Discurs la reuniunea pe probleme economice, organizată in cadrul Summit-ului consacrat Pactului de Stabilitate şi Reconstrucţie in Europa de Sud-Est, Sarajevo, 31 iulie 1999 

 

Conditii prealabile in sarcina guvernelor participante

Stabilitatea economica a regiunii dupa conflict este o chestiune politica majora, care trebuie sa raspunda asteptarilor aparute odata cu anuntarea Pactului de Stabilitate si sa realizeze dorinta lumii democratice de a integra Europa de Sud-Est in curentul unei Europe democratice si prospere in intregul ei. In acest moment, dificultatile economice ale regiunii sud-est-europene sunt un obstacol important pentru constructia unui climat stabil si democratic in regiune. In medii sarace si izolate, veninul extremismului se poate extinde usor iar democratia isi gaseste cu greu calea.

Spuneam la reuniunea noastra din aprilie, de la Washington si adesea dupa aceea ca, in ultima instanta, investitiile si nu asistenta vor putea crea o crestere economica sustinuta in regiune. Pactul de Stabilitate ar putea deveni o ocazie majora pentru ca tarile noastre sa-si concentreze dialogul economic pe obiectivele inscrise in agenda lor de reforma.

Pentru a stimula investitiile, guvernele noastre trebuie sa ia masuri concrete pentru a imbunatati mediul de afaceri, stabilitatea monetara, responsabilitatea si transparenta in politicile guvernamentale. Trebuie sa identificam obstacolele intampinate de investitiile straine si sa ne angajam, individual si in comun, sa inlaturam aceste obstacole cat de curand posibil. Trebuie sa grabim reforma structurala si implementarea regulilor corecte de piata in fiecare dintre tarile noastre. Trebuie sa cream un set stabil de norme legale si reglementari fiscale. Trebuie sa asiguram si un mediu macroeconomic stabil si transparent, precum si un sector financiar si bancar sanatos. Trebuie sa conlucram eficient impotriva coruptiei, a crimei organizate, a traficului de persoane si a contrabandei de tot felul. Colaborarea Romaniei cu Turcia, Bulgaria si Grecia, precum si proiectul infiintarii la Bucuresti a unui centru regional impotriva crimei organizate deschid calea catre o regiune mai sigura si mai atractiva pentru afaceri, investitii si calatorii.

Sa dam o sansa companiilor locale si societatilor mixte

Cresterea economica din regiune ar putea fi stimulata daca o parte a contractelor de reconstructie vor fi realizate cu companii locale, cu specialisti locali, cu produse locale. Nu doar eficienta costurilor intregii operatiuni va deveni mai interesanta, dar si sansele companiilor private locale de a se dezvolta vor deveni valoarea adaugata a acestui proces. Donatorii ar putea chiar sa accepte ceea ce in alte situatii a fost numit dreptul primului refuz si sa favorizeze societati mixte formate de companii locale cu o buna experienta in diferite tari din regiune si companii occidentale care ar asigura un mai bun management si o mai buna contabilitate.

In orice caz, un mecanism de selectare a ofertelor va fi mai mult decat binevenit pentru toti cei implicati. Trebuie sa promovam initiativa si concurenta justa in acest proces.

Guvernul Romaniei a constituit o echipa speciala de initiativa, care a pregatit Planul National de Actiune in concordanta cu cerintele Pactului de Stabilitate. Alaturi de o suta de asociatii, care reprezinta mii de companii private, echipa a pregatit o prima serie de 30 de proiecte care se afla la dispozitia dumneavoastra astazi. Ele vor fi urmate de multe altele.

Puternicul angajament al Romaniei pentru o reforma sustinuta, orientata spre crestere economica include crearea unor legaturi economice in regiune. In acest sens, Romania considera ca tarile si institutiile donatoare sunt chemate sa examineze cat de curand posibil doua prioritati esentiale pentru stabilitatea economica a intregii regiuni. In primul rand, deblocarea si redeschiderea navigatiei pe Dunare, care este un fluviu international si nu o problema sarba si, in al doilea rand, renuntarea la embargoul pentru combustibil si energie electrica care a creat probleme umanitare si pericliteaza serios echilibrul economic al statelor din regiune.

Trebuie sa incepem sa exploatam in comun resursele, sa impartim in comun, cat de curand posibil, beneficiile integrarii economice sud-est-europene. Regiunea noastra are o complementaritate economica de baza, dar este lipsita de instrumentele necesare pentru promovarea de schimburi economice active si de infrastructuri de cooperare, comunicatii, productie de energie si transport atat in regiune, cat si in relatie cu Uniunea Europeana. Drastica decapitalizare a economiei din tarile noastre nu permite o cuprindere la scara larga a tuturor problemelor acestei regiuni. Nu putem sa ne confruntam singuri cu marile nevoi financiare si de investitii din zona.

Investitiile internationale sunt indispensabile

Numai un val de investitii internationale importante va deschide calea catre o crestere economica, va conecta regiunea la principalele curente europene si va ajuta la integrarea ei, nu numai din punct de vedere economic, ci si politic.

Intelegem ca reconstructia si modernizarea intregii regiuni constituie un proiect costisitor. De aceea trebuie sa conlucram pentru a face investitii profitabile, atat pe termen mediu cat si pe termen lung. Ar fi util si important ca institutiile financiare internationale sa lucreze cu tarile donatoare la identificarea mijloacelor propice pentru a diminua riscurile de investitie, pentru a mobiliza finantele private si pentru a contribui la succesul principalelor proiecte comune.

 

Respectarea drepturilor fiecarui cetatean

Doresc sa-mi exprim aprecierea pentru ideile generoase sustinute ieri de inaltii reprezentanti ai statelor care au participat la sedinta pregatitoare. Cu totii am fost de acord asupra faptului ca procesul de stabilizare si reconstructie regionala trebuie sa porneasca de la o chestiune de baza, fara de care tot ceea ce ne propunem sa facem este sortit esecului. Este respectul pentru persoana umana, pentru aspiratiile si nevoile fiecarui cetatean din fiecare stat din regiune.

Am ascultat cu mare atentie propunerile pentru crearea si consolidarea unei mai mari increderi regionale, pentru implicarea societatii civile si a comunitatilor locale in acest proces, pentru asigurarea functionarii nestingherite a mecanismelor democratice si protejarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Viziunea astfel exprimata poate fi considerata o implicare directa pentru o colaborare efectiva in spiritul Pactului de Stabilitate, a tuturor statelor care au incredere in viitorul acestei regiuni.

 

Angajamentul liderilor din regiune

Toti liderii din regiune au apreciat adoptarea Pactului de Stabilitate. Faptul ca Sarajevo este orasul gazda al acestei reuniuni demonstreaza ca vointa de a promova democratia si respectul pentru drepturile omului este generala, in ciuda suferintelor si a durerii.

Toti liderii statelor participante privesc democratia si respectul pentru drepturile omului ca fiind singura cale pentru asigurarea pacii si stabilitatii in intreaga regiune, dupa cum asigurarea unui climat de colaborare si cooperare cu minoritatile etnice este singura cale pentru a asigura stabilitatea interna. Experienta Romaniei si a Bulgariei demonstreaza ca acesta este un tel dorit si realizabil.

Intoarcerea refugiatilor si a persoanelor dislocate la casele lor este o necesitate. Tragediile lor nu mai trebuie sa devina motorul altor linii de demarcatie in zona. Masurile de creare a increderii, programele de evitare a conflictelor si de dezvoltare a dialogurilor inter-culturale sunt necesare pentru atingerea acestui scop.

Statul de drept este o conditie necesara pentru obtinerea pacii si stabilitatii. Crima organizata, terorismul, coruptia, traficul de droguri si de arme sunt amenintari la esenta statalitatii natiunilor noastre. Vom face eforturi majore pentru largirea colaborarii in combaterea crimei transfrontaliere.

Dialogul imbunatatit intre stat si societatea civila este o necesitate. In acest sens am propus ieri crearea unei Initiative Regionale Sud-Est-Europene pentru Democratie si Drepturile Omului. Romania este gata sa gazduiasca un Birou permanent al acestei entitati regionale, precum si Masa de lucru pe probleme de democratie si drepturile omului.

Ar fi necesar ca un forum anual al tarilor participante sa se reuneasca pe rand in fiecare dintre tarile din regiune pentru a evidentia cele mai bune practici de asigurare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale tuturor membrilor societatilor noastre.

Democratia nu se poate consolida fara prosperitate. O viata economica sanatoasa, cu o dezvoltare si o crestere sustinute, este o conditie pentru a asigura libertatea de actiune si linistea cetatenilor nostri.

Libertatea nu este posibila in saracie, nici democratia fara participarea cetatenilor la viata politica a tarii.

O Serbie si o Iugoslavie libere si democratice sunt necesare pentru a asigura o dezvoltare normala si pasnica in statele Federatiei si in regiune. Avem datoria sa respectam eforturile fortelor democratice din Iugoslavia si sa le acordam o sustinere constanta.

Reuniunea de azi ne-a adus gandurile si propunerile mai aproape de sperantele noastre, pentru a proiecta, poate pentru prima data in istoria prea framantata a acestei regiuni, o viziune comuna a solidaritatii, responsabilitatii si emanciparii regionale. Aceasta este o sansa! Este momentul sa catalizam proiectele noastre de viitor in jurul acestei viziuni a emanciparii.

Am incredere in efortul regional comun si sunt incurajat de raspunsul pe care aceasta reuniune a sefilor de stat si de guvern ai statelor participante la Procesul de Cooperare Sud-Est-Europana l-a dat proiectului unei platforme regionale de initiativa si participare la mesele de lucru ale Pactului de Stabilitate. Este un exemplu concret despre ceea ce inseamna de fapt cooperarea regionala. Invatam sa lucram impreuna, devenim credibili si descoperim cat de utila ne poate fi aceasta conlucrare. Este, cred, cea mai buna dovada a atasamentului nostru la valorile Europei unite. Este prima si, poate, cea mai importanta lectie a Pactului de Stabilitate.