Cuvant la inaugurarea Centrului Regional de Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere,

Bucureşti, 2 octombrie 2000 

 

Contributia SECI

Prevenirea si reprimarea criminalitatii organizate au incetat de mult sa fie o problema rezolvabila la nivel national. Autoritatile statelor europene nu sunt insa pasive la internationalizarea fenomenului infractional. Dimpotriva, exista astazi, mai mult ca oricand, o preocupare comuna pentru combatarea acestui flagel.

Cand ma pregateam pentru intalnirea cu dumneavoastra, mi-am reamintit cuvintele unui scriitor englez: „Hotararile proaste nasc crime”. Si m-am bucurat ca noi, cei prezenti aici, si multi altii care au lucrat pentru crearea acestui Centru impotriva criminalitatii am avut curajul si intelepciunea de a lua o hotarare buna. Am hotarat sa ne unim eforturile pentru a stopa criminalitatea transfrontaliera, astfel incat regiunea in care traim sa devina una mai sigura si, deci, mai prospera.

Doresc sa multumesc reprezentantilor statelor participante la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei – SECI – pentru contributia lor la realizarea Acordului pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere. Eforturile dumneavoastra au pus bazele Centrului Regional de Combatere a Criminalitatii Transfrontaliere care, pe baza Acordului de sediu, semnat astazi, va dobandi personalitate juridica si va functiona ca entitate legala cu statut de organism international.

Multumesc, de asemenea, domnului doctor Erhardt Busek, coordonator general al SECI, pentru eforturile continue si exceptionale pe care le-a depus in vederea finalizarii acestui proiect. Nu pot omite nici contributia domnului ambasador Richard Schifter, consilier al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii.

 

Cooperare prin Centrul regional din Bucuresti

Cred ca nu trebuie sa uitam nici un moment ca ne confruntam cu organizatii criminale foarte puternice, care dispun de resurse financiare si logistice considerabile. Mai mult, si cu atat mai periculos pentru societate, ele sunt compuse din oameni puternic motivati de tentatia castigului cu orice pret, care isi folosesc cunostintele si inventivitatea neezitand sa comita crime si atrocitati atunci cand interesele le sunt amenintate. Ceea ce face ca, in multe situatii, aceste structuri sa depaseasca posibilitatile de moment de care un singur stat dispune pentru contracararea lor.

In acest context, este indispensabil ca dumneavoastra, cei care lucrati la acest Centru, sa identificati cele mai adecvate modalitati pentru folosirea la maxim a instrumentelor de cooperare in materie penala, precum si a canalelor de comunicare si schimb de informatii.

Centrul Regional de Combatere a Criminalitatii Transfrontaliere va fi primul organism international care va avea sediul central in Romania. Faptul ne onoreaza, dar ne si obliga. Prin aceasta ne-am asumat responsabilitatea de a coopera activ in lupta impotriva crimei organizate din intreg spatiul sud-est european.

Stiu bine ca libertatea poate avea limite. Dar ea nu are granite. Va revine dumnavoastra, celor care va veti implica direct in activitatea Centrului, sarcina de a ne ajuta sa traim intr-o regiune a legalitatii, in care libertatea si siguranta cetatenilor sa fie aparate de pericolul criminalitatii transfrontaliere.