Discurs la cea de a VIII-a ediţie a Expoziţiei şi Conferinţei Specializate pentru Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Birotică, CERF'99, Bucureşti, 4 mai 1999 

 

Cale deschisa comunicarii

O idee care m-a preocupat constant ca un imperativ care trebuie sa ne defineasca viitorul se refera la necesitatea unei constructii durabile si de perspectiva printr-o politica nationala de promovare a unui nou tip de societate, societatea informationala. In multe manifestari prestigioase, atat in tara cat si in strainatate, am subliniat ca este o optiune ambitioasa pentru Romania, dar si  singura posibila.

Romania are parte nu numai de proiecte frumoase, ci si de o baza reala pentru aceste proiecte. Cea de-a VIII-a editie a Expozitiei si Conferintei Specializate pentru Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Birotica – CERF ’99 confirma acest potential. Spun acest lucru pentru ca, inainte de a fi o noua expozitie, in sensul ei consacrat, CERF a devenit o cale deschisa spre informare si comunicare, singura care ne poate face contemporani cu o realitate istorica pentru care am optat decisiv din perspectiva evolutiilor globale ale lumii moderne.

Intelegem astazi ca a incerca sa refacem drumul clasic de dezvoltare a societatilor industriale nu inseamna decat a conserva sau chiar a adanci decalajele care ne separa de aceste societati.

 

Infrastructura comunicarii

Calculatorul, ca instrument de comunicare si de progres, nu mai reprezinta de mult un lux sau o excentricitate a societatilor prospere. Apropierea oamenilor de calculatoare si utilizarea acestora in tot mai multe domenii de activitate constituie una din primele cerinte pentru crearea unei societati moderne, bazata pe informatie.

Romania nu se poate sustrage acestei tendinte. De altfel,  evolutia pietei demonstreaza ca orientarea catre societatea bazata pe informatie castiga teren. Este o directie fireasca, iar printr-o sustinere necesara din partea puterii politice, ea impulsioneaza transformarea societatii.

Pe de alta parte, nu putem omite faptul ca trecerea la o societate bazata pe informatie impune existenta unor infrastructuri informationale performante. Incercand sa raspundem cat mai prompt acestei necesitati stringente, am avut recent, la Palatul Cotroceni, o discutie foarte serioasa cu reprezentantii administratiei publice, ai firmelor si ai asociatiilor de profil, in vederea conturarii unui plan strategic de atragere a industriei in realizarea obiectivelor de infrastructura prioritare.

Fara indoiala ca asteptarile industriei fata de factorii politici sunt mari, dar in egala masura, pot spune ca si asteptarile administratiei publice sunt la fel de mari fata de o industrie care are un potential consistent pentru a deveni motorul transformarii economiei romanesti.

Toate acestea nu se pot face in afara dezvoltarii mediului de afaceri in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania, care sa duca la o dezvoltare a productiei de software in general. Aceasta noua piata incepe sa ia amploare: companiile si tendintele de afaceri in domeniu sunt in plina expansiune.