Discurs la intalnirea cu oamenii de afaceri, Tel Aviv, 5 ianuarie 2000 

 

Datele unui proiect strategic

Aceasta intalnire cu oamenii de afaceri, in cadrul vizitei pe care o intreprind in tara dumneavoastra, a fost conceputa ca un moment esential al dezvoltarii cooperarii economice reciproc avantajoase. Discutiile la nivel inalt cu oficialitati ale statului Israel au dovedit inca o data ca relatiile politice dintre tarile noastre pot asigura baza unui proiect strategic.

Relatiile politice se cer dublate de relatii economice pe masura. Ne-am pregatit pentru aceasta intalnire si de aceea din delegatia oficiala romana fac parte personalitati cu functii de raspundere in  economie si alte domenii de perspectiva pentru relatiile romano-israeliene. Delegatia oficiala este insotita de o important grup de oameni de afaceri romani. Si unii, si altii vor fi interlocutori in masura sa abordeze propuneri concrete de colaborare, care speram sa raspunda in egala masura si interesului dumneavoastra.

Misiunea mea ca Presedinte al Romaniei este de a schita acest proiect strategic al relatiilor noastre economice si comerciale prin cateva date menite sa demonstreze ca Romania devine din ce in ce mai mult o tara atractiva pentru investitii reciproc avantajoase si ca, la randul ei, are posibilitati de a opera in mediul de afaceri din Israel. Ceea ce inseamna ca putem construi impreuna si o cooperare pe terte piete.

Inainte de a schita acest proiect, in termeni cat mai sobri si mai precisi, asa cum cer relatiile economice, vreau sa va spun ca, in zilele pe care le-am petrecut in Israel, am intalnit dovezi extraordinare de prietenie. De asemenea, am avut ocazia sa intalnesc membri ai numeroasei si prestigioasei comunitati de evrei de origine romana. Nu pot sa trec peste marturisirea domnului Richard Armon, care mi-a povestit cum, in zilele revolutiei din decembrie, numerosi israelieni de origine romana si-au pus in piept inscriptia: „Si eu sunt roman”. Le multumesc tuturor pentru acest gest de atasament si solidaritate.

Am avut ocazia sa calatoresc in cele mai indepartate tari ale lumii, unde exista si o diaspora romaneasca si am vazut cum, in dorinta de adaptare, oamenii isi uitasera de multe ori si foarte repede limba materna. Am avut ocazia sa ascult in Israel o frumoasa limba romaneasca, vorbita de oameni care si-au petrecut doar copilaria in Romania sau care aveau doar parinti nascuti in Romania. La ECI, aceasta citadela a tehnologiei moderne, procesul de productie ne-a fost prezentat in limba romana de catre un specialist care facuse doar scoala primara in Romania. Acest lucru ne-a emotionat profund. Dar nu este vorba numai de o emotie, ci de existenta acestui potential extraordinar de legatura trainica intre tarile noastre. Acesta este si motivul pentru care in trei mari universitati din Romania exista institute de studii iudaice, care ofera tinerilor romani o buna cunoastere a culturii si civilizatiei iudaice si a limbii ivrit.

 

La granita dintre doua etape

Asa cum procedez de obicei la intalnirile cu oamenii de afaceri din tari prietene, voi incerca sa schitez in cateva cuvinte strategia dezvoltarii economice a Romaniei. Acest lucru este necesar, pentru ca, de multe ori, complexitatea evenimentelor care se petrec intr-o perioada de tranzitie in Romania si in Estul Europei, in general, pot lasa nevazute obiectivele spre care tindem.

Programul de reforma economica se afla intr-un moment de cotitura, la granita dintre doua etape, componente ale aceleiasi strategii. Ultimii trei ani au fost dedicati mai ales macrostabilizarii si restructurarilor iar, incepand cu anul in curs, promovam o politica a dezvoltarii. Nu o sa insist asupra unor aspecte concrete ale procesului de macrostabilizare si de restructurare, pentru ca o vor face mai bine specialistii care ma insotesc.

In Romania, dupa decenii de dictatura si de economie planificata, centralizata, energofaga si in declin de vandabilitate, stabilizarea macroeconomica a plecat de la o situatie dificila. In ultimii trei ani am reusit o scadere drastica a deficitului si a inflatiei, am reusit sa refacem si sa marim rezervele valutare ale tarii, in conditiile in care a trebuit sa platim, numai in anul trecut, 2,3 miliarde de dolari datorie externa, fara a apela la nici un credit extern. Romania a reusit sa faca aceste plati cu propriile ei resurse.

Consolidarea stabilitatii macroeconomice a fost insotita de ajustari structurale profunde. Ma voi referi numai la un singur indicator, reducerea numarului intreprinderilor fara profit. Au fost restructurate mii de intreprinderi, 1.500 numai in ultimul an. As mai aminti indicatorul veniturilor din privatizare, care au crescut de la 120 milioane de dolari in 1996, la 453 milioane de dolari in 1997, la 1100 milioane de dolari in 1998 si 1200 milioane de dolari in 1999.

1999 poate fi definit si ca anul in care Romania si-a reluat raporturile functionale cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Perioada care urmeaza va fi marcata puternic de un eveniment crucial: inceperea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Aceste negocieri vor incepe in luna februarie si dorinta noastra este ca ele sa se desfasoare cu succes.

In cadrul acestor pregatiri a intrat si numirea unui nou prim-ministru al Guvernului, functie pentru care l-am ales pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Mugur Isarescu a condus timp de noua ani Banca Nationala a Romaniei si are o solida reputatie internationala in domeniul financiar si economic. Guvernul Romaniei a cunoscut, in acelasi timp, o serie de modificari structurale prin crearea unei functii de vice-prim ministru, conducator al unui Consiliu Economic menit sa coordoneze activitatea tuturor ministerelor economice si financiare; crearea unui minister al functiei publice, care sa coordoneze implementarea a trei legi importante votate si promulgate anul trecut – Legea administratiei locale, Legea bugetelor locale, deasemenea Statutul functionarului public.

Aceaste informatii sunt importante pentru cei care vor investi in Romania. Oamenii de afaceri nu vor mai intalni un aparat centralizat,  vor putea trata direct la nivelul administratiilor locale si, in acelasi timp, vor intalni functionari publici care nu vor mai fi supusi presiunilor politice, pentru ca statutul lor garanteaza selectia si mentinerea in functii pe criterii profesionale.

 

O crestere economica sanatoasa

Ce isi propune si ce a inceput deja sa faca noul Guvern care a intrat in functie la sfarsitul lunii decembrie? Strategia noastra pentru anul 2000 si perioada urmatoare urmareste relansarea cresterii economice pe baze sanatoase. Principalul pilon al acestei strategii este reforma fiscala, initiata la nivelul institutiei prezidentiale, in cooperare cu institutii guvernamentale, oameni de afaceri romani si investitori straini. Ea vizeaza asigurarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil. In acelasi timp, s-a luat in calcul necesitatea de a asigura o mentinere a echilibrelor, astfel ca fiscalitatea sa nu fie resimtita disproportionat de intreprinderile rentabile. Nu sunt necesare prea multe detalii. Imi amintesc un proverb evreiesc care spune: „Unui om inteligent daca ii spui un cuvant, el intelege doua”. Doar cateva lucruri pentru oamenii de afaceri sunt suficiente ca sa ia decizii legate de politica investitiilor oportune. Am in vedere: reducerea impozitului pe profit de la 38% la 25%; aplicarea unei cote unice de TVA; introducerea unui credit fiscal de 10% pentru investitii, care va fi acordat in primul an dupa realizarea investitiei.

Se va trece la aplicarea impozitului pe venitul global cu toate dificultatile de pregatire a unei astfel de masuri. De asemenea, se are in vedere, chiar din aceasta iarna, aplicarea unei reduceri a accizelor.

Care este scopul tuturor acestor masuri? In primul rand, stimularea directa a investitiilor si a cresterii economice si, in al doilea rand, o reducere a economiei paralele si, deci, reintroducerea in sistemul bugetar a unor importante surse de venit din impozite si taxe pana acum neplatite.

O prioritate a noului Guvern pentru anul 2000 o reprezinta si amplificarea programelor de privatizare. Acestea nu sunt privite ca un scop in sine, ci ca un mijloc esential al relansarii economice. De altfel, pana la sfarsitul anului 2000, ne propunem, in linii mari, finalizarea procesului de privatizare in ceea ce priveste portofoliul Fondului Proprietatii de Stat. Vor fi pregatite pentru privatizare mari firme de stat, cum ar fi Compania de Transport Aerian TAROM si Societatea Nationala de Petrol. Un amanunt care mi se pare esential pentru increderea cu care trebuie privit acest proces este faptul ca activitatile specifice privatizarii vor fi subcontractate cu entitati private – banci de investitii si firme de consultanta cu prestigiu pe plan international.

 

Amplificarea cooperarii romano-israeliene

Cred ca in acest cadru general se poate produce o amplificare semnificativa a cooperarii economice romano-israeliene. Ea este perfect posibila si sta in mainile oamenilor de afaceri sa dezvolte aceasta cooperare in beneficiul ambelor parti.

In ultimii doi ani s-au luat cateva masuri menite sa stimuleze cresterea cooperarii intre Romania si Israel. Este vorba despre incheierea unor acorduri juridice privind in special protejarea reciproca a investitiilor. In acest moment lucram la Acordul de liber schimb plecand de la un cadru deosebit de favorabil. Valorificand o buna pozitie geo-strategica, Romania este in acelasi timp membra a Acordului de liber schimb din Europa Centrala (CEFTA) si membra a Cooperarii Economice a Marii Negre (CEMN), in cadrul careia a incheiat deja un acord de liber schimb cu Turcia.

Dezvoltarea Romaniei in perioada 2000-2006, in special in ceea ce priveste infrastructurile, va fi sustinuta de Uniunea Europeana prin credite nerambursabile cu o valoare de aproximativ 4,6 miliarde de dolari.

O reforma radicala si profunda se aseamana unei curse sportive de inalta performanta. Nu ne putem permite sa mergem prea incet, dar, in acelasi timp, trebuie sa fim mereu atenti la orice disfunctionalitati. Ne straduim sa le remediem, inclusiv printr-o cooperare permanenta cu oamenii de afaceri straini care investesc in Romania si pe care ii asteptam sa vina in continuare.

Interesul pe care l-a aratat si continua sa il arate Israelul in mod constant fata de oferta economica romaneasca este bazat si pe un capital de relatii traditionale si personale. Sunt multi oameni de afaceri evrei nascuti in Romania care s-au bucurat de succese deosebite si nu numai in Israel.

Cei ce gandesc bine si repede depasesc cu usurinta cadrul economic conventional si nu se lasa coplesiti de provocarile noului mileniu. Multe din vechile reguli nu se mai aplica, relatiile sunt mai flexibile, societatea informationala castiga teren in fiecare zi, in fiecare clipa. Va asigur ca si in acest domeniu de varf se pot incheia multe afaceri in Romania, in interesul profitului reciproc.