Mesaj adresat cetăţenilor Romaniei după intervenţia forţelor aeriene ale NATO pentru aplanarea conflictului din Kosovo, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 16 aprilie 1999 

 

Indivizibilitatea interesului national

Adresez acest mesaj cetatenilor Romaniei stiind ca evenimentele care au loc in zona Balcanilor va ingrijoreaza si va puneti intrebari legitime in legatura cu securitatea noastra, ca natiune, in acest framantat sfarsit de secol. Din discutii directe cu cetatenii, din mesajele pe care le-ati transmis Presedintiei am inteles ca principala dumneavoastra neliniste in acest moment este legata de stabilitatea regiunii in care traim. Mentinerea pacii este esentiala pentru orice constructie durabila, pentru viata fiecaruia dintre noi.

Ma adresez astazi dumneavoastra, pentru a va spune cat se poate de clar: in Romania avem si vom avea pace si siguranta.

Suveranitatea, independenta, integritatea si unitatea statului roman, asa cum sunt ele prevazute in Constitutia Romaniei, nu sunt si nici nu pot fi puse in discutie. In actualul context regional, ingrijorator si tensionat, toate vocile marcante ale vietii politice internationale considera tara noastra o zona de stabilitate. Romania este vazuta ca un exemplu de rezolvare matura si democratica a problemelor politice privind relatiile interconfesionale si interetnice

Desigur, infruntam probleme economice si sociale deosebit de grele. In mediile politice si in societate exista opinii foarte diferite privind rezolvarea acestor probleme. Va asigur ca Presedintele, ca si Guvernul si Parlamentul, au avut si vor avea in vedere mereu si in primul rand interesele nationale fundamentale. Suveranitatea, unitatea, integritatea si independenta tarii sunt valori care nu se negociaza si care nu apartin nici unui partid. Ele va apartin dumneavoastra.

 

Optiuni ferme si coerente in politica interna si externa

Siguranta Romaniei se bazeaza pe felul in care am reusit sa rezolvam si sa aratam lumii ca am rezolvat definitiv problemele esentiale legate de constructia unor structuri democratice stabile si a unui climat de toleranta. Maturitatea si responsabilitatea statului roman, comportamentul cetatenilor sai ofera lumii imaginea unei natiuni vechi, credibile si serioase.

Ieri seara, adresandu-se poporului american si intregii lumi, Presedintele Statelor Unite s-a referit la situatia din Balcani si a spus: „Cine va defini viitorul acestei parti a lumii? Cine va oferi un model pentru ca popoarele eliberate de comunism sa-si poata rezolva problemele legitime? Slobodan Milosevici, cu masinaria sa propagandistica si trupele paramilitare care indeamna oamenii sa-si paraseasca tara, istoria si pamantul, sau o tara ca Romania, care si-a construit democratia respectand drepturile   minoritatilor etnice?”.

Trebuie sa fie clar ca, in acelasi timp, securitatea Romaniei se datoreaza optiunii ferme pentru aderarea la NATO si Uniunea Europeana. Pentru tara noastra nu exista si nu pot exista alte optiuni strategice, nici cai de mijloc, nici neutralitati fara continut.

Am ales pentru Romania acest drum al fermitatii pentru ca, in istoria ei, Romania a suferit mult prea mult din cauza pozitiilor echivoce ale conducatorilor sai, din cauza ezitarilor si a schimbarilor de directie in functie de imprejurari.

Nu pot sa nu exprim o anumita ingrijorare fata de decizia Parlamentului Iugoslaviei de a adera la o uniune statala cu Rusia si Belarus, care poate crea o noua sursa de instabilitate in regiune. Sunt obligat sa iau act de nesabuinta cu care vicepremierul Serbiei vede Romania, Bulgaria si Ucraina ca parti viitoare ale acestei Uniuni. Adaug declaratia Presedintelui Republicii Belarus conform careia Romania, orientandu-se spre NATO, ar fi tradat cauza panslavismului.

Sunt convins ca nu exista azi in Romania nici un om cu mintea limpede care sa prefere o uniune cu Belarus unei aliante cu Occidentul. Aceasta nu inseamna ca nu pot aparea confuzii involuntare sau determinate de interese contrare interesului national.

Romania este in acest moment angajata in gasirea unei solutii politice internationale pentru rezolvarea conflictului din Iugoslavia. Saptamana viitoare, la Reuniunea NATO de la Washington, voi sustine pozitia Romaniei privind asigurarea pacii, stabilitatii si dezvoltarii durabile in Balcani.

Este esential ca Romania sa fie unita si sa aiba o perspectiva unitara in optiunile sale de politica externa. Aceasta capacitate de a fi impreuna va trebui sa o regasim si in problemele interne.