Alocuţiune cu ocazia promulgării Legii privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 10 ianuarie 2000  

 

Promulgarea legii privind restituirea terenurilor

In urma cu cateva clipe, am promulgat Legea privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si a celor forestiere, solicitata de fostii proprietari potrivit legilor anterioare, din 1991 si 1997. Aceasta inseamna restituirea proprietatilor catre proprietarii lor de drept, persoane fizice si juridice.

Desi pana in prezent am promulgat 692 de legi, este pentru prima oara cand semnez o lege in public, in fata conducatorilor unor autoritati publice care au avut un rol important in nasterea ei sau vor avea un rol important in punerea ei in aplicare. Dar, mai ales, semnez aceasta lege in fata fostilor proprietari care vor beneficia de pe urma ei: in fata reprezentantilor acestora, prezenti aici, la Cotroceni, si in fata celor care, prin intermediul televiziunii, vor asista la acest eveniment.

Ziua de 10 ianuarie 2000 va ramane in istoria tarii, pentru ca, incepand de astazi, pamantul tarii va reveni la proprietarii lui de drept dupa decenii de furturi, samavolnicii si ilegalitati. Reparam astfel una dintre cele mai grave nedreptati ale regimului comunist, care a smuls proprietarilor dreptul lor stramosesc asupra pamantului. Astazi, acest drept este din nou proclamat, intarit si aparat de statul roman.

 

Istoria unei legi, dupa multe sicane si piedici de ordin politic

Aceasta lege, pe care am promulgat-o astazi, isi are istoria ei. La inceputul actualului mandat, in februarie 1997, un grup de deputati reprezentand PNTCD, PNL si UDMR au depus la Camera un proiect de act normativ care a insemnat inceputul sau prologul legii de astazi. El a raspuns unei promisiuni ferme a Conventiei Democratice de a legifera reimproprietarirea completa si definitiva a taranilor privati de drepturile lor prin expropriere, confiscare si cooperativizare in timpul regimului comunist.

Proiectul Legii de astazi a avut un drum greu si sinuos. O parte dintre aceste greutati au fost explicabile, pentru ca proiectul, cu multe implicatii, a trebuit sa fie studiat atent in comisia pentru agricultura, in comisiile pentru buget, pentru administratie, pentru aparare si ordine publica, ca si in comisia pentru drepturile omului. Au fost formulate sute de amendamente.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor la 30 iunie 1999 si de catre Senat, intr-o alta varianta, la 9 noiembrie 1999. Textul final a fost adoptat de plenul Parlamentului la 9 decembrie 1999 si apoi, la finele lunii decembrie, a fost intarit prin decizia Curtii Constitutionale care a confirmat constitutionalitatea legii.

Dincolo de amanarile firesti care au existat pe parcursul discutarii acestei legi, trebuie sa spun, cu toata sinceritatea, ca au existat si  multe sicane si piedici de ordin politic. Si asa cum am promis, ca nu voi ascunde adevarul, un adevar este ca o parte a Opozitiei a incercat pe toate caile sa impiedice adoptarea acestei legi. A fost necesara interventia mea in doua randuri, in calitate de mediator, pentru a determina urgentarea procedurilor parlamentare printr-o sesiune extraordinara, dupa care a urmat o intrunire organizata aici, la Palatul Cotroceni, cu liderii tuturor partidelor parlamentare, pentru a convinge partidele din opozitie sa participe la dezbaterile din cele doua Camere.

Desi s-a ajuns la o intelegere in acest sens si toata lumea s-a pronuntat pentru urgentarea votarii acestei legi, si chiar s-a promis ca acest lucru se va intampla intr-un termen de saptamani, PDSR nu a participat la votul final din Camera Deputatilor, s-a abtinut de la votarea legii in Senat si a depus o sesizare la Curtea Constitutionala, ceea ce a amanat din nou definitivarea procedurilor.

Sigur, acestea sunt lucruri care pot sa fie intelese in jocul parlamentar, in jocul politic al Opozitiei. Dar as vrea acum, cand este un an electoral, sa atrag inca o data atentia ca exista interese care sunt ale oamenilor acestei tari, care sunt ale poporului roman si care nu trebuie sa faca obiectul unor presiuni de acest tip sau unor campanii electorale. Si sper ca celelalte legi ale proprietatii vor fi adoptate, in continuare, intr-un mod normal, fara a mai fi supuse atator sicane si atator presiuni.

 

Credinta in dreptate si lege

Exista insa si parti bune si in acest sens vreau sa multumesc domnului deputat Vasile Lupu pentru redactarea proiectului de Lege si, mai cu seama, pentru darzenia si perseverenta cu care s-a luptat pentru aceasta lege. Multumesc grupurilor parlamentare PNTCD, PNL si UDMR pentru sustinerea ferma a acestei initiative, precum si tuturor parlamentarilor din coalitia de guvernare, pentru sprijinul acordat. Se cuvine, de asemenea, sa multumesc tuturor parlamentarilor independenti sau din opozitie care au votat in favoarea acestei legi esentiale.

Dar, inainte de toate, trebuie sa va multumesc dumneavoastra, proprietarilor care astazi va redobanditi drepturile, pentru ca nu ati incetat sa credeti in aceste drepturi. Generatii de-a randul, stramosii, mosii si parintii dumneavoastra au facut sa rodeasca acest pamant cu bratele lor si l-au aparat cu sangele lor, pentru ca era al lor si ei erau ai tarii. In anii de opresiune, dumneavoastra ati pastrat cu sfintenie actele doveditoare ale dreptului asupra pamantului mostenit din mosi-stramosi. Va multumesc ca ati pastrat astfel vie credinta in dreptate si lege, dincolo de nelegiuirea celor care v-au jefuit de mostenirea cea dreapta. Va multumesc pentru ca astazi sunteti aici, alaturi de mine, in acest moment cu adevarat istoric, ca reprezentanti ai beneficiarilor acestei legi.

Apreciez initiativa ministrului Functiei Publice de a-i fi invitat pe domnii prefecti, a caror sarcina prioritara, incepand de astazi, este de a veghea ca legea promulgata acum sa fie prompt si corect aplicata. Folosesc acest prilej pentru a cere tuturor reprezentantilor administratiei publice centrale si locale sa asigure aplicarea riguroasa a acestei legi, pentru ca efectele ei sa nu mai intarzie.

Cer administratiilor locale ca, indiferent de partidul pe care il reprezinta, sa se angajeze fara rezerve in aplicarea rapida si corecta a legii. Solicit autoritatilor competente sa informeze lunar Guvernul si opinia publica asupra masurilor de aplicare. Nu avem voie sa repetam erorile si amanarile cu care s-a aplicat Legea 18 si nici neregularitatile care au tarat mii si mii de tarani in procese, la tribunal.

 

Aproape un milion de familii beneficiare

Sunt convins ca, prin promulgarea acestei legi, pasim cu dreptul in anul 2000. Pentru ca, dupa 55 de ani de nedreptati, vi s-a facut in sfarsit dreptate dumneavoastra, taranilor. Pentru ca de acum inainte vom putea dezvolta, pe temeiul acestei legi, o agricultura moderna, cu exploatari agricole care sa aduca bogatie si proprietarilor, si intregii tari. Stiu prea bine ca veti fi primii care veti ocroti terenurile si padurile, pentru ca ele vor fi acum ale dumneavoastra. Si veti sti, asa cum au stiut mosii si stramosii nostri, sa le aparati si sa le dati o noua viata, pentru binele tuturor.

Am pasit cu dreptul in noul an pentru ca am putut dovedi din nou ca, in ciuda tuturor piedicilor, in ciuda tuturor acuzelor care ni se aduc, respectam angajamentele fata de cei care au avut incredere in noi. Asa cum am promis prin Contractul cu Romania, ca taranii nu vor plati pana in anul 2000 impozit agricol, asa s-a intamplat. Si nu vor plati nici in anul 2000. De asemenea, daca am promis ca Legea de restituire a pamanturilor si padurilor sa fie depusa in Parlament la inceputul mandatului, ea a fost depusa la inceputul mandatului. Cu toata istoria complicata pe care a parcurs-o, ea a putut fi astazi promulgata si va fi aplicata. Ne-am tinut cuvantul fata de familiile – si sunt aproape un milion – care si-au pus nadejdea in noi, fata de toti proprietarii care au crezut in dreptul de proprietate si care acum isi vad aceasta speranta indeplinita. Ne-am tinut cuvantul fata de Romania, care are acum sansa de a se dezvolta ca o tara cu o economie rurala libera si prospera.

As vrea, de asemenea, sa va indemn sa nu va temeti de amenintarile arogante ale unor politicieni care isi permit sa declare ca va vor impiedica sa va recapatati terenul, sa va recapatati dreptul dumneavoastra asupra pamanturilor si padurilor pe care aceasta lege vi-l consfinteste. Statul si legea sunt de partea dumneavoastra. In calitate de Presedinte al Romaniei, va promit solemn ca voi veghea ca legea sa se aplice corect si va voi apara dreptul sfant de proprietari legitimi asupra terenurilor si padurilor pe care astazi vi le recapatati legal.

Fie ca, niciodata, nimeni sa nu mai indrazneasca sa se atinga de dreptul dumneavoastra asupra acestor pamanturi, mostenirea sfanta a unor oameni liberi si gospodari, asa cum au fost stramosii nostri si cum vom dovedi si noi ca stim sa fim.