Alocutiune la aniversarea centenarului invatamantului geografic universitar in Romania, Universitatea Bucureşti, 2 noiembrie 2000 

 

Stiinta pentru cunoastere si educatie

Cu veneratie si gratitudine aduc omagiul meu tuturor marilor profesori ai Facultatii de Geografie, marilor cercetatori care au ilustrat aceasta stiinta si care, din generatie in generatie, au stiut sa lase ceva pretios urmasilor lor, celor care astazi sunt studenti si celor care vor veni. O suta de ani din viata unei catedre universitare care a traversat evenimente istorice dintre cele mai diverse inseamna, poate mai mult decat orice altceva, expresia fortei de a te regasi si de a depasi obstacolele. Colegii geografi se numara printre aceia care au stiut, de fiecare data, sa faca lucrul acesta cel mai bine. Si nu a fost usor.

Recunoasterea geografiei ca o stiinta fundamentala pentru cunoastere si educatie a avut in Romania, de la inceput, girul marelui carturar si om de stat Titu Maiorescu, care astepta ca geografia sa contribuie nu numai la dezvoltarea culturii noastre si, in acelasi timp, ori de cate ori va fi vorba despre tarile locuite de romani, sa puna in relief si ceea ce este specific romanesc.

Celebrarea Centenarului invatamantului geografic romanesc in aula Universitatii ne da prilejul sa reamintim reusitele pe care Universitatea Bucuresti le datoreaza facultatilor pe care le cuprinde si comunitatii academice care o reprezinta si care o fac sa fie cea dintai dintre cele mai importante  universitati din Romania.

 

Simion Mehedinti, fondatorul si calauzitorul

In cadrul acestei universitati nationale, profesorul Simion Mehedinti a infiintat acum o suta de ani catedra de geografie, punand astfel bazele acelor discipline care au fundamentat si au dezvoltat necontenit stiintele pamantului. Nu trebuie sa uitam ca profesorul Mehedinti este fondatorul, dar si spiritul care a dat substanta si destin acestei catedre prin necontenita sa generozitate, prin devotamentul sau si prin sacrificiul sau. Nu stiu daca toti tinerii, in special tinerii studenti, cunosc ca el a platit cu libertatea – si cu viata, pana la urma – pasiunea sa pentru stiinta si educatie, fiind unul dintre numerosii intelectuali de marca care au cazut victime terorii comuniste.

Rolul geografiei ca disciplina de anvergura s-a impus treptat datorita personalitatii, originalitatii si tenacitatii profesorilor care i-au fost apropiati lui Simion Mehedinti – mari nume ca George Valsan, Constantin Bratescu, Vintila Mihailescu.

 

Sa lasi in urma ta o carte si viitorului o scoala

Timpul a trecut, au aparut noi directii de cercetare in zona geografiei fizice, a geografiei generale si umane, a geografiei economice, a geografiei Romaniei, ceea ce a permis aparitia unor talente stiintifice si didactice de talia profesorilor Victor Tufescu, Petre Cotet, Aurel Banu sau, mai aproape, Mihai Iancu si Ion Radulescu. O sa ma opresc aici, pentru ca, spre bucuria noastra, pe cei care i-au urmat si de la care am avut onoarea sa invat ii vad aici, in aceasta sala, la aceasta aniversare.

Desi astfel de momente, care stau sub semnul unui centenar, cer un caracter solemn si o retorica universitara, imi este foarte greu sa tin un discurs protocolar. Ma simt in primul rand partas la aceasta aniversare, pentru ca, in calitate de student al Facultatii de Geologie si Geografie, am avut multe de invatat de la profesorii de geografie. Imi amintesc apoi, cum, la randul meu, ca tanar preparator si asistent la Mineralogie, am condus orele de laborator pentru studentii Sectiei de Geografie. De fapt, din vremea studentiei, iar apoi, in anii petrecuti la catedra, pot spune ca am crescut impreuna cu colegii geografi.

Ca profesor si cercetator am venit la aceasta sarbatoare pentru a evoca nu numai radacinile scolii romanesti de geografie, ci si succesele ei. Cunosc evolutia catedrelor si a studentilor din ultimii 30 de ani si sunt constient de dimensiunea pe care a capatat-o geografia si de rolul pe care ea l-a jucat in societate. Noile catedre de geomorfologie-pedologie, meteorologie-hidrologie, geografie umana si economica, geografie regionala, ca si colegiile de cartografie, de calitate a mediului si de geografie a turismului sunt o dovada elocventa in acest sens. Acest spectru larg confera garantie si recunoastere. Dragii mei colegi, puteti fi mandri pentru aceasta si va felicit pentru modul in care ati stiut sa va adaptati cerintelor prezentului si sa anticipati viitorul.

Recunoasterea obtinuta prin prezenta la catedra, prin formarea unor discipoli si a unei scoli a fost intregita de catre cei care au ilustrat invatamantul geografic din Universitatea Bucuresti prin carti, studii si articole stiintifice. Din acest punct de vedere, mostenirea lasata de fiecare generatie a fost una cu adevarat generoasa. Ea va ramane. Trairea si dainuirea prin carti, prin realizari de valoare, dau substanta vietii noastre.

 

Cu ochii pe harta

In acesti ultimi ani, am avut ocazia sa constat ca studiul geografiei este fundamental nu numai pentru cunoastere, dar si pentru configurarea unor strategii sau proiecte de anvergura. Am avut ocazia sa observ si ce inseamna lipsa cunostintelor de geografie. Poate ca uneori am promovat fortat aceasta cunoastere si, in calitatea mea de Presedinte al Romaniei, am insistat ca in birouri, la Ministerul Afacerilor Externe, la Serviciul de Informatii Externe sau la Palatul Cotroceni sa existe harti fizice si politice. Fara o harta in fata nu ai o perceptie adevarata a dimensiunii actiunilor pe care le desfasori. Fie ca este vorba de harta Romaniei, fie ca este vorba de harta lumii, geografia ia parte la viata noastra si la actiunea noastra. De aceea, ma simt mandru ca, dupa ce am fost ales membru de onoare al Societatii de Geografie din Franta si al Societatii National Geographic din Statele Unite, sunt acum recunoscut si oficial, printr-o diploma de onoare, ca un coleg al dumneavoastra.

Va adresez un cald salut colegial, cu sincera si profunda apreciere a faptului ca facultatea, pe care o reprezentati, si catedra, al carei centenar il sarbatorim astazi printr-un eveniment stiintific de anvergura, sunt orientate si spre viitor, oferind conditii de afirmare tinerei generatii de cercetatori. Faptul ca in aceasta sala putem vedea atatea figuri tinere, ale studentilor de astazi ai Facultatii de Geografie, este semnul cel bun al viitorului pe care ni-l dorim. Este un suport pentru increderea noastra ca aceia care vor construi viitorul Romaniei vor avea o viziune complementara asupra specificului romanesc si a lumii in care vor trai.

Tuturor tinerilor studenti le doresc sa nu uite niciodata ca inteligenta fara caracter este, asa cum se spune, „o povara, nu o binecuvantare”. Aveti incredere in fortele dumneavoastra, aveti incredere in profesorii care va daruiesc cunoastere prin stiinta si educatie pentru viata.