Cuvant la receptia oferita cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Bucureşti, 1 decembrie 2000 

 

Sarbatorim azi Ziua Nationala a Romaniei, aniversarea celor 82 de ani de cand, prin vointa suverana a poporului, Romania a reunit, in in-teriorul acelorasi hotare, toata suflarea neamului nostru. Atunci, popo-rul roman a intrat in marele flux al modernitatii europene.

Azi, aceasta reinviere a unei Romanii democratice, libere si euro-pene este in acelasi timp posibila si primejduita.

 

Am dovedit ca se poate si in buna masura am reusit

In ciuda enormelor dificultati pe care cetatenii Romaniei nu au in-cetat sa le infrunte, am reusit in sfarsit sa urcam panta catre cresterea economica, am reusit sa refacem proprietatea privata, am reusit sa evitam si pericolul prabusirii sistemului financiar, si pe acela al incetarii de plati externe, cum am stopat si agresarea institutiilor statului de drept, am consolidat si am modernizat sistemul legislativ. Am garantat drepturile si libertatile minoritatilor, am consolidat statutul magistratilor, functionarilor publici, clerului, organizatiilor societatii civile, militarilor. Am demarat o ampla reforma a educatiei, am pus la adapost monumente de mare valoare ale patrimoniului cultural national, am cinstit memoria inaintasilor si opera contemporanilor. Am devenit parteneri credibili si apropiati, deopotriva ai vecinilor nostri si ai mari-lor democratii ale lumii, am demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeana, suntem candidati credibili si parteneri strategici in integra-rea euro-atlantica. Toate acestea fac posibila o Romanie europeana, democratica, prospera si respectata de comunitatea internationala.

 

Suntem datori Tarii si copiilor nostri

Acest destin in care au crezut generatii succesive de romani este insa primejduit acum, cand se afla in cumpana viitoarea directie de dezvoltare a Romaniei, nu doar pentru viitorul nostru imediat, ci si pentru viitorul copiilor nostri.

Democratia in Romania se afla din nou intr-un moment de rascruce. Obosita de povara unei austeritati necesare, dar dureroase, dezorientata de explozia noului si de inertia trecutului, Romania profunda risca sa alunece pe panta primejdioasa a democratiei simulate sau tradate. Cele mai bune ganduri pe care va chem sa le impartasim azi, de Ziua Natio-nala a Romaniei, vin din convingerea ca vom izbuti sa ne regasim luci-ditatea, forta si increderea in viitorul democratic si european al tarii noastre.

Dumnezeu sa ocroteasca poporul roman. Traiasca Romania!