Declaraţie privind decizia de a nu candida pentru un nou mandat in alegerile prezidenţiale din noiembrie 2000, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 17 iulie 2000 

 

De ce nu candidez pentru un nou mandat

Ma adresez astazi dumneavoastra, cetateni ai Romaniei, pentru a va aduce la cunostinta decizia mea de a nu candida pentru un nou mandat de Presedinte al Romaniei in alegerile din noiembrie 2000.

Sunt dator sa va fac cunoscute argumentele care m-au determinat sa iau aceasta decizie.

In urma cu patru ani, am promis cetatenilor Romaniei ca voi lupta impotriva coruptiei si a hotiei. Cand am inceput aceasta campanie, am descoperit ca in Romania se crease un sistem mafiot in care caracatita firmelor-paravan era beneficiara unui sprijin de inalt nivel din institutii de stat. Asa au fost posibile devalizarea bancilor, distrugerea flotei, pagubele imense produse de mafia petrolului sau a ingrasamintelor chimice, cresterea neingradita a coruptiei.

Un numar mic de profesionisti din Politie, Parchet, Justitie si Curtea de Conturi a reusit, in ciuda unor presiuni enorme, sa adune dovezi si sa conduca investigatiile pana la inculparea si, in unele cazuri, condamnarea faptuitorilor directi, permitand dezvaluirea intregului sistem. In replica, cei vizati si sustinatorii lor incearca acum  sa prezinte continuarea actiunilor din justitie ca o campanie electorala negativa la adresa adversarilor politici. Ca si cum asa s-ar schimba fondul problemei: imbogatirea nemasurata prin actiuni ilegale a catorva, pe seama majoritatii furate si mintite.

Neangajandu-ma in campania electorala, voi putea continua impartial si ferm lupta cu cei ce fura sau insala, pana in ultima zi a mandatului de Presedinte al Romaniei, indiferent ca printre vinovati sunt fosti sau actuali parlamentari, participanti la guvernare, magistrati sau reprezentanti ai altor inalte institutii publice. Asa cum am spus si cum am procedat si pana acum, nu accept nici un fel de interventii si nici un fel de presiuni din partea vreunei persoane sau a vreunui grup de interese.

Suntem datori sa alegem in ce lume vrem sa traim

Am considerat si consider ca, in Romania, marea majoritate a oamenilor sunt cinstiti si corecti. Am intrat in politica pentru a-i reprezenta pe acesti oameni. M-am straduit sa lupt, in numele lor, cu minciuna, inselaciunea si jaful care ne-au saracit tara. Ca simplu cetatean, ma va interesa in continuare in ce tara voi trai eu, copiii mei, prietenii si toti semenii mei. Va rog ca, in aceasta seara, sa privim fiecare in sufletul si cugetul nostru. Si sa raspundem fiecare la intrebarea: „Doresc sa traiesc intr-o lume a hotiei si a minciunii, sau intr-o tara a cinstei si a adevarului?” V-as fi recunoscator daca mi-ati putea transmite raspunsul dumneavoastra la aceasta intrebare. Raspunsul meu il cunoasteti.

Al doilea motiv care ma determina sa renunt sa candidez este efectul negativ pe care campania electorala l-ar putea avea asupra reformei economice. Acesta poate veni din doua directii, fie prin amanarea unor masuri absolut necesare, dar nepopulare – ceea ce ar bloca reforma, cu consecinte grave asupra tuturor, fie prin catalogarea unor efecte sociale pozitive ale reformei ca masuri populiste – ceea ce ar afecta increderea oamenilor in programul de reforma.

Hotararea mea de a nu participa la alegeri pentru un nou mandat nu trebuie asociata cu evitarea raspunderilor ce imi revin, ci, dimpotriva, cu hotararea de a ma dedica cu si mai multa energie indeplinirii pana la capat a sarcinilor actualului mandat. Voi sprijini cu toata puterea realizarea programului Guvernului Isarescu. Maine voi prezida o sedinta de guvern in care vom analiza modul in care sunt folositi, in beneficiul cetatenilor, banii veniti din strainatate pentru diferite programe si cauzele neindeplinirii unor vechi contracte garantate de stat, pentru nerealizarea carora contribuabilul roman plateste acum. Voi propune sanctionarea drastica a celor vinovati.

Voi propune, impreuna cu Primul ministru, masuri substantiale de marire a pensiilor: ridicarea pragului minim al pensiilor pentru vechime completa de munca la 250.000 de lei pentru tarani si la 1.000.000 de lei pentru pensionarii de asigurari sociale de stat. De aceste masuri vor beneficia o jumatate de milion de tarani si un milion si jumatate de pensionari de asigurari sociale de stat.

 

Degradarea competitiei politice

Al treilea motiv pentru care renunt sa candidez este degradarea competitiei politice, transformata intr-o lupta oarba pentru interese  personale sau de grup. Traim o vreme a oamenilor care vand si cumpara principii, ideologii, locuri in Parlament si Guvern, folosind minciuna, santajul, vulgaritatea, manipularea prin orice metode. In aceasta lume nu am ce cauta. Nu vreau sa particip la tranzactii si manipulari de nici un fel. Nu vreau sa fiu implicat in sciziunea unor partide si in diferite jocuri de culise.

In alegerile din 1992 si 1996, nici un grup financiar romanesc sau strain nu mi-a acordat sprijin, considerandu-se ca nu am nici o sansa, nici in cursa prezidentiala si nici pentru coagularea unor forte politice care sa preia guvernarea. Aceasta mi-a permis sa nu am nici un fel de obligatii care sa-mi influenteze deciziile. Nu vreau nici acum sa-mi creez obligatii sau servituti.

Prea multi vad functiile politice doar ca aducatoare de putere si de avere. Am incercat prin comportarea mea sa infirm aceasta opinie, dar nu cred ca am reusit. Iata de ce cred ca se simte nevoia unui gest care sa ne elibereze de aceasta prejudecata. Sper ca, prin acest precedent, oamenii cinstiti si de valoare vor fi mai motivati sa candideze, iar electoratul va avea mai multa incredere in posibilitatea de a alege oameni valorosi si corecti.

Doresc ca, in ultimele patru luni ale mandatului meu, sa pot fi mai direct si mai firesc alaturi de oameni. Vreau sa cunosc mai bine problemele lor, sa le ascult necazurile fara a fi banuit ca vreau sa ma folosesc de ei in campania electorala. Am umblat prin tara si pana acum, fara publicitate, dar, din pacate, prea rar. Voi circula mai mult in tara, mai ales in zonele sarace, izolate, de unde oamenii loviti de nedreptate, nevoi si indiferenta pot veni mai greu sa se planga institutiilor statului. Pentru a face fata, voi aduce in aceste ultime patru luni alaturi de mine multi oameni noi, in special tineri formati in tara si strainatate, pentru a le impartasi ceea ce stiu si pentru a primi de la ei puncte de vedere proaspete, solutii noi si dorinta de actiune.

In incheiere, pentru a evita orice neintelegere, vreau sa declar ca nu voi candida pentru a ocupa un loc in Parlament, nici acum si nici vreodata de acum inainte. Nu am nevoie sa ma protejez in spatele unei  imunitati parlamentare. De asemenea, vreau sa precizez ca nu voi accepta sa conduc nici un partid politic existent sau care s-ar forma in viitor. Voi continua sa-mi slujesc cu devotament patria si voi fi gata s-o fac ori de cate ori va fi nevoie ca interesele poporului roman sa fie aparate, in tara sau in strainatate.

Tara o poti sluji si ca presedinte, si ca simplu cetatean

Cred cu fermitate ca iti poti sluji tara si ca presedinte, si ca simplu cetatean, si sper ca astfel voi da incredere si altora ca pot lucra dupa puterile lor pentru binele tarii.

N-as vrea sa se inteleaga aceasta renuntare la a candida pentru un nou mandat ca o nemultumire a mea fata de cei care m-au ales, fata de cei care m-au sustinut sau fata de cei pe care i-am reprezentat. Le multumesc tuturor pentru ca mi-au daruit imensul privilegiu de a-mi sluji tara in cea mai inalta demnitate a statului.

Mandatul meu, desfasurat in momente de mare cumpana ale istoriei Romaniei si Europei, a avut reusite si nereusite. Istoria si oamenii le vor judeca. Am facut greseli personale pe care mi le recunosc. Am crezut ca pot face pentru oameni mai mult decat mi-au permis prerogativele prezidentiale. Am facut promisiuni si in numele unor oameni politici care apoi n-au inteles sa le respecte si de multe ori nici sa se respecte pe ei insisi. Am avut multa incredere in oameni care apoi au dovedit ca nu o meritau. Intr-o societate in care fiecare vorbeste doar despre greselile celorlalti, inteleg sa-mi asum raspunderea pentru toate aceste lucruri. Mai presus de toate, sunt profund afectat de suferintele pe care schimbarile necesare le-au adus celor mai nevoiasi.

Cer iertare tuturor celor care au sperat ca vor trai mai bine, dar suferintele lor au continuat.

Am castigat increderea Europei si a lumii. Cu greu, nu definitiv, cu rezerve, dar am castigat-o. Avem acum de castigat increderea in noi insine; in ceea ce am reusit, cu atatea sacrificii, sa facem pana acum; in ceea ce vom putea face, impreuna, in viitor.