Discurs la Summit-ul informal al Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN),

Istanbul, 17 noiembrie 1999 

 

Bilant optimist al Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre

Summit-ul informal al Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre isi propune intensificarea legaturilor intre organizatiile regionale de cooperare si intarirea edificiului securitatii pe continent.

Initiativa organizarii acestei reuniuni in ajunul Summit-ului Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa apartine distinsului om de stat si prieten, Presedintele Republicii Turcia, Excelenta Sa Süleyman Demirel. Regret sincer ca tara-gazda are de infruntat din nou consecintele dramatice ale unei catastrofe naturale si il rog pe Presedintele Demirel sa primeasca expresia profundei noastre compasiuni. Cu atat mai mult trebuie sa remarc ca ospitalitatea cu care am fost intampinati si de aceasta data merita din plin gratitudinea noastra.

Bilantul de pana acum al cooperarii multilaterale in zona Marii Negre este datator de speranta. Dupa semnarea Cartei Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre la Yalta in iunie 1998, aceasta structura de cooperare regionala s-a afirmat ca un element important al demersurilor pentru edificarea unui climat de buna vecinatate si stabi-litate in Europa de Sud-Est. OCEMN si-a conturat pe plan international o prezenta specifica, notabila in acest sens fiind obtinerea, incepand cu 8 octombrie 1999, a statutului de observator la ONU.

 

Cu ce mesaj participa OCEMN in Pactul de Stabilitate?

Prin participarea la mesele de lucru 2 si 3 din cadrul Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est, OCEMN isi va demonstra vocatia de a contribui, in cooperare cu alte structuri, la configurarea viitorului regiunii. Aceasta postura ne obliga la un efort suplimentar pentru a contura cu exactitate mesajul specific pe care OCEMN il poate promova in cadrul Pactului de Stabilitate.

In opinia mea, ideea de baza pe care o putem afirma pregnant prin intermediul OCEMN priveste caracterul indispensabil al cooperarii economice in asigurarea stabilitatii, securitatii si bunei vecinatati intre tari si popoare. In absenta unei dinamici economice sanatoase care sa conduca la prosperitate, institutiile democratice risca sa ramana fragile. Mizeria materiala, saracia extrema a unei insemnate parti a populatiei creeaza un climat favorabil propagarii discursurilor nationaliste, extremiste, a intolerantei, tensiunilor si conflictelor. Putem dezbate la nesfarsit pe tema respectarii drepturilor omului sau ale minoritatilor, dar nu vom putea obtine progrese durabile in aceasta directie in conditiile perpetuarii inapoierii economice.

Experienta ne demonstreaza ca, in plan intern, nu asistenta guvernamentala este calea cea mai eficace pentru depasirea saraciei, ci crearea conditiilor favorabile intreprinzatorilor si investitorilor si dezvoltarii economice intr-un sistem de piata libera. Nu de asistenta internationala au nevoie in primul rand tarile din regiune, ci de deschiderea pietelor, de incurajarea investitiilor internationale, de intarirea economiei de piata.

Integrarea economica regionala este de natura sa sporeasca atractivitatea pietelor noastre pentru investitorii din statele mai mult sau mai putin invecinate cu spatiul OCEMN. De asemenea, ea contribuie la intarirea climatului de cooperare si buna vecinatate in intreaga Europa. Pentru statele candidate la aderarea la Uniunea Europeana, integrarea economica regionala constituie o parte componenta a eforturilor de integrare europeana, iar nu un substitut al acesteia.

Romania se pronunta clar pentru crearea unei zone de comert liber  in intregul spatiu al Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre. Acordurile bilaterale de liber schimb pe care Romania le-a incheiat cu Turcia si Bulgaria pot fi considerate drept pasi concreti in promovarea comertului liber in intregul spatiu OCEMN.

De cateva zile, mai exact de la 1 noiembrie 1999, Romania a intrat in Troica OCEMN, alaturi de Grecia si de Republica Moldova. In aceasta calitate, tarii mele ii revin responsabilitati sporite in continuarea procesului de structurare a organizatiei inceput acum un an si jumatate la Yalta si in concretizarea proiectelor comune pe care le-am aprobat pana acum. Suntem pe deplin constienti de aceste responsabilitati si speram sa le ducem la indeplinire pe baza relatiilor privilegiate pe care Romania le are cu Republica Moldova si cu Grecia si cu sprijinul celorlalte state membre.

 

OSCE si organizatiile regionale din Europa Centrala si de Sud-Est

Summit-ul OSCE pe care Istanbulul il va gazdui incepand de maine va decide asupra desemnarii Romaniei pentru presedintia in exercitiu a Organizatiei in anul 2001, situatie in care Romania va face parte din Troica OSCE inca de la inceputul anului 2000. In aceasta calitate, Romania va actiona pentru stabilirea unor relatii stranse intre OCEMN si OSCE in probleme de interes regional. Corelarea programelor organizatiei noastre cu actiunile OSCE in regiunea Marii Negre poate contribui la o gestiune mai buna in ambele sensuri.

La fel de necesara este definirea mai clara a complementaritatii dintre OCEMN si diferite alte forme de cooperare regionala, cum sunt Initiativa de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECI), Initiativa Mediteraneeana, Procesul de Cooperare in Sud-Estul Europei (SEECP), Procesul Royaumont si Pactul de Stabilitate si Reconstructie in Europa de  Sud-Est. Corelarea si complementaritatea programelor tuturor acestor organizatii trebuie sa asigure focalizarea actiunilor noastre asupra unor obiective precise cu maxima eficacitate. Paralelismele si lipsa de comunicare n-ar duce decat la risipirea energiilor si, cel mult, la unele rezolvari punctuale.

Romania va acorda si in viitor o atentie speciala participarii la activitatile si proiectele OCEMN, cu convingerea ca aceasta organizatie poate contribui in mod specific la promovarea spiritului european. Sunt incredintat ca orice investitie in programe si proiecte de dezvoltare in regiunea Marii Negre reprezinta o buna utilizare a traditiilor noastre de colaborare si, in acelasi timp, o investitie in viitorul stabilitatii, securitatii si pacii intregului continent european.