Alocuţiune la inchiderea reuniunii oamenilor de afaceri din Romania şi Norvegia, Oslo, 26 octombrie 1998

 

Sinceritate si buna cunoastere a partenerilor

Sunt convins ca discutiile intre oamenii de afaceri romani si norvegieni au condus deja la conturarea unui cadru de colaborare, la o mai buna intelegere a intentiilor fiecarei parti si la identificarea celor mai profitabile domenii de cooperare.

In calitate de garant al stabilitatii si al vointei de integrare a Romaniei in structurile europene si euro-atlantice, imi revine misiunea de a face cunoscute partenerilor nostri principalele coordonate ale politicii romanesti, inclusiv cele care privesc in mod direct economia, investitiile, schimburile comerciale si perspectivele acestora in viitorul apropiat.

Romania este o tara cu o economie in tranzitie. Este un context care poate crea impresia unui teritoriu economic subred. Doresc sa infirm aceasta impresie si sa va spun ca orice inceput are slabiciunile sale, dar tendinta este de consolidare. Pe de alta parte, ar fi o ipocrizie sa nu recunoastem ca reforma din Romania a fost marcata si de disfunctionalitati sau intarzieri, de cele mai multe ori, inerente unui proces atat de amplu si, totodata, inedit.

Insist asupra acestor lucruri pentru ca sunt convins ca nu putem dezvolta o relatie solida de colaborare fara sinceritate si fara o cunoastere serioasa a partenerilor. Pe parcursul vizitei mele in tara dumneavoastra, am avut bucuria de a constata ca, in mediile politice si de afaceri din Norvegia, evolutiile economice din societatea romaneasca sunt in general cunoscute, ca si pasii importanti pe care i-a parcurs in construirea unui sistem economic de piata.

 

Deschidere spre toate punctele cardinale

Romania are astazi atuuri foarte solide pentru o concretizare rapida si durabila a aspiratiilor sale fundamentale. Politica sa de deschidere in plan regional si global urmareste valorificarea principalelor oportunitati datorate pozitiei geostrategice si potentialului economic si uman al tarii.

Romania este o placa turnanta intre Europa de Est si Occident, prin calitatea sa de membra a doua acorduri importante: de liber schimb in Europa Centrala (CEFTA) si de cooperare economica la Marea Neagra (CEMN). In acelasi timp, ea este angajata in realizarea marelui proiect al Drumului Matasii, in cadrul caruia poate deveni un nod comunicational extrem de important, la intersectia marilor trasee energetice si comerciale intre Asia si Europa de Vest.

Prin Marea Neagra si prin Mediterana, Romania are acces la Oceanul Planetar. De la Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra, vasele au acces direct la Dunare, traversand, in amonte, Romania si Bulgaria, Iugoslavia si Ungaria, Slovacia, Austria si Germania. Lungul drum din marile Asiei spre Marea Baltica si Marea Nordului poate fi scurtat, devenind mai sigur si mai performant prin oportunitatile pe care Romania si Marea Neagra le pot oferi in acest sens.

Un alt atu important pentru Romania este initierea si participarea la un sistem de acorduri trilaterale cu tarile vecine care asigura stabilitatea si cooperarea regionala. Ele sunt si un argument foarte serios pentru o cooperare inter-regionala, ca si pentru atragerea investitorilor din Vest intr-un proces de co-participare pe care integrarea Romaniei in structurile europene consacrate il va extinde cu certitudine. Pe acest drum, rolul Norvegiei poate fi substantial.

Din perspectiva imediata, evolutia economiei romanesti depinde in buna masura de continuarea si dinamizarea procesului de privatizare. Chiar in aceste zile se deruleaza restructurarea Fondului Proprietatii de Stat, urmarindu-se cu prioritate o descentralizare a activitatii sale. Se actioneaza pentru diversificarea metodelor si a tehnicilor de privatizare prin oferta publica de vanzare a actiunilor, plasament privat de actiuni, ordin de bursa.

Toate acestea sunt argumente care ofera oamenilor de afaceri norvegieni garantia ca potentialul economiei romanesti poate si merita sa fie valorificat. Pasul facut de Concernul Kvaerner este doar un inceput pe care rentabilizarea productiei de masini grele, pe care a preluat-o, speram sa-l confirme.

Realitatea Romaniei este oricum mai convingatoare decat un discurs sau o demonstratie teoretica. Va invit asadar, sa conveniti, ca intre parteneri, data proximei dumneavoastra intalniri de afaceri, de aceasta data, la Bucuresti.