunt pretuite azi si vor fi recunoscute de viitorime.

Suntem, intr-un anume fel, intr-o situatie – pereche celei de dupa Marea Unire, cand Romania s-a vazut in fata unei provocari imense, de a construi un stat democratic. Pentru ca un stat democratic modern nu inseamna numai o legislatie de tip european si institutii democratice, ci si oameni care sa lucreze in aceste institutii dupa regulile unui stat de drept, in slujba cetateanului. O societate implicata intr-un proces de reforma profunda are nevoie de modele, de oameni care, prin serviciu credincios si merite personale, dovedesc respect pentru norme si principii, dobandind respectabilitate. Ordinele Nationale Steaua Romaniei, Serviciu Credincios si Pentru Merit au darul de a face larg cunoscute personalitati de marca din domeniul culturii, educatiei, stiintei si tehnologiei, din administratie, justitie, diplomatie, din practica medicala si cariera militara, din sportul de performanta si din randul celor care s-au dedicat actiunilor umanitare.

Avem nevoie de modele in toate domeniile; avem nevoie de o societate sanatoasa din toate punctele de vedere. Sunt convins ca, nu intamplator, primele propuneri pentru acordarea Ordinului Steaua Romaniei le-am primit din partea Ministerului Sanatatii intru recunoasterea meritelor deosebite ale unor medici in domeniul transplantului de organe. Dincolo de performanta profesionala a autorilor, aceste reusite chirurgicale au dovedit ca in Romania exista o solidaritate umana capabila sa strapunga barierele suferintei incurabile.

N-au fost intamplatoare nici primele propuneri pentru acordarea Ordinului Serviciu Credincios si Pentru Merit unor tineri sportivi de exceptie care au adus prestigiu Romaniei la Jocurile Olimpice.

Societatea romaneasca si tineretul, indeosebi, aspira la mai sus si la mai bine. Inteligenta, cunostintele, competenta creeaza valori profesionale in multe domenii. Dar nu intotdeauna aceste varfuri nazuiesc sa aiba si stiu sa formeze echipe si curente favorabile competitiei reale. Societatea noastra are astazi nevoie, mai mult ca oricand, de oameni cu tarie de caracter.

Reinstaurarea ordinelor nationale ale Romaniei are si o dimensiune constitutiva. Asemenea ilustrilor lor predecesori, personalitatile carora li se confera aceste distinctii devin membri ai Ordinului, cu drepturi si indatoriri. Grupand oameni de mare valoare, cu o moralitate ireprosabila, care respecta aceleasi principii, congregatia fiecarui Ordin este indreptatita sa-si exprime punctul de vedere asupra celor care urmeaza a fi distinsi devenind la randul lor membrii aceluiasi Ordin.

Ideea de Ordin releva ca nu este important numai ce reprezinti tu insuti, dar este importanta si exigenta fata de cei cu care te asociezi. Din acelasi considerent este posibil sa refuzi sau sa restitui ordinul primit atunci cand printre membri exista persoane ce nu corespund exigentelor tale morale. Aceasta dimensiune prospectiva este fundamentala pentru organizarea Ordinului si constituie, la randul sau, un model durabil de organizare a relatiilor umane si de constructie a autoritatii valorilor in societate.

 

Cinstirea lucrului bine facut

Respectand traditia interbelica, ordinelor nationale le sunt asociate medalii care se acorda, conform legii, persoanelor cu studii medii care reprezinta, la randul lor, o elita a lucrului bine facut, respectata pentru locul castigat in societate prin competenta, cinste si devotament. La propunerea ministerelor si a unor asociatii profesionale, au fost conferite medalii Pentru Serviciu Credincios si Pentru Merit unor invatatoare care au format cu daruire generatii de elevi, unor muncitori destoinici, tarani renumiti prin harnicie si simt gospodaresc, functionari corecti si loiali de care depinde bunul mers al administratiei.

Recladirea elitelor Romaniei ramane si una dintre misiunile care va onoreaza. Va doresc, asa cum doresc pentru intreaga Romanie pe care o reprezentati in ce are ea mai bun, mai meritoriu, mai fidel, un viitor pe masura gradului de excelenta de care tara are nevoie pentru a-si construi calea catre progres.

De Ziua Nationala, este de datoria noastra comuna sa impartasim o viziune limpede si generoasa asupra Romaniei viitoare. Vreau sa cred ca reunirea noastra si omagiul adus celor dintai dintre noi contribuie la intarirea sperantei si increderii noastre in destinul Romaniei.