Cuvant la intrevederea cu participanţii la Programul ARC 2000, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 18 iulie 2000 

 

Patrie eterna a limbii, traditiilor si culturii noastre comune

Trebuie sa recunosc ca sunt foarte emotionat. Prezenta unor copii si adolescenti ca voi este emotionanta, pentru oricine, insa, in ceea ce ma priveste, emotia vine si din satisfactia de a vedea ca Programul ARC, pe care l-am initiat acum patru ani, continua sa ofere vacante, in Romania, elevilor romani de peste hotare. Ma bucur sa va am acum alaturi de mine, pentru ca dumneavoastra aduceti aici, in inima Romaniei, o parte din sufletul sau risipit dincolo de hotarele tarii. Prezenta voastra la Palatul Cotroceni ma face sa ma simt, mai mult ca niciodata, ceea ce mi-am dorit cel mai mult: sa fiu Presedinte al tuturor romanilor.

Sunteti tineri si intelegeti, poate mai bine decat oricand, valoarea prieteniei. Este un sentiment pe care ori il traiesti atunci cand esti tanar si iti ramane pentru toata viata, ori il castigi foarte greu mai apoi. Un tanar fara prieteni nu este tanar cu adevarat.

Elevii si studentii romani din Basarabia, Bucovina de Nord, Iugoslavia, Macedonia sau Albania, care studiaza in Romania, au invatat impreuna la cursuri si in camine, au invatat sa-si cunoasca mai bine originea si limba materna, au invatat si aceasta arta a prieteniei. Acesti prieteni pe care vi i-ati facut in Romania in timpul scolii vor fi alaturi de voi toata viata, chiar daca, pentru un timp, granitele hartilor ne vor desparti. Legaturile dintre voi sunt puternice, pentru ca isi au radacinile intr-o patrie spirituala comuna, Romania adevarata, Romania construita de limba romana, Romania eterna a traditiilor si culturii noastre comune. Acum, programul de vacanta organizat de ARC, pentru voi si colegii vostri, sositi de curand la Bucuresti, va ofera ocazia de a calatori in Romania si de a afla mai multe despre noi.

 

Curaj si tarie de caracter

Ca profesor, mi-am petrecut toata viata in mijlocul tinerilor. Este un privilegiu extraordinar, este cel mai bun lucru pe care l-as dori celor pe care ii iubesc. Nu am putut sa ma despart niciodata de acest univers, pentru ca universul tinerilor a devenit si universul meu. Chiar daca am plecat pentru un timp si in curand ma voi reintoarce in scoala printre tineri, nu m-am putut desparti de ei in acesti cativa ani in care am fost presedinte. Valoarea tineretului este cea care da masura calitatii unei societati si, in numele poporului roman, imi exprim increderea in capacitatea voastra de a construi aceasta societate pe masura idealurilor care ne unesc.

Romanii au tot dreptul sa fie mandri de voi. Avem cu totii nevoie de inteligenta, de talentul, de entuziasmul, de curajul afirmarii si de curajul sustinerii propriilor convingeri pe care stim foarte bine ca le aveti la aceasta varsta. Nu va irositi si nu va pierdeti acest curaj, indiferent la cate incercari va va supune viata. Fiti curajosi. Aparati-va convingerile cu tarie, pentru ca astfel veti fi de neinvins. Nu faceti compromisuri. Un compromis mic este urmat de un compromis mai mare si, incetul cu incetul, desi vi se pare ca pentru un timp scurt castigati ceva, de fapt pierdeti ceva fundamental: taria de caracter si forta de a pune in valoare capacitatea de a construi frumos si durabil.

 

Vacante pentru 6500 de tineri romani de peste hotare

Trebuie sa va spun ca, desi initiativa imi apartinea, nici eu n-am  crezut ca acest program ARC va avea un asemenea succes. Este poate singurul proiect care depaseste cele mai optimiste prognoze. Cand am inceput programul, nu mi-am imaginat ca el se va putea dezvolta atat de rapid si va cuprinde 6500 de tineri. Sunteti 600 din acesti 6500 de tineri romani de peste hotare care aveti aceasta ocazie de a va cunoaste, de a cunoaste Romania, de a cunoaste frumusetea, monumentele, istoria si oamenii ei.

Cred ca prezenta voastra aici mai este si un semn al democratiei castigate cu greu, un semn al revenirii la normal intr-o parte a lumii incercata de cel mai negru cosmar al omenirii, comunismul. Faptul ca granitele dintre noi au putut fi trecute, faptul ca astazi putem fi impreuna ne dau speranta unui viitor mai bun, pe care il cladim impreuna.

Nu speram ca de ziua mea onomastica sa am bucuria atator invitati tineri si va multumesc ca sunteti aici. Va urez o vacanta placuta.