Discurs inaugural la Targul “Oferta Educaţională”, Bucureşti, Palatul Copiilor, 9 iunie 1999 

 

Rapiditatea de miscare este ea insasi un succes

Deschiderea primei editii a Targului „Oferta Educationala” urmeaza la numai trei saptamani dupa lansarea Programului „Romania – Educational”.

In afara de importanta organizarii unui targ de prezentare a ofertelor din domeniul educational si domenii conexe, precum dezvoltarea sociala si profesionala sau politicile de resurse umane, aceasta rapiditate de miscare este ea insasi un succes. Pentru ca, de prea multa vreme, ne-am obisnuit sa vorbim si mai putin sa facem. Dincolo de marile merite ale persoanelor si institutiilor implicate, doresc sa atrag atentia ca acest prim succes se datoreaza si structurii neconventionale a Programului „Romania – Educational”.

Societatea romaneasca, in general, si invatamantul, in special, se afla intr-un proces dificil de restructurare, care impune o abordare in care sa se implice, pe langa institutiile traditionale, si alte institutii ale administratiei centrale si locale, precum si organizatii neguvernamentale sau chiar personalitati, in mod individual. Vad aceasta abordare ca o retea in care resursele umane si financiare pot fi atrase mai usor si folosite cu maximum de eficienta.

Invatamantul de stat din Romania are un buget care nemultumeste deopotriva cadrele didactice, elevii, parintii, cat si factorii responsabili din minister si, bineinteles, si pe mine personal, ca om al carui destin nu se poate disocia niciodata de scoala. Dar, in cadrul acestui buget auster, trebuie cautate solutii care sa impiedice rastrangerea sau degradarea procesului educational din Romania.

 

Modelul nu poate veni decat din sfera educatiei

Am constatat de multe ori ca, in opinia unora, reforma este foarte buna cand se face la altii si nu mai este la fel de buna cand trebuie sa o faci tu insuti.

Spiritul de reforma si solutiile de reforma nu pot veni din alta parte decat din invatamant. Acesta inseamna ca trebuie mai intai sa incerci sa valorifici tot ce este posibil in interiorul sistemului si apoi sa soliciti sprijnin din afara sistemului. Astfel de solutii exista si ele se bazeaza pe inteligenta si initiativa, iar eu pot afirma cu certitudine ca in Romania corpul profesoral si factorii implicati in procesul educational dispun cu prisosinta de aceste calitati. Cel mai bun exemplu este chiar aceasta manifestare pe care o putem considera si un model general pentru societatea romaneasca.

Modelul nu poate sa plece din alta parte decat din sfera educatiei. Si, intr-adevar, ideea a plecat, in principal, dinspre structurile sindicale interesate de o transformare temeinica si durabila. As dori ca programul „Romania – Educational”, care debuteaza practic cu acest Targ de oferte, sa devina o parte a unui proces national, care sa implice intreaga societate romaneasca.

 

Un sistem concurential generator de progres

Pentru ca ne aflam la un targ, trebuie spus ca proiectam un sistem deschis, concurential. Si cand spun concurential, ajung la punctul cel mai nevralgic, care priveste mentalitatea oamenilor. Cel mai greu este sa accepti sa actionezi intr-un regim concurential in care trebuie sa consimti ca unii sunt mai buni decat altii si ca fiecare trebuie sa isi foloseasca in mod optim acele calitati de care dispune. Daca nu vom realiza un astfel de sistem concurential si mai ales un sistem cu autoreglare, un sistem in care toate piedicile de care ne lovim sa devina stimulente pentru dezvoltare, vom reusi doar ca, in locul unui tineret inalt educat, sa furnizam societatii o birocratie inalt organizata. Sperantele pleaca de la cei care se afla in sistemul educational (pentru ca acolo lucreaza si aceasta este meseria lor) si de la cei cu care opereaza (elevi, studenti) si care vor cladi viitorul societatii noastre.

Targul „Oferta Educationala” deschide, in fapt, o piata a resurselor intelectuale avand ca scop educatia individului, a personalitatii fiecaruia, a specialistului care va trebui sa traiasca si sa munceasca in secolul 21, mileniul III.

 

Scoala, fereastra spre viitor*)

Ca sa anticipam viitorul, avem nevoie sa privim inceputul noului mileniu prin ochii tinerilor de astazi. Inventivitatea, dinamismul si libertatea de spirit a tinerilor, profesionalismul si experienta dascalilor, care au fost si sunt mereu alaturi de ei, ne dau certitudinea ca viitorul tarii noastre este pe maini bune.

Impreuna, autoritati ale statului, organizatii neguvernamentale, institutii de invatamant, profesori si parinti, suntem datori sa oferim tinerilor o educatie de cea mai buna calitate. De aceea, poate cel mai important lucru este colaborarea permanenta dintre factorii care se ocupa de educatie. In acest sens, remarc faptul ca parteneriatul dintre Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului si Fundatia pentru Renasterea Romaniei prin Educatie, nascut prin alcatuirea si realizarea Programului „Romania – Educational”, da consistenta unei colaborari de durata.

Voi, tinerii, aveti acum posibilitatea de a va exprima liber, de a va dezvolta ideile si proiectele. Nu trebuie sa va fie teama sa spuneti si sa faceti ceea ce ganditi, atat timp cat actiunile voastre nu vin in contradictie cu libertatile celorlalti. Asociatiile elevilor, deja constituite, dovedesc un mare potential de inteligenta si creativitate. Sunt convins ca ele vor deveni, in timp, adevarate scoli ale democratiei. Sper ca, la alegerile pe care le organizati, veti opta pentru cei mai buni si veti da astfel o pilda de responsabilitate, valabila si pentru alegatorii mai varstnici decat voi.

Ceea ce trebuie sa stim toti este ca o societate democratica nu este una in care fiecare individ isi urmareste numai propriile interese fara sa ii pese de ceilalti. Dimpotriva, adevarata democratie inseamna colaborare, inseamna capacitatea de a actiona impreuna pentru un scop inalt. De aceea, va indemn sa aveti incredere in colegii, in prietenii, in vecinii vostri. Incercati sa lucrati impreuna cu ei si atunci rezultatele pe care le veti obtine – si pe care le vom obtine toti – vor fi cu siguranta mai bune. Este o lectie a unitatii pe care, din pacate, cei mari o uita adesea. Este o lectie de invatarea careia depinde chiar viitorul democratic si prosper al tarii noastre. Este o lectie prin care voi, tinerii, demonstrati chiar de pe acum ca meritati si veti merita in continuare nota maxima.