Cuvant la sărbătoarea Hramului Manăstirii Nicula, 15 august 1998

 

Gradina Maicii Domnului

Din vremuri stravechi, romanii au ales-o pe Fecioara Maria ca ocrotitoare a neamului nostru. Multimea manastirilor si bisericilor ce-i sunt inchinate este marturia in lemn si piatra a acestei iubiri. A fost voia Domnului si dorinta noastra ca astazi, impreuna cu dumneavoastra, fii si fiice ai Ardealului si ai intregii tari, sa venim aici pentru a ne ruga impreuna, pentru binele Tarii si al fiecaruia in parte. Noi stim ca Maica Domnului ajuta celor ce se roaga Ei cu credinta si cu dragoste.

Traim intr-o vreme plina de incercari. Ne-au lovit si inca ne lovesc destule greutati. Cautam puterea sa le depasim. Dar pentru a lucra temeinic, avem nevoie de credinta. Credinta in Dumnezeu limpezeste sufletele si da tarie faptei.

Manastirea Nicula s-a construit in jurul unei icoane, icoana Maicii Domnului. O icoana in care ochii Maicii Domnului au plans. Au plans pentru romani.

In multe si indepartate locuri ale lumii, icoana Fecioarei Maria este socotita o icoana protectoare. Lumea crestina se simte orcrotita prin icoana de la Muntele Athos a crestinilor ortodocsi din Balcani, prin Madona Neagra de la Cestochova, a polonezilor, prin icoana de la Lourdes, a francezilor, prin icoanele multor altor popoare vechi sau mari prin faptele lor in istorie. Maica Domnului din icoana de la Nicula plange pentru romanii care ei insisi si-au spus „fiii lacrimilor Sale”, iar  tara si-au numit-o „Gradina Maicii Domnului”.

 

Politica iubirii

Am participat astazi la hirotonirea intru arhiereu a Parintelui Vasile Flueras care va lua numele Somesanul. Ma folosesc de acest prilej pentru a-i ura pastorire cu roade bogate in slujba Bisericii si a Neamului care l-a ridicat si din care s-a ridicat.

Episcopul este chemat, prin misiunea sfanta care i-a fost incredintata, sa fie alaturi de credinciosii sai in toate imprejurarile vietii, si la bine, si la rau. Acum, ca si intotdeauna, misiunea Bisericii si a slujitorilor ei este de a raspandi dragoste si buna intelegere intre oameni.

Cuvantul lui Dumnezeu zideste in suflete si aceasta lucrare s-a dovedit mai durabila decat ziditul in piatra sau otel. Biserica modeleaza sufletele si apropie oamenii, iar aceasta politica, prin care neamul romanesc a biruit prin veacuri, trebuie sa ne calauzeasca si de acum inainte. Politica Bisericii este politica iubirii.