Alocuţiune cu ocazia lansării Programului naţional “Romania Educaţional”, Bucureşti, 19 mai 1999 

 

Factor si sursa de progres

Lansarea unui program national de educatie este oricand si oriunde un eveniment crucial in viata unei societati. Pentru ca secole de istorie au consacrat un adevar care astazi a devenit si mai pregnant: educatia reprezinta epicentrul evolutiei umane. Progresul si dezvoltarea nu sunt fenomene care apar sub semnul hazardului. Ele vin dintr-un viitor gandit, dintr-o proiectie a oamenilor, care le fac posibile prin inteligenta, prin educatie, prin profesionalism. La acest sfarsit de secol si mileniu, definit printr-o explozie informationala fara precedent, educatia constituie un factor si o sursa de progres, poate chiar principala sursa de dezvoltare a societatii.

Suntem cu totii martori, mai mult sau mai putin constienti, ai unui proces de informatizare si globalizare care va modela societatea viitorului. A te limita la ipostaza de martor echivaleaza cu o forma de izolare la fel de periculoasa ca acel cosmar al vietii „dincolo de zid”, pe care l-am trait in timpul Razboiului Rece.

A fi contemporani cu realitatile timpului nostru presupune o schimbare de accent dinspre resursele materiale traditionale spre cele umane inalt educate. Cine nu intelege acest lucru pierde drumul dezvoltarii. Societatea informationala inseamna participare activa si interactiva la marea aventura a cunosterii si a schimbului de valori. Ea reprezinta, mai intai de toate, un act integrator si civilizator. Un tanar educat in spiritul valorilor modernitatii, un tanar care are acces la computer si internet nu va mai fi victima manipularilor sau a tentatiilor extremiste. El nu se mai simte izolat sau exclus. El are acces la cultura si civilizatie, iar informatia la zi ii da certitudinea reusitei si in plan profesional.

 

Finantarea educatiei

Programul educational are nevoie nu numai de bune intentii, dar si de fapte. Ele nu apar, din pacate, atat de rapid si atat de consistent cum am dori. Invatamantul nu este inca un domeniu care sa beneficieze de generozitate financiara. Nici la noi, nici in alte societati. Dar, sigur, conteaza foarte mult si care este dimensiunea resurselor de finantare pe care o societate poate sa o dirijeze spre educatie.

Limitarile bugetare sunt cele care astazi, in tara noastra, continua sa amputeze salarii, sa restranga dotarile din scoli si universitati la un nivel evident neperformant. Desigur, aceste dificultati nu sunt consecinta unei politici premeditate fata de invatamant. Ele vin din lipsa de performanta a sectorului economic, din lipsa lui de sanatate, din putinul pe care el poate sa-l genereze ca resurse pentru dezvoltarea societatii. In aceste conditii si astfel judecate, eforturile bugetare trebuie privite cu intelegerea starii de necesitate pe care o traversam. Dincolo de aceste eforturi, avem nevoie de angajarea fiecaruia dintre noi in acest proces de renastere a invatamantului romanesc.

 

Constructii durabile

Nu se poate duce pana la capat nici un program, oricat de bun (si chiar oricat de finantat) ar fi el, daca acesta nu se bucura de sustinerea celor pentru care este pregatit, a profesorilor, a studentilor, a elevilor, a celor care lucreaza in cercetare. Atunci cand exista valori, idei si un management eficient, atunci cand reusim sa fim solidari in demersurile noastre, putem fi autorii unor constructii functionabile si durabile.

Programul national de educatie lansat astazi, inseamna mai mult decat o oferta punctuala pentru viitorul invatamantului nostru. Intr-un moment de rascruce pentru destinul acestuia, se regasesc acum, intr-un proiect comun, institutii ale administratiei centrale si locale si organizatii neguvernamentale care reunesc resurse umane de anvergura. Si ceea ce trebuie subliniat este faptul ca el a fost initiat si conceput de oameni care lucreaza ei insisi in invatamant.

Realizarea programului va demonstra ca invatamantul nu este un domeniu al abordarilor secventiale, ci un bun comun fata de care avem cu totii responsabilitati. Nu intamplator acest proiect angreneaza oameni care s-au unit sub semnul unei aliante pentru renastere. Educatia este si va ramane o prioritate nationala, iar renasterea ei este posibila doar printr-o astfel de solidaritate.

Programul „Romania – Educational” reprezinta un raspuns concret si convingator la nenumarate intrebari, astfel ca, prin cele 60 de programe subsidiare, se acopera practic intregul spatiu educational. Sunt convins ca, in perspectiva, programele de organizare a Centrului natio-nal pentru dezvoltare educationala, a Targului „Oferta Educationala”, ca si infiintarea Fondului de Dezvoltare Educationala, vor crea structuri viabile pentru intregirea si concretizarea acestui ambitios proiect national.

Patronajul Presedintiei si prezenta mea la acest eveniment nu sunt deloc formale. Viata mea a insemnat o permanenta implicare in lumea educatiei, in care n-as putea sa spun ca ma voi intoarce, pentru ca in fond nu am plecat niciodata. Ca Presedinte sunt astazi cu atat mai constient de raspunderea statului fata de destinele invatamantului romanesc, creator fundamental al societatii de maine.