Mesaj cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, 1 decembrie 2000 

 

Marea Unire din 1918

Ziua Nationala este pentru toti cei din tara si de pretutindeni un prilej de sarbatoare, dar si de meditatie grava asupra destinului patriei noastre comune, Romania.

1 Decembrie 1918 este data care a marcat de fapt intrarea noastra, ca romani, in marele flux istoric al veacului care sta acum sa se incheie.

Secolul XX a fost, la inceputul sau, un veac bun pentru romanii care, pentru prima data in zbuciumata lor istorie, se regaseau uniti in aceleasi fruntarii, intr-un stat important, pregatit sa-si duca la bun sfarsit procesul de modernizare cu forte noi si cu energia creatoare pe care aceasta mare biruinta a neamului o starnea.

Acest avant al primelor decenii a fost frant insa de doua ori. Asupra Romaniei, ca si asupra intregii Europe, s-a abatut mai intai flagelul devastator al fascismului, cu cortegiul sau de asasinate, genocid si distrugeri fara limite. El a fost urmat aproape nemijlocit de comunism impus cu forta si mentinut prin forta, distrugand fizic elitele, de la intelectuali la fruntasii satelor, luand ca ostatec o natiune intreaga pentru o jumatate de secol. Democratia in Romania a fost strivita de cele doua dictaturi si a reinviat abia dupa Revolutia din 1989.

 

Eliberarea de sub dictatura

Cum se arata, la sfarsitul sau, veacul al XX-lea pentru Romania?

Ne-am eliberat de dictatura, am construit o ordine de drept. Am construit, cu greu, o crestere economica sanatoasa; am asanat, in buna masura, sistemul bancar; am restabilit ca principiu de baza proprietatea privata si am incercat sa reparam macar ceva din imensele nedreptati ale dictaturii comuniste. Am reusit sa facem sa fie recunoscut de intreaga comunitate a tarilor democratice un nou statut international al Romaniei, candidat credibil al integrarii in NATO si tara care negociaza, acum, aderarea la Uniunea Europeana.

Azi, Romania democratica este insa confruntata cu noi riscuri, foarte grave, care pot sa puna in pericol direct institutiile si perspectivele pe care, de 11 ani, societatea romaneasca, in marea sa majoritate, le doreste, le construieste si le sustine.

Consider, de aceea, ca Ziua Nationala a Romaniei la acest prag de nou secol trebuie sa fie pentru fiecare dintre noi un prilej de profunda reflectie.

 

Decizii pentru Romania secolului XXI

Trebuie sa ne gandim in ce Romanie vrem sa traim in secolul viitor, noi si copiii nostri: intr-o tara democratica, in care munca cinstita, drepturile omului, libertatea si proprietatea sa fie respectate, asemeni tarilor democratice din jurul nostru si din Europa unita, sau intr-o tara izolata si pustiita, lipsita de orice credit material si moral din partea lumii civilizate.

Eu sper cu toata fiinta mea ca societatea romaneasca isi va dovedi si de aceasta data forta si maturitatea, ca va veghea neclintit pentru apararea libertatii si democratiei, pentru progresul pe care l-am obtinut cu atatea jertfe, pentru un viitor european al patriei pe care o cinstim azi.

Dumnezeu sa ocroteasca Romania!