Alocuţiune la intalnirea cu specialişti in telefonia mobilă, San Francisco, 20 iulie 1998

 

Spatii comprimate

La fel ca americanii, romanii au un ascutit simt al umorului. In anii ‘30, s-a lansat o anecdota devenita celebra: Un om de afaceri din Iasi – capitala Moldovei, o provincie romaneasca – cere o legatura telefonica cu Chisinau – astazi capitala Republicii Moldova. Intre cele doua orase este o distanta de aproape 120 de mile. Dupa o ora de asteptare, se hotaraste sa plece cu trenul. Ajunge la Chisinau si, in timp ce isi imbratisa prietenul, in biroul acestuia, operatoarea ii anunta ca s-a realizat legatura telefonica. Chiar si in primavara anului 1990, dupa revolutia anti-comunista, reporterii occidentali aflati in Romania se plangeau public ca este nevoie, in medie, de trei ore pentru a lua legatura telefonic cu tarile lor. Oricat ar parea de neverosimil, aceste lucruri au fost o realitate intr-o tara europeana cu un popor latin, pentru care comunicarea este la fel de necesara ca si aerul.

Ca geolog, sunt un om al hartilor, obisnuit cu distantele fizice. Anii din urma mi-au confirmat opinia ca, in lumea de azi, traim intr-un spatiu care este o compunere intre distanta fizica, timpul in care o persoana sau o informatie poate parcurge aceasta distanta si, nu in ultimul rand, numarul de persoane care au capacitatea de a se conecta la reteaua care mijloceste comunicarea informatiei.

Stim foarte bine ca acest concept spatio-temporal va ajunge dominant si va guverna raporturile de forta in lumea de maine. Important pentru noi este ca aceasta carte se joaca si in Romania.

 

Poveste de succes

M-am referit la conexiuni si vreau sa amintesc o poveste, de aceasta data, de succes. Pentru tineretul roman, Connex GSM a devenit  simbolul concret si palpabil al unei alte epoci decat cea a parintilor lor, simbolul viitorului.

Dupa cum multi dintre dumneavoastra stiti, probabil, previziunile initiale, de 20.000 de clienti pentru serviciile Connex GSM, au fost de-a dreptul spulberate, existand in Romania, in prezent, peste 150.000 de abonati. Poate unora dintre dumneavoastra, obisnuiti cu statisticile americane, aceasta cifra nu le spune mare lucru. Dar trebuie sa precizez ca ea a fost realizata in conditiile in care, pe de o parte, exista un competitor puternic, deci intr-un regim concurential si, pe de alta parte,  pretul unui telefon mobil, inclusiv abonamentul, este inca excesiv pentru 80% dintre romani. Aici a intervenit gustul extraordinar al romanilor pentru ceea ce este modern si capacitatea lor de a face o selectie a propriilor achizitii pentru a-si realiza dorinta de a dobandi ce este mai nou si performant.

Dupa ani de stagnare, din economia reala ne vin, in sfarsit, semnale pozitive. Este sigur ca de acum inainte in Romania se va munci mai bine, se va castiga mai bine si, in concluzie, se va comunica mai intens. Noi credem ca firmele americane de high-tech pot si trebuie sa vina mai mult in Romania. In delegatia care ma insoteste in vizita pe care o efectuez acum in Statele Unite, la invitatia Presedintelui Clinton, sunt specialisti care va pot infatisa cele mai recente facilitati pentru dezvoltarea investitiilor in tara noastra.

Inchei, chemandu-va sa veniti in Romania. Este inca mult spatiu liber pentru afaceri si viitorul se vede bine.