Alocuţiune la Primăria din Paris, cu ocazia vizitei de stat in Franţa, 28 septembrie 1999 

 

Paris, civilizatie si splendoare

La Hotel de Ville municipalitatea pariziana ii primeste pe sefii de stat aflati in vizita in Franta perpetuand o lunga traditie a ospitalitatii, inceputa inca in 1865. Dar, pentru oamenii din toate colturile lumii, Parisul nu este numai Capitala Frantei, el a fost si ramane un focar al civilizatiei si splendorii, al culturii si al artelor.

Pentru romani, intr-un mod cu totul special, marele oras a insemnat un spatiu de formare a elitelor, o matrice in care s-au nascut idei novatoare pentru insasi istoria lor, o cutie de rezonanta in care mari talente romanesti au gasit mijloacele necesare ca sa transmita lumii creatiile lor.

In scolile pariziene au venit si s-au format, incepand cu secolul trecut, ingineri, arhitecti, filosofi, scriitori, administratori, oameni politici care au devenit repere majore ale istoriei moderne romanesti. Au venit aici, pentru a oferi lumii mesajul operei lor, Brancusi si Enescu, Emil Cioran si Eugen Ionescu, Contesa de Noailles si Elvira Popesco, nume care nu mai au pentru dumneavoastra nevoie de nici un fel de prezentare. Si tot aici si-au gasit adapost multi romani obligati sa-si paraseasca tara in cei 45 de ani de dictatura comunista. Vechea corabie a negustorilor de apa de odinioara, simbolul Parisului, a fost si pentru noi un adapost si o scoala a indraznelii.

Sunt aici ca reprezentant al unei Romanii care se schimba repede si profund. In cei zece ani care au trecut de la caderea regimului comunist, tara mea si-a reformat radical sistemul politic si administrativ, invatamantul, sistemul de sanatate; au renascut societatea civila si presa libera. Am reconstruit institutiile si de acum inainte aceste institutii trebuie sa se dovedeasca deplin functionale.

Sprijinul Frantei in acest proces a fost constant si substantial. Ca universitar, ii cunosc bine dimensiunile in domeniul invatamantului si culturii. Ca jurist, apreciez in mod deosebit sprijinul pe care Franta ni l-a acordat in procesul de reforma legislativa, a Justitiei, a administratiei publice. Ca Presedinte, stiu cat de mult a contat ajutorul Frantei pentru a ne afirma identitatea si interesele ori de cate ori a fost nevoie.

 

Renascuti, dupa purgatoriu

Am adus in dar Primariei Parisului o lucrare a unui artist roman contemporan, intitulata Purgatoriul. Este o sculptura care reprezinta o silueta umana prinsa intre doua blocuri de metal. Deasupra ei sta, intr-un echilibru fragil, un cub. Nimeni nu poate sti exact ce a gandit artistul. Dar sensibilitatea noastra extrema, a celora care parcurgem tranzitia post-comunista, ne duce la ideea primejdiei si a ingrijorarii cu care, urcand spre zone mai luminoase, trebuie dozat efortul de a nu fi striviti nici intre blocuri, nici de greutatile ce apasa deasupra noastra.

La Hotel de Ville, aceasta mica sculptura romaneasca poate aminti, peste timp, ca ne-am asumat aceste riscuri cu certitudinea ca vom reusi sa infrangem intunericul. Pentru noi Parisul a fost si ramane un reper si o lumina.

Ii multumesc domnului Primar pentru primirea pe care mi-a facut-o si pentru prilejul pe care mi l-a oferit, de a intalni membrii Corpului Diplomatic acreditat la Paris si personalitatile care reprezinta unele din institutiile cele mai importante ale Republicii franceze. Doresc tuturor ca in mileniul trei sa traim impreuna intr-o lume mai unita, mai sigura si mai buna.