Discurs la depunerea jurămantului de către membrii Guvernului Romaniei condus de Mugur Isărescu, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 22 decembrie 1999 

 

Cabinetul Mugur Isarescu va incepe negocierile

cu Uniunea Europeana

Prin votul de incredere acordat ieri de Parlament Guvernului condus de domnul prim-ministru Mugur Isarescu si programului sau, Romania are un Executiv pregatit sa raspunda marilor probleme economice si sociale ale tarii si sa sustina procesul complex de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Se cuvine sa multumesc tuturor celor care au facut posibila incheierea crizei care a precedat formarea noului Guvern si, in primul rand, partidelor din arcul guvernamental care au dovedit ca inteleg prioritatea interesului national. Intr-un moment in care Romania avea nevoie de un exemplu de solidaritate, coalitia s-a comportat coerent si unitar. Multumesc, de asemenea, tuturor celorlalte partide reprezentate in Parlament care au participat la consultarile de la Cotroceni, parlamentarilor independenti si grupului minoritatilor nationale care au votat Guvernul cu convingerea ca aceasta este cea mai buna solutie pentru tara.

Competenta si abilitatea manageriala i-au adus Guvernatoului Bancii Nationale o binemeritata apreciere publica si, pe acest fond, o larga sustinere politica in noua sa calitate de prim-ministru. Pentru toate acestea si pentru decizia de a prelua guvernarea intr-un moment crucial al destinului nostru national, domnule prim-ministru Isarescu, va felicit si va urez succes.

Este momentul sa luam in considerare conditiile dificile cu care s-a confruntat vechiul Guvern si, in acest context, trebuie sa apreciem cu onestitate munca pe care a depus-o. Multumesc primului ministru Radu Vasile pentru eforturile pe care le-a facut. Apreciez si multumesc in mod deosebit domnilor ministri Andrei Plesu si Alexandru Athanasiu care, in conformitate cu optiunile personale, nu vor mai face parte din Guvern, pentru rezultatele obtinute de ministerele pe care le-au condus cu excelenta.

Nascut in pragul unui an nou, care schimba prefixul cronologiilor si poate crea probleme chiar computerelor, noul Guvern este menit el insusi sa faca fata unor situatii cu totul noi.

Pentru prima data Guvernul nu va avea de gestionat numai penurii si crize, ci si resurse si asistenta. Aceasta inseamna o responsabilitate in plus, pentru ca, in anul 2000, Romania se va afla in fata unei sanse pe care nu o poate rata. Sunteti Guvernul care va incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana; Guvernul care va beneficia de programe si fonduri suplimentare acordate Romaniei in calitatea sa de parte la acest proces de integrare; Guvernul care va trebui sa asigure cresterea economica si reducerea inflatiei.

 

Asteptarile populatiei sunt legitime

Cineva spunea ca un sfat este raspunsul la o intrebare al carui raspuns il stim, desi am prefera sa nu-l fi stiut. Eu nu o sa va dau un astfel de sfat. Doresc sa va spun doar cateva cuvinte in legatura cu ceea ce va asteapta.

Va asteapta o tara care doreste cat se poate de legitim rezolvarea problemelor ei. Rezultatele muncii dumneavoastra sunt asteptate de 23 de milioane de romani care vor un prezent mai prosper si un viitor mai sigur. In buna parte dispuneti de conditii favorabile pentru ca exista parghiile necesare ca statul sa functioneze in folosul cetateanului care il sustine prin impozite si taxe. Dar, in acest moment, asa cum toti simtim, acest mecanism nu functioneaza asa cum trebuie.

Odata cu constituirea Guvernului, au intervenit si unele schimbari organizatorice. Sunt convins ca astfel structurat, Executivul va actiona mai bine, mai coerent, mai eficient. De aceea, mandatul ce vi s-a incredintat este ferm si clar: in orice negociere, cu organisme internationale, cu patronatul, cu sindicatele, cu banci sau cu alte state, sa aveti mereu in vedere interesul imediat si de perspectiva al fiecarui cetatean al Romaniei. Vom sti ca am reusit atunci cand macar o parte dintre problemele acestui cetatean vor fi rezolvate. Aceasta presupune din partea dumneavoastra multa munca, competenta si raspundere.

Am convingerea ca veti fi la inaltimea acestei inalte responsabilitati.