Discurs la ceremonia repunerii in vigoare a Ordinului „Steaua Romaniei“,

Bucureşti, Palatul Cotroceni, 10 mai 1999 

 

O societate libera crede in valori

Aruncam astazi o punte trainica peste timp, reinviind pentru noi, cei de azi, valori fundamentale pe care le-au cultivat cu stradanie inaintasii nostri.

Un mare politolog al secolului, Friedrik Hayek, spunea ca o societate care nu recunoaste faptul ca fiecare om crede in valori pe care le urmeaza este o societate care nu respecta demnitatea persoanei si deci nu poate fi o societate libera. Noi, astazi, prin instituirea acestei zile a Ordinului Steaua Romaniei, recunoastem oficial, ca stat, meritele unor oameni care cred in valori si care si-au dedicat viata acestei credinte. Facem inca un pas necesar catre o societate libera, in care statul se inclina in fata cetateanului exemplar.

Multa vreme dupa despartirea de comunism, Romania nu a beneficiat de un sistem national de ordine si distinctii. Legea care repune in vigoare Ordinul Steaua Romaniei umple, in sfarsit, acest gol.

Fiecare stat suveran are patru simboluri nationale: stema, drapelul, imnul si sistemul ordinelor sale. In momentul in care a inceput constituirea statului roman modern, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in Moldova si Tara Romaneasca, a inceput si lupta acestuia pentru a castiga, in numele Principatelor Unite, drepturi specifice statelor suverane. Prima initiativa a domnitorului in acest sens, inca din primavara anului 1860, a privit instituirea unui Ordin national. Din pacate, opozitia puterilor suzerane a impiedicat cativa ani punerea in practica a acestui gand.

In acest context, nu este lipsit de semnificatii faptul ca prima lege votata de Parlament, imediat dupa proclamarea Independentei de stat, la 10 mai 1877, este cea prin care se instituie primul Ordin romanesc, numit Steaua Romaniei. Acest Ordin gandit de Cuza si nascut sub domnia lui Carol I, renaste astazi.

Vreme de decenii, Ordinul Steaua Romaniei a fost decoratia care a rasplatit atat meritele marilor oameni publici, cat si faptele marilor militari ai natiunii, meritele celor care au creat statul roman suveran si au vegheat cu jertfe la mentinerea si intarirea lui.

Au fost decorati cu acest ordin Ion C. Bratianu, Ionel I. C. Bratianu, Mihail Kogalniceanu, P.P. Carp, Nicolae Iorga, Vaida Voievod, Iuliu Maniu, maresalii Averescu si Prezan, generalii Manu, Eremia Grigorescu, Anghelescu si multe alte personalitati ilustre ale istoriei noastre. Pe langa politicieni si militari, Ordinul a distins si pe cei mai ilustri carturari si magistrati, pe toti cei care au contribuit la dezvoltarea tarii ca cetateni exemplari. Comunistii au abrogat acest Ordin imediat dupa abdicarea Regelui Mihai care, in baza legii din 1877, era si capul Ordinului Steaua Romaniei.

 

Repunerea in drepturi a membrilor Ordinului Steaua Romaniei

Astazi, la 122 de ani de la prima sa instituire, participam la momentul istoric al repunerii in vigoare a celui mai vechi si mai important Ordin romanesc. Potrivit legii si in deplin consens cu morala care sta la baza constituirii acestui Ordin, celor care, in urma cu decenii, au fost decorati cu insemne civile sau militare, li se confera astazi un grad in plus fata de cel care le fusese acordat initial. Este o modesta recompensa pentru prejudiciul moral pe care acesti oameni l-au avut de suportat in acea lunga perioada cand nu au avut dreptul sa poarte insemnele Ordinului si sa fie recunoscuti drept membri ai lui. Prin acest demers, statul roman isi demonstreaza vointa ca meritele cetatenilor sai sa fie recunoscute cum se cuvine. Moralitatea, competenta, sacrificiul si devotamentul nu trec neobservate, ci, dimpotriva, sunt oferite ca exemplu intregii societati.

Membrii Ordinului Steaua Romaniei prezenti la aceasta manifes-tare merita fiecare in parte recunostinta noastra. Ne plecam cu respect in fata celor care au promovat valorile fundamentale pe care se inteme-iaza independenta, suveranitatea si unitatea Romaniei, drepturile si libertatile cetatenilor sai.