Declaraţie privind importanţa informării publice asupra Strategiei de Securitate Naţională a Romaniei, Bucureşti, 23 iunie 1999 

 

Viitor cert si demn pentru fiecare cetatean

Astazi, am prezentat in Parlament Strategia de securitate nationala a Romaniei care exprima o viziune noua asupra acestui concept, intrucat punctul sau de plecare nu il mai constituie statul, ci apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului. Si tot pentru prima oara in istoria democratiei parlamentare romanesti antebelice, dar si post-decembriste, avem o strategie limpede, in termeni fermi, pe care o aducem la cunostinta opiniei publice.

Este, de asemenea, pentru prima data cand securitatea nationala nu mai este privita ca o problema predominant militara, ci ca un proces care implica in ansamblu economia, apararea, diplomatia, administratia, ordinea publica, echilibrul social, educatia, sanatatea.

 

Interesele fundamentale ale Romaniei

O natiune sau o tara este amenintata nu numai de armate straine, ci si de multe alte pericole interne sau internationale. Pentru noi sunt si vor fi esentiale asigurarea existentei statului national, suveran si independent, unitar si indivizibil; apararea si consolidarea regimului politic democratic; respectarea principiului suprematiei legii si a drepturilor omului, conservarea identitatii romanilor din afara granitelor tarii.

Este in interesul nostru ca Romania sa nu fie izolata, ci, dimpotriva, sa participe la asigurarea securitatii si stabilitatii in Europa, sa se integreze in structurile defensive ale NATO si sa adere la Uniunea Europeana. Aceste prioritati ale politicilor de aliante ce conjuga cu interesul nostru de a dezvolta relatii de parteneriat cu statele vecine, relatii de cooperare in regiune si relatii de cordialitate si colaborare cu celelalte state ale lumii democratice.

Este interesul national al Romaniei sa-si consolideze rolul de pilon de stabilitate in Europa Centrala si de Sud-Est si sa aiba o participare activa in cadrul ONU, al OSCE si al Consiliului Europei.

Toate acestea implica reforma armatei, buna functionare a autoritatilor publice, a administratiei si a justitiei.

 

Factori de risc pentru securitatea nationala

Principalele riscuri neconventionale deriva din prelungirea dificultatilor interne de natura economica, financiara si sociala. Avem nevoie de investitii si de credibilitate pe pietele de capital pentru ca nu avem in tara resurse financiare necesare redresarii industriei si agriculturii in sensul unei cresteri economice sanatoase si durabile.

Retelele crimei organizate si terorismul international sunt un pericol evident in toata lumea. Ele sunt un factor de risc si pentru Romania. La fel de periculoase sunt – si s-au dovedit deja – infractiunile financiare si coruptia din tara. Li se adauga contrabanda, traficul ilegal de marfuri si persoane, asa-numita criminalitate transfrontaliera.

Intoleranta si nationalismul genereaza xenofobie, discriminari etnice sau religioase, tensiuni si conflicte. Ele pot si trebuie sa fie prevenite. La fel, riscurile ecologice, degradarea si diminuarea resurselor naturale indispensabile dezvoltarii sanatoase a populatiei.

In ultima instanta, securitatea nationala este o problema care ne priveste si ne implica pe toti.