Cuvant la dezvelirea monumentului dedicat Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea,

 Bucureşti, 19 octombrie 2000 

 

Crestinismul, temelie a civilizatiei europene

S-a spus ca viata fiecaruia dintre noi este „o poveste scrisa cu degetul lui Dumnezeu”. Anul trecut, Dumnezeu a scris cu adevarat in sufletele noastre o poveste pusa sub semnul sfinteniei si al unitatii Bisericilor: Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Romania, devenind astfel primul episcop al Romei care paseste pe un pamant ortodox prin traditie. Multi dintre noi am vazut in aceasta venire un semn al Domnului, o prevestire a faptului ca, in cel de-al treilea mileniu al crestinatatii, Biserica lui Hristos va redeveni una, sfanta, apostolica si universala. Universala, pentru ca ea inseamna atat sobornicitatea ortodoxa, cat si ceea ce Biserica latina numeste catolicitate.

Participand astazi la dezvelirea acestui monument dedicat cu recunostinta Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, ne bucuram de o fericita coincidenta. Acum cateva zile, la 16 octombrie, Sanctitatea Sa a aniversat 22 de ani de cand, prin voia Domnului, a devenit Suveran Pontif al Bisericii Romano-Catolice. Este inca un prilej pentru a medita asupra rostului slujitorilor Bisericii, de a privi cu mai multa atentie exemplul oferit noua de Episcopul Romei.

Pentru Sanctitatea Sa, crestinismul a reprezentat o temelie a civilizatiei europene si un temei de sustinere a drepturilor omului, a democratiei. Pentru ca democratia este, aidoma crestinismului ale carui valori le preia, o credinta care ne angajeaza clipa de clipa si care ne este mereu pusa la incercare. Lupta de o viata a Suveranului Pontif impotriva abuzurilor celor care ne-ar fi dorit prizonieri intr-o lume a intunericului, a cruzimii, a fricii si a intolerantei ne invata ca dragostea de Dumnezeu este supremul gest al libertatii umane. Cand oamenii sunt legati in lanturi, Hristos insusi este aruncat in inchisoare. De aceea, pentru orice crestin, libertatea aproapelui sau este vitala. Fara ea, harul Domnului nu s-ar putea pogori peste noi.

Exemplul, se stie, este mai usor de urmat decat simpla cunoastere a doctrinei. Sanctitatea Sa ne ofera un model de credinta care face mai multi discipoli decat o lectie de religie. „Hristos este cel care ne trimite in lume”, spunea Sfantul Parinte. Lui Hristos trebuie sa-i multumim pentru bucuria de a fi astazi impreuna si de a mai face un pas pe calea cea dreapta a credintei.

Astazi, cand prin participarea la aceasta sarbatoare rememoram vizita Suveranului Pontif in Romania, se cuvine sa recunoastem totodata angajamentul Bisericii Ortodoxe Romane, al Bisericii Romano-Catolice si al Bisericii Greco-Catolice din Romania de a se implica in miscarea ecumenica cu o responsabilitate misionara, imposibil de ignorat in noul mileniu in care ne pregatim sa intram.

 

Cu inima deschisa pacii lui Hristos

Cu putine zile in urma, am avut din nou onoarea si bucuria de a fi primit la Vatican de Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea intr-o vizita oficiala. Am avut prilejul sa ma bucur de harul Sfantului Parinte intr-o discutie indelungata in care si-a amintit cu multa emotie de vizita pe care a facut-o in Romania, de acele trei zile in care lumea s-a deschis spre Romania si Romania s-a deschis spre lume. Sunt convins ca pe acest pamant romanesc, pe care Sanctitatea Sa l-a numit „facator de pace”, lucrarea Sfantului Duh ne va uni pe toti credinciosii in dragostea noastra comuna fata de Dumnezeu. Iar acest monument, pe care astazi am avut bucuria sa-l dezvelim, va ramane marturie a clipei in care inimile noastre s-au deschis impreuna pentru a primi in ele pacea lui Hristos.