Discurs la deschiderea Targului Internaţional Bucureşti – ediţia 1999, 12 octombrie 1999 

 

Parghii ale relansarii economice

Ratiunea Targului International Bucuresti nu mai este ideologica. Putem considera deschiderea Targului International Bucuresti „TIB – editia 1999” drept un eveniment important din viata economica a tarii, in spatele caruia se afla saptamani si luni de munca asidua. Importante sunt asteptarile firmelor care participa la acest targ. De implinirea acestor asteptari depinde o mare parte a relansarii economice pe care o dorim cu totii.

Prezenta in acest an a peste 1200 de firme din 26 de tari arata ca potentialul nostru economic si de piata atrage din ce in ce mai mult atentia oamenilor de afaceri romani si straini.

Este imbucurator ca majoritatea firmelor care prezinta oferte la acest Targ sunt romanesti. Prezenta lor arata ca solutia pentru depasirea unei perioade de declin economic nu poate fi, in nici un caz, izolarea fata de concurenta. Prezenta celor 500 de firme straine, alaturi de firmele romanesti, la Targul International Bucuresti reconfirma realitatea ca firmele din diferite tari sunt partenere in afaceri, cel putin in aceeasi masura in care sunt si concurente.

 

Identificarea domeniilor generatoare de profit

Unul dintre principiile fundamentale ale modului economic de gandire este ca, prin schimb, participantii devin mai bine situati pe scena pietei. Oamenilor de afaceri prezenti la acest Targ le este familiar acest principiu.

O problema esentiala a economiei si a oamenilor de afaceri romani este identificarea domeniilor in care sa-si investeasca resursele astfel incat sa obtina profit. Targul International Bucuresti este pentru ei un furnizor de informatii, dar si o scena pe care actorii economici pot evolua si concura in aceste zile.

Ca in orice operatie dificila, dar absolut necesara pentru a intra in normalitate, in reforma din Romania au aparut mai intai efectele dureroase. Ca presedinte, sunt obligat sa am o viziune pozitiva, sa decelez acele semne care pot demonstra ca suntem pe drumul cel bun si mergem inainte.

 

Motive pentru o viziune pozitiva

As retine, mai intai, ca, 64% din exporturile romanesti sunt destinate tarilor din Uniunea Europeana. Acest lucru arata ca exista produse romanesti si intreprinderi romanesti apte sa se dezvolte si sa reziste pe o piata concurentiala cu standarde inalte.

 

In al doilea rand, in structura importurilor romanesti din acest an, s-a redus ponderea materiilor prime energetice. Industriile mari consumatoare de energie – care au introdus atat de multe distorsiuni in intreaga economie – au intrat intr-un proces de restructurare. Dupa ani de zile, in care echilibrul comercial a fost pastrat doar prin imprumuturi externe, care au acoperit consumul irational al unei economii restructurate doar pe hartie, in acest an deficitul extern a scazut cu aproape 1 miliard de dolari.

Obligatia de a plati in acest an o mare datorie externa ne-a aratat ca este posibil ca Banca Nationala a Romaniei sa imprumute bani de pe piata interna. Aceasta dovedeste ca, dincolo de banii care fug din tara, exista si bani care vin.

Remarc ponderea data prezentei, in paralel, la acest Targ, a demonstratiei de originalitate intitulate Inventica. Aceasta subliniaza, inca o data, calitatea inalta a resurselor umane de care dispune tara noastra si potentialul de creativitate pe care il avem.

Oamenii de afaceri sunt primii care anticipeaza schimbarile structurale intr-o economie, iar cei mai abili se pregatesc din timp sa le faca fata. Desfasurarea acestui Targ arata tocmai interesul firmelor de varf fata de viitorul imediat al economiei romanesti aflata in plin proces de transformare.