Alocuţiune la dezbaterea Relansarea construcţiei de locuinţe, iniţiată de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, Bucureşti, Pala-tul Cotroceni, 14 aprilie 1999 

 

Verbul a locui se conjuga inca greu

Criza de locuinte este o realitate sociala grava, asupra careia aceasta reuniune, initiata de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teri-toriului, isi propune sa demareze o dezbatere care sa contureze solutii si sa gaseasca mijloace eficiente pentru concretizarea lor. Este o initiativa pe care am apreciat-o si careia ii acord si ii voi acorda intregul meu sprijin.

Un om sau o familie, care nu are unde sa locuiasca sau locuieste in conditii mizere, traieste inevitabil drama unui sentiment de abandon si neimplinire. Pentru toata lumea, casa este un simbol al stabilitatii si al certitudinii ca fiecare isi are un loc al sau in care poate vietui, un spatiu intim care sa-l defineasca si sa-l protejeze. Este trist ca verbul a locui se conjuga, inca, atat de greu in Romania. Exista, din nefericire, multi, prea multi romani pentru care a deveni proprietarul unei locuinte inseamna aproape o utopie. Si exista cel putin la fel de multi oameni care traiesc in case insalubre, in adaposturi improvizate sau oameni loviti de catastrofe naturale pentru care nu s-au gasit inca solutii de reparare a daunelor suferite. Trebuie sa ne gandim, de asemenea, cum sa schimbam situatia actuala in care mii si mii de tineri n-au unde sa locuiasca si deci cu greu isi pot intemeia o familie.

 

Programul de relansare a constructiei de locuinte

Sunteti astazi, aici, reprezentanti ai tuturor institutiilor care pot trece rapid si eficient la fapte. Aceasta solidaritate in actiune reprezinta un temeinic punct de plecare. Pentru ca administratia publica, bancile, patronatul, sindicatele sau firmele si institutele de profil sunt chemate sa coopereze la relansarea, in cat mai scurt timp, a constructiei de locuinte.

Programul elaborat de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului pentru relansarea constructiei de locuinte este consistent si viabil. Derularea lui printr-o Agentie Nationala de Locuinte, propune-rile concrete privind atragerea unor credite externe, finalizarea treptata a locuintelor incepute inainte de 1990, construirea de locuinte sociale si legiferarea unor importante facilitati in domeniu reprezinta principa-lele sale obiective.

In economia de piata, care este si ea in curs de a fi edificata, toate initiativele care privesc problema capitala a constructiei de locuinte sunt binevenite. Amintesc aici ca, sub egida Presedintiei Romaniei, a fost lansat un program complementar pentru constructii de locuinte, derulat de Departamentul pentru probleme sociale si Fundatia Felix-Domo. Initiat in primavara anului 1998 si inaugurat in luna octombrie a anului trecut, acest program are la baza studii socio-economice fina-lizate in trei judete: Dambovita, Suceava si Hunedoara si, pe cale de a fi terminate, in alte cinci judete. Programul are in vedere constructia de locuinte pentru sinistrati, camine studentesti si dezvoltarea unor unitati agro-turistice in mediul rural. Proiectele, ca si strategiile de anvergura, au fost mult timp intarziate. Pe de o parte, nu au avut sustinere financiara atunci cand ele existau, pe de alta parte, de foarte multe ori, s-au pierdut sume importante de bani proveniti din finantari externe pentru ca nu am reusit sa realizam proiecte solide si convingatoare in domenii de maxim interes.

Este momentul sa intelegem ca problema locuintelor nu mai suporta amanari. Solutiile trebuie abordate cu seriozitate si proiectele, odata demarate, trebuie sa aiba finalitatea scontata.