Cuvant adresat participanţilor la Forumul tinerilor romani cu studii in străinătate,

Bucureşti, Palatul Cotroceni, 3 iulie 2000 

 

Curajul de a-ti asuma riscul confruntarii

Vreau sa incep prin a va spune: Bine ati venit acasa!

Ma bucur sincer ca ma aflu alaturi de atatia tineri romani, de unii dintre profesorii care v-au indrumat si printre care am avut menirea de a ma fi numarat, de oameni de stat si reprezentanti ai societatii civile. Ne-am intalnit aici – in acest palat poate prea solemn pentru o astfel de intalnire tinereasca – pentru ca suntem preocupati de problemele voastre si vrem sa le cunoastem, asa cum am dori sa va impartasim si experienta, si dorintele noastre.

Dumneavoastra ati demonstrat, prin capacitatea de a fi obtinut burse de studiu si prin finalizarea acestora in strainatate, ca sunteti o elita a absolventilor invatamantului superior din Romania. Ati indraznit sa sperati, dar mai ales ati decis sa va dovediti pregatirea si talentul, avand de infruntat o concurenta acerba in universitati de prestigiu ale lumii. Faptul ca ati reusit demonstreaza curajul si hotararea cu care ati invatat sa va asumati riscuri, ceea ce este un lucru important, poate unul dintre cele mai importante lucruri in lumea dura de astazi.

 

Circulatia elitelor intr-o era a globalizarii

In Romania s-a vorbit si se vorbeste foarte mult astazi despre “exodul creierelor”. Este o realitate a lumii de azi, dar, utilizand-o in mod exagerat, platim, poate fara sa stim, un tribut unei mentalitati invechite si pagubitoare, care pana nu demult ne inchidea intr-o lume a non-comunicarii si a fricii. Nu numai despre „exodul creierelor” trebuie sa vorbim, ci si despre libera circulatie a elitelor. In ciuda celor care se tem de tot ce este nou, de tot ce ne inconjoara, adevarul este ca traim intr-o tara libera, intr-o societate in care fiecare are dreptul sa isi aleaga propria cale pentru a se realiza.

Departe de a fi doar un rau care trebuie deplans, circulatia elitelor ne apropie de Occident si ne ofera sansa perfectionarii. Cu cat tineri ca voi circula mai mult cu atat mai rapid ne putem integra in spatiul de-mocratic al noului mileniu. Viitorul apartine libertatii. Talentul si profesionalismul nu au granite de stat. Ele nu separa, ci dimpotriva, unesc.

Aceasta nu inseamna ca noi, romanii, n-am avea nevoie, acum si aici, de inteligenta si de – indraznesc sa spun – devotamentul vostru. Dimpotriva. M-am implicat, alaturi de institutii guvernamentale si neguvernamentale, in organizarea acestui Forum, pentru ca tara are, mai mult ca niciodata, nevoie de voi si pentru ca sunt constient ca reprezentati o valoare nationala. Combinand cunostintele acumulate in anii de studiu din tara cu efortul formativ, specific sistemelor de invatamant occidentale, mai ales cu eficienta lor bazata pe pragmatism, voi si ceilalti tineri care se specializeaza acum in strainatate aveti o experienta proprie, un spor de luciditate si dinamism.

In aceste zile veti avea ocazia, in primul rand, sa va cunoasteti, ceea ce nu este putin lucru. Veti avea ocazia sa schimbati ganduri si impresii intre specialisti in domenii diferite. Sper sa legati prietenii noi si sa aveti ocazia sa va simtiti toti, impreuna, acasa.

 

Tara are nevoie de profesionisti tineri

Unul dintre scopurile majore ale acestui Forum este si acela de a va arata ca noi, cei din tara, suntem constienti de valoarea si de profesionalismul pe care le-ati dobandit in anii de studiu si incercam acum sa va convingem de cata nevoie avem de ele. Puteti gasi aici interlocutori, personalitati reprezentative ale vietii economice si sociale, cu care sa intrati in dialog, sa identificati impreuna mijloace pentru a va valorifica mai bine potentialul de care dispuneti.

Ne-am gandit ca este util sa aflati, de la reprezentantii institutiilor de stat si ai societatilor private, date privind activitatea lor, iar in ultima zi, in cadrul Targului Locurilor de Munca, peste 60 de companii si organizatii – asa cum este scris si in program – vor intra direct in legatura cu dumneavoastra pentru oferte concrete de angajare.

Am certitudinea ca veti trata foarte serios oportunitatile care vi se deschid aici. Trebuie sa va spun ca dupa 1996 un numar mare de tineri au fost angajati in institutiile statului, in comparatie cu ce se intamplase pana atunci. Personal, nu numai ca am spus, dar cred ca am si dovedit ca trebuie mizat pe tineri. Era si o obligatie morala, pentru ca ei au fost cei care m-au sustinut, in primul rand.

 

Tinerii stiu ca ziua de maine incepe astazi

In anii studentiei, am auzit mereu si peste tot sloganurile „Tineretul – viitorul de aur al patriei” si „Tineretul – schimbul de maine”. Din pacate, asemenea sloganuri nu erau si nu sunt numai vorbe goale. Ele tradeaza si o mentalitate pe care o consider eronata si pagubitoare. Tineretul reprezinta mai degraba prezentul insusi, un prezent in miscare, asa cum este intreaga noastra lume astazi. Mai mult, este segmentul cel mai dinamic al actualitatii. Tinerii ne invata, mai bine decat oricine altcineva, ca ziua de maine incepe astazi. Si, fiindca vorbeam de fapte, cred ca veti putea avea ocazia sa constatati, in zilele in care sunteti aici la Cotroceni, ca peste jumatate din angajatii Presedintiei nu au implinit inca 35 de ani. Este o varsta la care tin, pentru ca ea aduce si o innoire necesara de mentalitate. Aceasta inseamna ca acum ii promovam in posturi importante pe cei care, in momentul Revolutiei din ’89, erau pe bancile facultatii.

Am incredere in dumneavoastra si nu este o afirmatie protocolara. In marile universitati ale lumii unde am fost invitat, am avut ocazia sa constat ce rezultate exceptionale obtin  tinerii romani. Si cred ca a venit timpul sa aveti un cuvant de spus si acasa, nu numai la nivel de executie, ci si la nivel de conceptie si de conducere.

 Dupa cum stiti, acest an a marcat o cotitura radicala in Romania. Guvernul a definitivat Strategia de Dezvoltare pe Termen Mediu a Ro-maniei. Dar conturarea strategiei pe termen lung este o sarcina care va revine, nu numai pentru ca aveti pregatirea necesara, dar mai ales pentru ca reprezentati o generatie binecuvantata, care are marele avantaj de a fi cu totul straina de nostalgiile sistemului totalitar comunist si de a fi pe deplin atasata valorilor democratiei, libertatii de gandire si creatie.

 

In istorie si binele se poate repeta

In urma cu un veac si jumatate, dupa 1848, poporul roman a bene-ficiat de experienta si cunostintele unei elite educate in Occident, care a plasat Principatele Romane pe orbita modernitatii in plan politic, institutional, economic si administrativ. Inaintasii nostri au avut stiinta si puterea de a infaptui reforme radicale si de a deschide viitorul natiu-nii romane moderne, doar pe parcursul unei singure generatii. Acum, iata, istoria se repeta: sunteti cei care aveti capacitatea si forta sa adu-ceti Romania la standarde de dezvoltare economica si institutionala compatibile cu aspiratiile noastre de integrare euro-atlantica.

Reprezentati sansa Romaniei de a se consolida ca stat de drept, cu o economie performanta si cu o cercetare stiintifica de varf. Este o misiune pe cat de necesara, pe atat de dificila. Tineretea si experienta dumneavoastra sunt cele mai puternice garantii.

Am incredere ca veti reusi.