Discurs la intalnirea cu oamenii de afaceri organizată de Confederaţia Industriei Britanice,

Londra, 9 februarie 2000 

 

Evolutia schimburilor comerciale romano-britanice

Intalnirea cu oameni de afaceri britanici la sediul Confederatiei Industriei Britanice ofera delegatiei oficiale si oamenilor de afaceri romani, care o insotesc, prilejul de a va facilita o mai buna cunoastere a posibilitatilor de a dezvolta relatiile noastre economice, comerciale, turistice.

Sunt convins ca reusitele proiectelor de astazi nu vor intarzia sa apara. Garantiile acestor reusite exista, fara indoiala, si datorita implicarii Confederatiei Industriei Britanice (CBI), cea mai importanta organizatie patronala din Marea Britanie si una dintre cele mai mari din Europa, care s-a ocupat de organizarea si gazduirea acestei intalniri.

Este important sa argumentam si pe baze statistice aceasta incredere in viitorul relatiilor romano-britanice. Volumul schimburilor comerciale bilaterale s-a dublat fata de anul 1992, ajungand la 800 milioane de dolari, iar tara dumneavoastra ocupa in momentul de fata locul patru in randul partenerilor comerciali ai Romaniei.

Exista astazi importante si performante investitii ale companiilor  britanice in tara mea. Sper ca si prin contactele pe care le-am avut cu prilejul acestei vizite, prin aceasta intalnire si prin cele care vor urma, increderea in posibilitatile de a investi profitabil in Romania va creste si se va concretiza spre beneficiul nostru comun.

Desigur, misiunea mea, ca Presedinte al Romaniei, nu este aceea de a discuta punctual fiecare oportunitate parteneriala, ci de a va incuraja sa dati acestor relatii o perspectiva mai larga, tinand cont ca Romania devine din ce in ce mai mult o tara atractiva pentru investitii reciproc avantajoase si avem posibilitatea de a construi impreuna si o cooperare pe terte piete, in Europa Centrala si de Sud-Est.

Cred ca acest dialog asupra oportunitatilor de afaceri din Romania este mai mult decat necesar, in acest inceput de an pentru care Guvernul Romaniei si-a propus o relansare economica pe baze sanatoase.

Romania incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Perioada care urmeaza este marcata de inceperea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Negocierile demareaza in aceasta luna si suntem decisi sa recuperam pe cat posibil intarzierea inregistrata pana acum. La sfarsitul anului trecut, a fost desemnat un nou prim ministru, iar Guvernul Romaniei a cunoscut o serie de modificari structurale menite sa sporeasca eficienta masurilor de reforma si integrare europeana.

Trei legi importante votate si promulgate anul trecut – Legea administratiei locale, Legea bugetelor locale si Legea functionarului public – realizeaza pasi importanti in procesul de descentralizare si de fundamentare a autonomiei locale.

Prima lege promulgata in anul 2000 are o importanta cu totul deosebita pentru garantarea dreptului de proprietate, prin restituirea catre proprietarii de drept a pamanturilor (pana la limita a 50 de ha) si a padurilor (pana la 10 ha), care le-au fost confiscate de regimul comunist. Este o lege fundamentala pentru intreaga evolutie a societatii romanesti, dupa atatea decenii in care drepturile cetateanului – si dreptul la proprietate, in primul rand – au fost interzise sau ignorate. Vreau sa va asigur ca garantarea proprietatii in Romania este de acum o certitudine.

Ce isi propune si ce a inceput deja sa faca noul Guvern? Cu doar cateva zile in urma, am condus sedinta de Guvern in cadrul careia a fost adoptata strategia de dezvoltare pe termen mediu a Romaniei, conceputa in sensul integrarii cat mai rapide si responsabile in structurile europene. Noi stim foarte bine ca integrarea efectiva nu este posibila fara ca noi insine sa oferim credibilitate si performanta.

Scopul nostru pentru anul 2000 si perioada urmatoare este relansarea cresterii economice pe baze sanatoase si crearea unui mediu de afaceri prietenos pentru partenerii nostri. Principalii piloni ai acestei politici sunt reforma fiscala, pentru stimularea initiativei private si a investitiilor; reducerea economiei subterane si a evaziunii fiscale; accelerarea si finalizarea procesului de privatizare.

Sunt convins ca se poate produce o amplificare semnificativa a cooperarii economice romano–britanice folosind experienta de pana acum, raspunsurile pe care membrii delegatiei romane le vor da intrebarilor dumneavoastra si increderea oamenilor de afaceri in propriile posibilitati de colaborare.

Shelley spunea candva ca „omul nu poate crea imprejurarile, dar se poate folosi de cele care se ivesc”. Imi permit sa-l contrazic, partial. Suntem acum in fericita conjunctura de a folosi, inteligent si onorabil, imprejurari pe care le putem crea noi insine.