Alocuţiune la Reuniunea cu tema Democraţia şi drepturile omului, organizată in cadrul Summit-ului consacrat Pactului de Stabilitate şi Reconstrucţiei in Europa de Sud-Est, Sarajevo, 30 iulie 1999 

 

O lume mutilata de conflicte

Organizarea acestei reuniunii la Sarajevo reprezinta in sine o angajare istorica a tarilor noastre. O angajare pentru reconstructia a ceea ce s-a distrus in mod tragic, o reconstructie in spiritul autentic al Sud-Estului european. Aceasta parte a continentului nostru a fost odinioara primitoare, plina de culoare, bucurandu-se de interactiunea unor culturi diverse. Toate acestea au fost mutilate in ultimele decenii de furia oarba a national-comunismului si de absenta democratiei.

Astazi trebuie sa ne angajam in reconstructia unei civilizatii multietnice, multiculturale, tolerante si pacifiste in aceasta parte de Sud-Est a Europei. Popoarele noastre se pot uni si chiar o vor face in jurul proiectului major si incurajator al Pactului de Stabilitate. Procesul de integrare in structurile democratice si euro-atlantice, la care popoarele noastre aspira cu incredere si speranta, este cel mai puternic factor de promovare a unitatii, respectului reciproc si cooperarii in aceasta zona.

 

Gestionarea tensiunilor interetnice

Consider ca exista deja unele reusite in gestionarea tensiunilor si a potentialelor conflicte interetnice in spirit democratic. Sunt mandru sa afirm ca Romania este unul dintre aceste exemple. Ne bucuram sa impartasim aceasta experienta prietenilor nostri.

Prevenirea si gestionarea potentialelor conflicte interetnice impun respectarea catorva reguli de baza:

sa nu asistam indiferenti si sa nu incurajam in nici un fel reinvierea politicilor revizioniste ori agresive, care pot spori tensiunea si tulburarea din regiune;

sa cooperam, cu onestitate si bunavointa, pentru rezolvarea problemelor ce ar putea sa apara intre tari care au minoritati etno-lingvistice si culturale;

sa ne angajam si sa promovam in fiecare tara respectarea deplina a normelor juridice si politice inscrise in documentele Natiunilor Unite, in Actul Final de la Helsinki, in documentele ulterioare ale OSCE si in conventiile Consiliului Europei;

sa ne angajam si sa ducem o politica ferma de respingere a oricarei actiuni extremiste sau de propaganda incitatoare la discriminare;

sa respectam libertatea de opinie, cu obligatia de a aplica legi drepte si ferme impotriva acelora care ameninta democratia;

sa sprijinim politici educationale coerente care sa promoveze respectul reciproc si toleranta;

sa evitam secesiunea si fragmentarea acestui amalgam multicultural fascinant, care este mostenirea trecutului si care trebuie sa devina o bogatie a viitorului.

Nu prin ruperea continua a statelor in fragmente mici, lipsite de putere, vom gasi solutia, ci numai invatand sa ne intelegem si sa ne respectam identitatea. Hotarele existente trebuie mentinute, dar nu pentru a fi transformate in linii de izolare, ci ca suport de promovare a dialogului si schimbului cordial de experiente si de idei intre state diferite, legate prin aspiratii si interese comune.

 

Initiativa Regionala pentru Democratie si Drepturile Omului

Pentru promovarea acestui set de principii propun crearea unei Initiative Regionale Sud-Est-Europene pentru Democratie si Drepturile Omului. Ea ar putea fi organizata in cadrul Pactului de Stabilitate sau al OSCE si ar trebui sa functioneze atat la nivel guvernamental, cat si ca instrument de facilitare a parteneriatului guvern ONG.

Organizarea unui forum anual al statelor participante, reunit, pe rand, in fiecare tara din regiune, ar fi, in opinia mea, utila pentru asigurarea unui cadru mai larg de dezbatere la care sa participe atat  autoritatile centrale, cat si reprezentanti ai municipalitatilor, organizatiilor neguvernamentale, ai organismelor internationale, personalitati de marca din domeniul apararii drepturilor omului. Forumul ar dispune de posibilitati mai largi de a gasi solutii pentru remedierea deficientelor punand in valoare cele mai bune practici locale, astfel incat toti cetatenii statelor noastre sa se bucure de drepturi si libertati.

Initiativa Regionala pentru Democratie si Drepturile Omului ar putea stimula si crearea unei retele de cooperare interactiva intre organizatiile neguvernamentale, municipalitati, universitati, institutii culturale, reprezentanti ai cercurilor de afaceri si ai mass-media. Un asemenea canal de comunicare trebuie deschis cat mai repede, pentru a evita izolarea oricarei comunitati din regiune. Cu ajutorul guvernelor, programul Initiativei Regionale pentru Democratie si Drepturile Omului va putea promova schimburi economice si culturale, contribuind si pe aceasta cale la instalarea pacii si prosperitatii in regiune.

Romania considera ca este in interesul propriei sale securitati sa sprijine pe deplin intarirea rolului OSCE. La Summit-ul din 1996 de la Lisabona, la care am participat imediat dupa preluarea mandatului de Presedinte al Romaniei, am avansat candidatura tarii mele pentru presedintia organizatiei. Am motive sa sper ca, la 1 ianuarie 2001, Romania va prelua presedintia OSCE, iar delegatia sa va juca un rol decisiv in cadrul Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Orice demers politic pentru realizarea obiectivelor OSCE in Balcani reprezinta o sustinere directa a Pactului de Stabilitate si Reconstructie in Sud-Estul Europei. Implementarea acestuia si urgentarea inceperii lucrarilor de reconstructie sunt esentiale pentru noi toti.

Am convingerea ca tarile reprezentate astazi aici se vor consacra activ acestui efort de zidire a increderii si cooperarii, pentru refacerea puntilor care leaga direct sau simbolic tarile noastre.