Alocuţiune la Congresul Planetar al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic,

Bucureşti, 4 octombrie 1999 

 

Trei decenii de la asenelizare

Organizarea, la Bucuresti, a Congresului Planetar al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic este un eveniment de prima marime.

Romanii au avut bucuria de a vedea, la cativa ani dupa aselenizare, in sala Dalles din Bucuresti, una dintre mostrele de roca lunara. Personal, am avut posibilitatea ca in laboratoarele de mineralogie ale unor universitati importante sa cercetez sectiuni microscopice din aceste roci. Experienta stiintifica mi-a aratat ca tehnologiile de cercetare din domeniul in care eu lucram au evoluat exploziv tocmai datorita nevoii de a gasi mijloace cat mai performante pentru analiza mostrelor de sol selenar aduse pe Pamant de astronauti.

De ce am tinut sa incep cu aceste amintiri? Pentru ca deceniile de explorare ale spatiului cosmic si temeritatea astronautilor au dovedit ca, dincolo de lansari spectaculoase, aselenizari sau alte performante in spatiul cosmic televizate in direct, exista si castiguri substantiale pentru cercetarea stiintifica in toate domeniile. Si, mai ales, rezultate practice pentru viata oamenilor de pretutindeni, pentru o viata mai buna pe planeta unde traim.

Odata cu zborurile cosmice oamenii au mai pierdut ceva din aroganta celui a-toate-stiutor. Cu cat sfera cunoasterii este mai mare, cu atat creste si interfata acesteia cu necunoscutul. Intelegem acum mai bine cat de putin masurabila este realitatea pe care nu o cunoastem inca. Astronautii sunt granicerii acestei interfete cu necunoscutul si, mai ales, pionii nostri avansati in cercetarea acestui necunoscut. Sunt exploratori curajosi si excelente in domenii de varf ale cercetarii si ale cunoasterii. Reprezentati o forta stiintifica si morala, de opiniile careia cei care conduc destinele oamenilor trebuie sa tina seama.

 

Neil Amstrong a avut dreptate

Fara nici o indoiala aselenizarea a fost un pas urias pentru progresul omenirii. Ea s-a bazat pe un salt stiintific si tehnologic fara precedent si a provocat alte salturi, in lant, in domenii din cele mai diferite. Dar inaltele tehnologii, inclusiv cele legate direct de explorarea spatiului cosmic, nu trebuie sa apartina numai societatilor postindustriale informatizate. Ele trebuie sa fie facute cunoscute intregii omeniri. Iar aceasta mi se pare a fi una dintre menirile exploratorilor spatiului cosmic, ca ambasadori ai viitorului, ai unei dezvoltari necesare si posibile. Sunt convins ca, din spatiu, ati vazut nu numai maretia galaxiilor care ne inconjoara, dar si cat de mic este satul nostru planetar. In schimb, sunt din ce in ce mai mari problemele cu care el se confrunta astazi, intr-un context global si integrator.

Exploratorii spatiului cosmic participanti la acest Congres sunt in aceste zile oaspetii unei tari cu o realitate complexa, cum are, de altfel, orice alta tara a lumii. Sunteti oaspetii unei tari mandre de ceea ce a realizat si constienta de problemele pe care le mai are in fata. Sunteti oaspetii unei tari care are o experienta in explorarea spatiului cosmic, una din putinele tari care au trimis in Cosmos astronauti si care a participat la programe de cercetare stiintifica in acest domeniu.

Romania are la ea acasa, dar si in mari universitati ale lumii, mii de tineri care au aptitudini dovedite tocmai pentru domeniile inaltei tehnologii si inaltei cercetari stiintifice. Multi dintre ei s-au integrat deja in echipe complexe de cercetare. Sunt mandru de ei.

Strategia de dezvoltare pe care o aplicam presupune rezolvarea problemelor curente ale ramanerilor in urma, fara a face abstractie, in nici un moment, de nevoia esentiala de a merge inainte si de a stimula prin toate mijloacele formarea unei generatii in rezonanta totala cu cerintele viitorului apropiat. Avem multe greutati. Dar, depasindu-le, le putem transforma in puncte de sprijin pentru marile proiecte ale viitorului la care sa lucram impreuna.