Mesaj la deschiderea colocviului O dinamică a valorilor europene in Romania,

Cluj - Napoca, 24 septembrie 1999 

 

Exista si o Europa a romanilor

Numele celui mai mic continent de pe glob are multiple semnificatii. Exista o multime de „Europe”, intre care cea geografica nu este neaparat definitorie. Intre numeroasele chipuri ale acestei realitati virtuale isi gaseste locul fara indoiala si o Europa a romanilor: o istorie si un sentiement traite de o tara cu intensitatea cu care un om isi traieste propria viata, cu indarjire sau cu desfatare, cu sentimentul implinirii sau cu frustari, cu mandrie sau cu orgoliul ranit.

Se afirma uneori despre romani ca sunt excesivi de critici fata de ei insisi. E greu de spus daca acest lucru este adevarat. Nu ne poate fi insa negata inclinatia de a reveni mereu, cu intrebari, sperante si nelinisti, asupra propriului nostru destin. Dorinta de autodefinire, fireasca la toate popoarele lumii, a fost la noi pe cat de intensa, pe atat de durabila. Adesea ea a capatat accente dramatice, evenimentele istoriei rapindu-ne ragazul de a reflecta nestingherit asupra a ceea ce suntem si asupra a ceea ce vrem sa fim.

Convingerea ca suntem, prin trecutul nostru, prin inclinatiile si prin aspiratiile noastre, parte inalienabila a unui intreg, un sunet distinct intr-o partitura mai vasta, a marcat pragul modernitatii romanesti si a constituit cel mai rezistent punct de sprijin al formarii constiintei de sine. La inceputul secolului trecut, calatorii romani in Occident se simteau exploratori ai unui continent pierdut. Redescoperind Europa cu ravna si uluire, incercau sentimentul unei patetice regasiri a locurilor de acasa.

 

Catalizator al propriilor noastre latente

Europa a insemnat, pentru noi, romanii, cea mai puternica si mai rascolitoare tentatie de impacare cu noi insine.

Cred ca ideea europeana, care a starnit, nu o data, aprige polemici in Romania, reprezinta cu mult mai mult decat un subiect de disputa intelectuala. Ea a fost si este pentru romani o redutabila forta modelatoare si, ca sa reiau o exprimare celebra a filozofului Lucian Blaga, un catalizator al propriilor noastre latente.

Decizia politica, actiunea sociala si cea economica, performanta intelectuala si creatia culturala sunt de neimaginat in absenta unei constiinte nationale si a unei permanente referinte, directe sau indirecte, la contextul european, la ideea europeana.

Astazi, acesta constanta a existentei romanesti din ultimile doua secole a devenit inca si mai clara. Intr-o perioada in care Europa capata o configuratie geopolitica din ce in ce mai unitara, reflectia si interogatia asupra dinamicii valorilor europene constituie un capital pe care romanii stiu sa-l pretuiasca si sa-l foloseasca potrivit interesului nostru national.