Discurs la Universitatea de Stat din Cernăuţi, 28 mai 1999

 

Intr-un amfiteatru din Cernauti

Sunt bucuros ca ma pot intalni astazi cu profesorii si studentii Universitatii de Stat din Cernauti. Ca profesor, ma simt in largul meu in orice spatiu universitar din lume, dar intr-un amfiteatru al unei mari universitati dintr-o tara vecina pot spune ca ma simt ca acasa. Se simte aici, in orice piatra, in orice lemn, in orice carte, in elita care populeaza acest spatiu, spiritul profund al culturii Europei Centrale.

Europa Centrala, careia ii apartinem deopotriva, are o cultura si o civilizatie de o bogatie cu totul aparte, in virtutea carora ea va juca un rol din ce in ce mai important in istoria continentului.

Marile traditii ale acestei zone, un cult specific al creativitatii, un respect anume pentru diversitate si diferenta, sunt valori de care Europa va putea sa profite, pe masura ce procesul de integrare continentala devine el insusi din ce in ce mai cuprinzator si mai complex.

 

Europa pietelor, dublata de Europa valorilor

Intr-o perioada pragmatica, dominata de principiile eficientei, s-a vorbit si se vorbeste mult despre o Europa a pietelor, fie ca este vorba despre marfuri, despre capitaluri sau despre forta de munca. Cu siguranta, Europa pietelor nu poate avea un prezent solid si un viitor viabil daca nu este dublata de Europa valorilor.

Iata de ce sunt convins ca este esential sa ne cunoastem din ce in ce mai bine, ca trebuie sa schimbam intre noi din ce in ce mai multe experiente si produse, dar si din ce in ce mai multi specialisti si studenti si elevi, din ce in ce mai multe carti, spectacole sau expozitii. Asa vom descoperi ceea ce ne uneste. Si tot asa vom imbogati acea experienta spirituala unica pe care ne-o ofera cunoasterea si impartasirea diversitatii.

Astazi, cand stiinta si tehnologiile de varf ne apropie din ce in ce mai mult, politica nu isi poate propune sa ne separe in nici un fel. Si nici nu o va face. Prezenta mea la Universitatea de Stat din Cernauti, alaturi de Presedintele Ucrainei, este un semn al vointei noastre comune de a coopera, ca state, si de a ne cunoaste mai bine, ca natiuni.

Dupa ce am devenit Presedinte – din profesorul care am fost si voi fi – am descoperit ca universitatile au nevoie si de oameni politici, care sa le respecte, sa le apere si sa le dezvolte. Au nevoie de presedinti care sa asigure pacea tarilor, stabilitatea tarilor, independenta tarilor, libertatea si prosperitatea natiunilor. Cultura si scoala costa. Dar ele sunt cea mai buna investitie pe care o pot face un stat si un popor.

 

Proiectul Universitatii multiculturale

Am tinut in mod deosebit sa ajung la Universitatea din Cernauti. Istoria sa ilustreaza cat se poate de convingator ideile deschiderii multiculturale si ale dialogului. O Universitate veche, cu un trecut remarcabil, in care s-au format si au predat personalitati de prim rang ale culturii europene. O Universitate in al carui trecut se impletesc exemplar traditii culturale si stiintifice  apartinand mai multor natiuni. O Universitate care practica, in fapt, dialogul intercultural chiar intr-o vreme in care acesta nu era teoretizat si promovat ca model.

Am initiat, impreuna cu Presedintele tarii dumneavoastra, proiectul unei Universitati multiculturale la Cernauti. Ea urmeaza sa puna in valoare, cu sprijin international, traditiile culturale ucrainene, romanesti, germane sau austriece, care isi fac simtita existenta in aceasta regiune si in acest oras. O Universitate care va deveni un punct de referinta pe harta culturala a Europei si un exemplu de cooperare interetnica intr-un timp si intr-o regiune care au nevoie de asemenea exemple. Pentru romanii din Ucraina, care in prezent au posibilitatea de a studia limba materna in aceasta Universitate, la Sectia de limba si literatura romana, viitoarea Universitate multiculturala va reprezenta indeplinirea dorintei lor de a studia in limba romana si la alte facultati, de a cunoaste mai bine traditiile noastre istorice, literare, artistice si stiintifice, ceea ce va contribui la pastrarea si dezvoltarea identitatii lor etnice si culturale. Nu mai putin importanta este o asemenea cunoastere si pentru studentii ucraineni care vor descoperi valentele multiculturalismului si, gratie lor, calea unei mai bune intelegeri a particularitatilor care ne deosebesc si a valorilor care ne unesc, ca europeni.

 

Simbolul cartii deschise

Pasii importanti pe care tinerele noastre democratii i-au facut pe drumul integrarii regionale si europene exprima cum nu se poate mai clar faptul ca ne concepem viitorul in baza aceluiasi sistem de valori.

De acum incolo, drumul pe care ne aflam alaturi trebuie parcurs in conditii de cooperare si de parteneriat, pentru ca Romania si Ucraina sunt state partenere, si nu concurente; mai mult, sunt state prietene.

Romania universitara este pregatita si deschisa pentru o colaborare din ce in ce mai substantiala cu mediile universitare si culturale din Ucraina. Dintotdeauna cartea deschisa a fost un simbol al puterii spiritului de a surprinde semnificatiile fundamentale. Lumea viitorului nu poate fi decat mai increzatoare in rosturile ei si in binefacerile dialogului invatand de la spatiul deschis al universitatilor, de la acest simbol al cartii deschise.