Cuvant la deschiderea noului an şcolar, Colegiul „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, 14 septembrie 1998 

 

Un model tricentenar

In 300 de ani de existenta, Colegiul Gheorghe Lazar din Sibiu a pregatit nume de prima marime ale vietii publice, culturale si stiintifice din Romania, incepand chiar cu carturarul Gheorghe Lazar, care a fost si un intemeietor al invatamantului superior romanesc de la Sud de Carpati, si continuand cu Lucian Blaga, Octavian Goga si Emil Cioran. Sunt putine colegii in Romania, si indraznesc sa spun chiar in lume, care se pot mandri cu o asemenea galerie a fostilor sai elevi.

Modelul de invatamant oferit de aici, din Sibiu, din Transilvania, vreme de trei secole, se bazeaza pe rigoare stiintifica, exigenta, seriozi-tate si, cu osebire, pe promovarea spiritului national in conditii adeseori potrivnice. Datorita acestor scoli si datorita tuturor scolilor care au res-pectat si au promovat aceste valori, ne putem afla acum aici, vorbind aceeasi limba, invatand dupa aceleasi carti, avand aceleasi idealuri si aceeasi mare cultura romaneasca.

Aici se afla un varf al scolii romanesti si spre un asemenea varf trebuie sa tinda scolile noastre.

 

Scoala ne va duce inainte

Nu a fost reuniune nationala sau internationala, pe teme de inva-tamant si dezvoltare, la care am participat si la care sa nu fi afirmat cat se poate de clar un principiu in care cred – ca om de stat, ca om al scolii, ca roman. Viitorul apartine natiunilor inalt educate. Viitorul apartine societatii informationale care presupune o schimbare de accent dinspre materiile prime traditionale spre aceasta materie prima esentiala, care este inteligenta.

Nu intamplator am subliniat ca in Colegiul Gheorghe Lazar, s-a lucrat la un inalt nivel de calitate vreme de secole, in ciuda conditiilor foarte grele si a oprelistilor de tot felul. Acum, in plina tranzitie, insuficienta alocarilor bugetare lasa loc singurului capital pe care il putem cultiva fara banci si fara birocratie: vointa dascalului roman de a forma generatii educate pe masura vremurilor pe care le traim.

In mileniul III, intr-o societate mondiala globalizata, acesti tineri romani bine pregatiti, care sunteti voi si colegii vostri, vor fi singura armata cu care putem cuceri prosperitatea la care aspiram cu temei. Prin valoare, prin idei, printr-un managament eficient si, evident, prin cointeresare, scoala romaneasca ne va duce inainte.

Singura politica reala este cea care are in vedere viitorul. Este esential sa existe o viziune pozitiva asupra acestui viitor. Sa nu ne lasam coplesiti de aceasta imagine de dezastru pe care, continuu, mijloacele de informare o arunca asupra noastra. Sa nu ne lasam coplesiti de aceasta imagine care prezinta tara ca o imensa groapa de gunoi, ca un sir nesfarsit de mizerii si nenorociri. Stim foarte bine ca nu aceasta este toata realitatea.

Avem probleme dificile carora trebuie sa le facem fata. Avem greutati, dar va avem si pe voi si stim ca veti fi in stare sa va construiti, alaturi de parintii vostri, viitorul pe care il meritati, viitorul pe care natiunea noastra il merita.