Mesaj privind depăşirea crizei interne determinate de simultaneitatea declaraţiilor de grevă ale Opoziţiei, sindicatelor şi oamenilor de afaceri, Bucureşti, Palatul Cotroceni, 16 aprilie 1999 

 

Detensionarea situatiei politice

Saptamana trecuta, pentru a gasi o cale de rezolvare a situatiei de criza care putea pune in pericol grav stabilitatea interna a tarii, intr-un moment marcat de dificultati majore economico-financiare pe plan intern si de o situatie exploziva pe plan regional, am organizat o larga dezbatere cu reprezentanti la nivel national ai fortelor politice si societatii civile.

Pentru prima data in istoria politica a tarii, reprezentanti ai Guvernului, ai tuturor partidelor parlamentare, sindicatelor, intreprinzatorilor, asociatiilor civice si specialisti de renume s-au aflat in jurul aceleiasi mese pentru a discuta marile probleme economice si financiare ale tarii. Desigur, intalnirea de la Palatul prezidential nu putea rezolva pe loc probleme care revin institutiilor specializate ale statului. Dar ea a adus cateva rezultate pentru detensionarea situatiei politice.

 

Consens pentru patru solutii esentiale

In primul rand: renuntarea din partea partidelor de opozitie la intentia de boicotare a lucrarilor Parlamentului si stabilirea unor modalitati de dialog politic cu Executivul si majoritatea parlamentara.

In al doilea rand: dupa aproape o jumatate de secol de comunism si un deceniu de tranzitie, toate fortele politice au ajuns la acelasi punct de vedere in privinta importantei proprietatii private. Acest acord marcheaza sfarsitul definitiv al comunismului in Romania in ceea ce avea el esential si anume negarea proprietatii private. Aceasta va insemna siguranta bunurilor agonisite legal de fiecare si rezolvarea problemelor pe care trecutul ni le-a lasat mostenire.

Trei: s-a hotarat instituirea unui Consiliu Economic Consultativ in cadrul caruia reputati experti si cercetatori de marca ai Romaniei vor stabili strategia de dezvoltare economica si sociala a tarii. In doua saptamani, acest Consiliu va incepe sa functioneze.

Patru: vreau sa salut modul in care toate partidele politice au fost de acord cu propunerea ca parlamentarii, membrii Guvernului, persoanele cu functii de conducere din administratia centrala si locala sa nu mai faca parte din adunarile generale ale actionarilor si din consiliile de administratie ale societatilor cu capital majoritar de stat. Fondul Proprietatii de Stat a dispus acum doua zile retragerea tuturor demnitarilor si functionarilor FPS din AGA si consiliile de administratie. Intr-o tara in care atatia o duc greu, nu putem permite ca unii sa acumuleze venituri exorbitante din banii statului, mai ales nemeritate.

 

Reforma trebuie continuata

Stiu ca majoritatea oamenilor din aceasta tara au nemultumiri si fac fata cu greu dificultatilor vietii. De aceea, trebuie sa alegem impreuna calea care sa ne scoata, in fine, la liman. Pentru aceasta, este necesar sa stim mai intai de toate: ce putem obtine, cand si in ce conditii.

Sindicatele analizeaza oportunitatea declansarii unei greve generale. Dreptul la greva, ca si alte forme de protest, este un drept constitutional si nimeni nu-l poate contesta. Trebuie sa ne gandim insa bine inaintea fiecarui pas, la urmarile pe care acesta l-ar putea avea.

Ce poate face Guvernul in fata unor miscari sociale de amploare care vor cere marirea salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale? Guvernul are doar doua posibilitati. Ori sa accepte o asemenea marire, dar lipsa fondurilor va face ca dupa o luna sau doua sa nu mai poata fi platite nici salariile, nici pensiile si nici ajutoarele sociale. Ori, pentru a le plati pe toate si la timp, Guvernul va trebui sa tipareasca bani care vor deveni o simpla bucata de hartie, preturile vor creste necontrolat, iar economiile depuse in banci isi vor pierde valoarea. In ambele situatii, stabilitatea tarii, care este acum principalul nostru capital, va fi amenintata. Va fi afectat si viitorul nostru si al copiilor nostri. Pentru ca nici un partener strain nu imprumuta si nu investeste bani in tari care nu controleaza inflatia, in tari care blocheaza reforma sub presiuni. Fara investitii, vor urma falimente, se vor inchide alte fabrici, somajul va creste.

Este momentul sa acordam incredere Guvernului in efortul sau de a crea o economie mai sanatoasa si de a gasi resurse financiare externe pentru programe de dezvoltare si protectie sociala.

De zece ani ne luptam sa reconstruim o tara care are mari probleme economice si sociale. Privatizarea si restructurarea societatilor comerciale cu pierderi au intarziat. S-au facut greseli. Le platim scump.

Dar am reusit sa aratam lumii fata unei societati echilibrate in ciuda greutatilor, tolerante in ciuda deosebirilor, intelepte in ciuda provocarilor. Toate aceste castiguri ale Romaniei vi se datoreaza. Dobandite cu greu, aceste castiguri sunt astazi apreciate pretutindeni in lume.

Va chem sa continuam pe acest drum greu, dar sigur. Este singurul care ne poate situa pentru totdeauna in randul natiunilor respectate si prospere.