Discurs cu ocazia depunerii jurămantului de către judecătorii reinvestiţi la Curtea Supremă de Justiţie, Bucureşti, 19 iunie 1998 

 

Drumul dreptatii de la lege la faptul de viata

 

O data la sase ani, judecatorul reales in functie la cea mai inalta instanta judecatoreasca marcheaza inalta sa demnitate reinnoind juramantul prin care se leaga, fata de statul roman, fata de cetatenii acestuia si fata de propria constiinta, sa slujeasca nobila cauza a Justitiei. Este un moment solemn, cu semnificatii majore pentru consolidarea statului de drept in Romania. Reprezentanti ai puterii legislative si ai puterii executive se afla aici, nu doar ca martori ai acestui angajament solemn, ci pentru a garanta, cu intreaga lor autoritate, independenta suverana a Justitiei pe care o simbolizeaza judecatorii Curtii Supreme.

In lungul drum al dreptatii de la textul de lege la faptul de viata, judecatorii Curtii Supreme sunt ultima reduta. Judeca fapte extrem de grave, cazuri care implica rani sociale grave, acte care pot decide destine individuale, dar si viitorul nostru ca natiune. Sunt pusi in situatia de a corecta erorile celorlalte instante, sunt varful puterii judecatoresti.

De judecatorii Curtii Supreme de Justitie depinde ca increderea cu care sunt investiti de statul roman sa se transforme in increderea tuturor cetatenilor Romaniei in actul de justitie. Pentru multi, aceasta incredere este zdruncinata. Au asistat prea adesea, neputinciosi si revoltati, la sentinte judecatoresti prin care autorii unor grave prejudicii aduse avutului public sau privat prin falsuri, abuz si coruptie au fost pusi in libertate sau condamnati la pedepse simbolice fata de gravitatea faptelor lor. In multe cazuri, lupta cu coruptia si cu marile fraude financiare se stinge, jalnic, in salile de tribunal.

 

Fara justitie nu exista libertate

Traim intr-o tara care are o enorma nevoie de dreptate. Zi de zi ascult sau citesc cuvintele concetatenilor nostri care asteapta de la judecatori o hotarare dreapta. Pentru ca nu am putut sa ma prefac ca nu aud aceste glasuri, pentru ca am refuzat sa ma resemnez in fata jafului din tara, pentru ca nu pot tolera ca autoritatea judecatoreasca sa fie lezata, am fost uneori acuzat ca imi depasesc atributiile. In realitate, am cerut institutiilor statului sa-si faca datoria si magistratilor sa cerceteze si sa judece in deplina libertate si in respectul mandatului care le-a fost incredintat. De la inaltimea acestei institutii cruciale a dreptatii, care este Curtea Suprema de Justitie, judecatorilor ei le revine responsabilitatea de a da oamenilor o justitie curata si celorlalte instante judecatoresti cai demne de urmat.

Intemeietorii dreptului roman au lasat posteritatii maxima sine justitia, nulla libertas. Fara justitie nu exista nici o libertate.

Din pacate, in ultimii ani, unii au inteles prin economie de piata faptul ca numai banii conteaza, prin democratie – dreptul de a incalca drepturile celorlalti, prin libertate – libertatea de a fura, de a minti, de a-i insulta si calomnia pe ceilalti. Libertatea trebuie aparata de haos si anarhie. Democratia ramane golita de sens fara bratul protector, dar si dur, al legii. Economia, careia ne trudim sa ii dam viata, va fi sufocata de hotie daca Justitia nu actioneaza.

 

Singuri in fata deciziei

Am semnat decretele de numire a dumneavoastra in inalta functie de judecator la Curtea Suprema de Justitie in numele poporului roman. Poporul roman trebuie respectat si aparat. Este prima dumneavoastra indatorire morala si profesionala.

In virtutea juramantului rostit astazi, veti ramane proprii dumneavoastra stapani,fata in fata cu propria stiinta despre litera si spiritul legii, dar si in fata propriei constiinte si a Judecatorului Suprem, caruia toti avem a-i da socoteala. O singuratate impovaratoare pentru o raspundere extraordinara.

De la revolutionarii din 1848 care au inscris numele dreptatii, alaturi de Libertate si Fratie, pe stindardul lor, pana la tinerii din 1989 care au strigat „Dreptate, ochii plansi vor sa te vada”, multi romani au suferit si au murit pentru Dreptate. Judecatorilor Curtii Supreme de Justitie li se cere acum sa traiasca si sa lucreze pentru Dreptate.

Idealul de dreptate nu capata valoarea sa adevarata pana cand nu se gasesc oameni care sa aiba energia si competenta sa-l transforme in realitate.