Declaraţie cu privire la blocajul intervenit in negocierile de la Paris pentru soluţionarea politică a crizei din Kosovo, Bucureşti, 21 martie 1999 

 

Incetarea imediata a confruntarilor

si semnarea Acordului de pace

Romania s-a alaturat de la inceput eforturilor Grupului de Contact, ale OSCE, NATO si UE pentru o rezolvare politica, prin tratative, a crizei din Kosovo. Propria noastra experienta politica a dovedit ca exista totdeauna calea spre dialog atunci cand exista de ambele parti buna credinta si vointa de a evita conflictele. Prin interventii, declaratii si actiuni politice, dintre care cea mai recenta este reuniunea de la Bucuresti a ministrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Procesului de Cooperare Sud-Est-Europeana, am depus eforturi importante, conjugate cu cele ale oficialitatilor Grupului de Contact, ale NATO, UE si OSCE, pentru o incheiere grabnica si durabila a conflictului. Incetarea imediata a confruntarilor armate din Kosovo si semnarea Acordului interimar de pace, garantand deopotriva deplina suveranitate si integritate teritoriala a Republicii Federale Iugoslavia, ca si respectarea integrala a drepturilor minoritatilor si comunitatilor etnice din provincia Kosovo, in conformitate cu normele si standardele internationale, reprezinta, in momentul de fata, singura perspectiva de solutionare politica a conflictului din Kosovo.

Din pacate, toate aceste eforturi intampina inca dificultati majore, ceea ce are drept rezultat tragic noi varsari de sange, dislocarea brutala a zeci de mii de refugiati si escaladarea tensiunilor in intreaga zona. Speranta aplanarii prin dialog a conflictului este tot mai mult intunecata de spectrul intolerantei, urii si violentei. De buna seama, statele suverane poarta raspunderea gestionarii conflictelor interne. Dar, atunci cand aceasta gestionare nu calmeaza, ci amplifica un conflict care pericliteaza securitatea tarilor din zona si chiar a intregii Europe, singura interventia responsabila a comunitatii internationale pentru a impune partilor in conflict acceptarea medierii si dialogului mai poate pune capat acestei periculoase escaladari.

 

Responsabilitatea organizatiilor internationale

Romania sustine cu fermitate angajamentul SUA, al Grupului de Contact, al NATO, UE si OSCE de a-si asuma, in conformitate cu rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, responsabilitatea incetarii acestui grav conflict. Romania considera ca implicarea energica a Statelor Unite in sustinerea unei solutii negociate a problemelor din Sud-Estul Europei, efortul politic si diplomatic major al oficialitatilor americane in favoarea unui acord, fermitatea cu care SUA nu au incetat sa afirme necesitatea ca acest focar de conflict sa fie calmat sunt factori decisivi pentru solutionarea pozitiva a problemelor din Sud-Estul Europei. Aceasta dovedeste o data mai mult ca o strategie transatlantica de perspectiva in aceasta zona, bazata pe prezenta nemijlocita a NATO in Sud-Estul Europei, este singura in masura sa ii asigure securitatea si dezvoltarea.

In acest moment critic, Romania considera ca reusita negocierilor de la Paris reprezinta ultima cale de solutionare pasnica a conflictului. De aceea, saluta semnarea Acordului interimar de pace de catre reprezentantii minoritatii albaneze din Kosovo si cere Republicii Federale Iugoslavia sa procedeze cat mai repede in acelasi mod. Romania considera, asa cum a mai afirmat-o, ca prezenta unei forte internationale care sa asiste implementarea Acordului de la Rambouillet este singura garantie reala a respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Federale Iugoslavia, precum si a drepturilor minoritatilor si comunitatilor etnice din Kosovo.

In cazul in care negocierile de pace ar esua, Romania considera ca o interventie a NATO pentru incetarea conflictului este necesara si legitima si reitereaza hotararea sa de a sprijini efortul de restabilire a pacii si operatiunile umanitare pe care acesta le presupune.