Discurs la Sedinţa solemnă a Consiliului Judeţean Arad, dedicată aniversării

a 80 de ani de la Marea Unire, 28 noiembrie 1998

 

O clipa nu s-a stins in suflete sfanta candela a unitatii neamului

Aradul este un loc in care biserica, scoala, armata au reusit intotdeauna sa fie nucleele in jurul carora sa se creeze adevaratul spirit patriotic. Acesta este si rolul traditiei pe care o evocam acum, pentru ca prin lupta, prin cultura si invatatura ardelenii au aratat ca Transilvania poate fi conturata sub forma unei inimi pe harta natiunii romane.

„N-a fost o clipa in istoria vechiului Regat, una singura, sublinia Nicolae Iorga, cand Ardeleanul sa zica: eu sunt aici si ei sunt acolo! Si asa va ramanea intotdeauna. O clipa nu s-a stins in sufletul romanesc de nicaieri sfanta candela a nadejdii unitatii romanesti”.

Acum 80 de ani, neamul romanesc si-a castigat dreptatea realizand cea mai inalta opera a vietii nationale si a unitatii sufletesti. Atunci, multi ardeleni au fost fauritori de istorie, precum Ioan Suciu, Stefan Cicio–Pop sau Vasile Goldis. Acesti fii ai pamantului transilvan au intrupat si aspiratiile poporului roman, in intregul sau, si au transformat Ardealul, Banatul, Crisana si Maramuresul intr-un spatiu al constiintei nationale. Ei au fost unii dintre acei mari barbati ai neamului care au modelat in lutul istoriei Romania Mare, pe care au asezat-o pe temeliile modernitatii.

Libertatea, egalitatea si unitatea nationala sunt valorile noastre perene. Sarbatorind Marea Unire, cinstim un inalt act de credinta prin care viata spirituala si istoria se regasesc din nou in sufletul neamului romanesc. An de an, de 1 Decembrie, romanitatea se regaseste pe sine. An de an, la aceasta data sfanta, inscrisa in calendarul neamului romanesc, ne aplecam asupra trecutului pentru a intelege cine suntem si ce dorim sa devenim.

Ne leaga trecutul si prezentul si ne va lega de-a pururi faptul ca noi, romanii de o parte si de alta a Carpatilor, de la Nistru si pana la Tisa, am sadit si udat cu sange si lacrimi semintele libertatii si unitatii nationale care au rodit Marea Unire.

Inaintasii nostri au trait si au luptat neobosit pentru soarta si fericirea neamului romanesc, punand mai presus de orice binele acestuia. Prin tot ce au realizat, ei ne reamintesc peste ani ca doar cei cu caracter, doar cei care se manifesta cu responsabilitate si sunt insufletiti in toate actiunile lor de patriotism adevarat pot aspira la recunostinta si pretuirea semenilor lor. Doar de noi depinde sa ne ridicam la inaltimea lor si sa raspundem asteptarilor si sperantelor societatii romanesti.

 

Istoria se construieste mereu si se construieste prin oameni

Ca urmasi ai celor care au facut Unirea cea Mare din 1 Decembrie 1918, avem datoria sa demonstram ca suntem capabili sa facem fata, impreuna, romani din fiecare colt al tarii si al lumii, tuturor incercarilor cu care ne confruntam in aceste momente ale istoriei noastre. Istoria se construieste mereu si ea se construieste prin oameni.

Valoarea oamenilor apare mai ales atunci cand sunt pusi in fata unor responsabilitati. In actualul Guvern, ardelenii conduc, poate, sectoarele cele mai importante. Ei conduc Finantele, Reforma,  Educatia Nationala, Statul Major al Armatei, Ministerul de Interne, Fondul Proprietatii de Stat. A fost credinta mea ca avem nevoie de un anume spirit de seriozitate si corectitudine, si chiar de un spirit de sacrificiu, pe care ardelenii l-au demonstrat de-a lungul secolelor.

„Destinul romanesc – ne reaminteste marele istoric si barbat de stat Gheorghe I. Bratianu – rasare din pamantul pe care veacurile ne-au asezat, el pluteste in aerul pe care il respiram, el vegheaza in zarile departate catre care razbate privirea noastra. El e mereu cu noi, in jurul nostru, dar mai ales in noi. Depinde de noi sa-i dam ascultare si sa-i urmam chemarea”.