Discurs la aniversarea a zece ani de la infiinţarea Partidului Naţional Liberal, Bucureşti, Palatul Parlamentului, 19 ianuarie 2000 

Preocuparile PNTCD sunt problemele tarii

In numele Conventiei Democratice din Romania, salut Congresul unui mare partid istoric care si-a strans cei mai buni membri intr-un moment in care tara, pe care a intregit-o si a cladit-o, se afla din nou la rascruce. In 1996 Romania trebuie sa opteze prin vot intre progres si stagnare, intre o bunastare reala si promisiuni fara acoperire, intre morala crestina si degradarea morala, intre valoare si incompetenta. Si ea isi intoarce din ce in ce mai mult privirile spre noi. Spre dumneavoastra. Iata de ce imi permit sa afirm ca discutand, aici si acum, problemele partidului, discutati, de fapt, problemele tarii. Pe fiecare dintre deciziile pe care le veti lua apasa aceasta raspundere grea, dar onoranta. Este o raspundere pe masura acestui partid si a fiecaruia dintre dumneavoastra.

Spre deosebire de multe formatiuni politice, inscrise doar intr-un registru la tribunal, Partidul National Taranesc este inscris in cartile de istorie. Nici macar dusmanii lui n-au izbutit sa rescrie istoria Romaniei din acest secol fara sa-i pomeneasca numele, fara sa-i citeze personalitatile, dupa ce le condamnasera la moarte sau la ani nesfarsiti de puscarie.

 

Radacinile unui partid istoric

Partidul National Taranesc este un partid puternic pentru ca are radacini trainice. Dupa Marea Unire, el a adus valorile luptei de veacuri a romanilor din Transilvania alaturi de traditiile seculare ale taranimii din vechiul Regat. In felul acesta a izbutit sa devina marele partid al Romaniei Mari, legat de largi categorii sociale care asteptau de multa vreme o forta politica autentic nationala, capabila sa le reprezinte interesele.

Partidul National Taranesc a fost si este puternic pentru ca a privit Puterea ca pe o datorie si nu ca pe un scop. Anii lui de opozitie au fost mai numerosi decat cei de guvernare pentru ca marile personalitati care au condus partidul, in primul rand Iuliu Maniu si Ion Mihalache, au impus o linie politica legata de apararea acelor romani care nu erau aparati de nimeni. Asa a fost creat un partid cu o popularitate enorma si trainica, impotriva caruia comunismul nu a putut lupta decat cu tancurile.

 

Credinta si refuzul de a-ti trada idealurile

PNT a fost si este puternic pentru ca si-a intemeiat ideologia si actiunea pe credinta. In conditii grele, credinta conduce la sacrificiu. Nu poate exista un mare curent politic care sa nu aiba la baza un mare sacrificiu. Pe parcursul celor patruzeci de ani de comunism, zeci de mii de membri, in frunte cu liderii partidului, au infruntat plutoane de executie, torturi, inchisori si domicilii fortate, dezmembrarea familiilor si confiscarea tuturor bunurilor, pentru ca nu au acceptat sa-si tradeze credinta. Astazi, cand vedem in jurul nostru partide facute si refacute numai pentru a pastra avantajele puterii, trebuie sa ne intoarcem privirea la exemplul acestui partid care a ales martiriul pentru a nu-si trada idealurile.

PNT a fost si este puternic pentru ca n-a disparut niciodata. Iar aici se cuvine sa amintim ceea ce nu am uitat si nu avem dreptul sa uitam: rolul lui Corneliu Coposu in supravietuirea acestui partid. Cand o tara intreaga spera sa-si indulceasca suferintele printr-o formula de tip perestroika, Corneliu Coposu inscria Partidul National Taranesc din Romania in Uniunea Europeana a Partidelor Crestin Democrate. Un gest de vizionar, prin care s-a raliat acelui curent politic european care a permis renasterea Germaniei si a Italiei dupa ani lungi de dictatura si de razboi. In decembrie 1989, cand comunismul s-a prabusit, cand cei mai multi dintre noi se intrebau ce urmeaza, Corneliu Coposu era pregatit. Asa se explica nu numai rapida renastere a PNTCD, ci si dezvoltarea sa ulterioara, in ciuda unor adversari numerosi, care au facut apel la cele mai murdare mijloace, de la insulte si calomnii, la amenintari si violenta deschisa. Partidul de azi isi aseaza forta pe o noua generatie de membri, pe numerosii tineri atrasi de ideile lui, pe oamenii din sate si orase, pe multi reprezentanti ai marilor valori intelectuale, academicieni, universitari, cercetatori, creatori de arta.

 

Alegerile din 1996 vor fi castigate de CDR

Corneliu Coposu a fost, de asemenea, creatorul si primul presedinte al Conventiei Democratice din Romania, pe care a apreciat-o drept unica sansa a opozitiei democratice de a accede la putere. In ultimii ani, aceasta apreciere a fost confirmata de realitate. Anul acesta ea este chemata sa schimbe destinele tarii.

Fara marea figura a lui Corneliu Coposu, Conventia nu ar fi existat. Dupa cum, ea nu ar fi avut nici aceeasi cuprindere, nici aceeasi forta si nici aceleasi perspective fara stradania de zi cu zi a lui Ion Diaconescu si a celorlalti membri marcanti ai PNTCD, ai liderilor unor organizatii civice importante, care, prin efort si intelepciune, au contribuit decisiv la constituirea si dezvoltarea principalei aliante politice a opozitiei democrate din Romania. In numele milioanelor de simpatizanti ai Conventiei Democratice, le multumesc tuturor si va multumesc fiecaruia dintre dumneavoastra.

Acest Congres deschide un an in care Conventia Democratica va castiga in alegerile locale, generale si prezidentiale si va aduce in fruntea tarii un guvern CDR. In toate aceste structuri, reprezentantii PNTCD vor avea de jucat un rol greu si important, pentru ca acest partid este un pilon de baza al aliantei spre care se indreapta azi sperantele tot mai multor romani.

Fiecare dintre noi a avut, la un moment sau altul, ezitari, cedari sau indoieli. Suntem oameni. Suntem manati de orgolii si de pasiuni. Dar stiu ca suntem, in acelasi timp, capabili sa ne strangem randurile in momente de mare cumpana, cum este cel prin care trece astazi tara noastra. Nu ne aflam intamplator impreuna, ne-au unit in acesti ani de lupta si de pregatire exemplul unor mari inaintasi si disperarea din privirile concetatenilor nostri. Victoria in alegeri nu e pentru noi doar o posibilitate imbucuratoare, la care ne ingaduie sa speram sondajele de opinie. Ea este o datorie grea si anevoioasa, pe care ne-o impune starea natiunii. Veti participa neindoios la obtinerea si la consolidarea acestei victorii. Ea va rascumpara peste veac, pasnic si democratic, suferintele miilor de martiri care au crezut in libertatea si bunastarea poporului roman. Ea va asigura, in sfarsit, un viitor demn pentru generatiile de maine.

Va chem sa nu irosim aceasta sansa. Va chem sa intram, umar la umar, in istorie.