Discurs la ceremonia de inaintare in grad a unor generali şi acordare a gradului de general, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 30 noiembrie 2000 

 

Elita armatei in elita societatii

Recunoasterea meritelor si a calitatilor tuturor celor care s-au pus in slujba societatii reprezinta o datorie de onoare.

Ceremonia de inaintare in grad a unor generali si de acordare a gradului de general, organizata cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, materializeaza datoria fata de acei oameni care si-au dedicat viata carierei militare si au pus mai presus de orice dragostea fata de tara.

Trecutul, prezentul si viitorul Armatei Romane sunt reprezentate aici prin doua generatii de militari. Prima dintre ele a fost martora si a participat direct la evenimentele care au influentat destinul Romaniei in ultima jumatate de secol. Din cea de-a doua fac parte coloneii si generalii a caror devenire profesionala s-a produs in special dupa anul 1990, prin asumarea responsabilitatii de a indeplini pana la capat reformele care vor permite unei armate romane moderne si profesioniste sa raspunda provocarilor secolului urmator.

Generalii activi, care sunt astazi prezenti la aceasta ceremonie, sunt angajati intr-o batalie pe care nu au dreptul sa o piarda, aceea a unei transformari profunde si fara precedent in istoria romanilor, a tuturor structurilor din sistemul militar. Despartiti de varsta si de experienta proprie de viata, militarii activi, in rezerva sau in retragere sunt uniti prin devotiunea pentru profesie, prin spiritul de disciplina si prin pretuirea pentru valorile fundamentale ale ostirii romane.

In spiritul vechii traditii ostasesti, dumneavoastra stiti sa fiti solidari si sa pastrati nealterat spiritul de camaraderie specific oamenilor uniti prin idealuri comune. Stiu ca cei mai multi dintre dumneavoastra sunteti membri activi si respectati ai societatii civile, punandu-va cunostintele si priceperea in slujba comunitatii, sub semnul aceluiasi sentiment profund al dragostei de tara.

Formarea si cultivarea elitelor trebuie promovate si sustinute cu consecventa, pentru ca reprezinta o cheie de progres a societatii romanesti. De aceea, am actionat in aceasta directie si in armata romana, pornind de la ideea ca generalii trebuie sa fie, deopotriva, elita armatei si membri ai elitei societatii. Ca oameni deplini ce se disting prin puterea caracterului si a sufletului, printr-o inalta virtute.