Alocuţiune la Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU, consacrată luptei impotriva drogurilor,

New York, 9 iunie 1998

 

Amenintarea retelelor criminale transnationale

Romania este profund interesata de tema acestei Sesiuni Speciale a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, consacrata luptei impotriva traficului de droguri, o initiativa substantiala pe care o salut. Primejdiilor, pe care le comporta pentru orice stat din lume traficul si consumul de droguri, li se adauga, in contextul specific fostelor tari comuniste, central- si est-europene, riscul grav al unei adevarate instapaniri a retelelor criminale asupra parghiilor esentiale pentru constructia noilor democratii din aceasta parte a lumii.

Intr-adevar, odata eliberate de constrangerile dictaturii comuniste, statele din Europa Centrala si de Est au devenit brusc vulnerabile: viteza cu care organizatiile criminale au pornit la cucerirea acestor noi teritorii contrasteaza pregnant cu ritmul obiectiv mai lent al constructiei institutionale. Barierele, pe care le poate opune statul de drept acestei mondializari perverse si toxice a crimei organizate, sunt inca insuficiente, legislatia este lacunara, reactiile societatii sunt inca timide.

 

Romania in lupta anti-drog

Confruntate cu primejdii pana de curand absente sau necunoscute, societatile noastre, si asa profund bulversate, risca grave derapaje in absenta unei reactii energice si concertate. Iata de ce statul roman a declansat o tripla actiune de auto-aparare prin perfectionarea legilor, prin reforma institutiilor, prin actiuni educative pentru prevenirea raspandirii toxicomaniei, in special in randul tineretului.

Romania a adoptat toate programele Natiunilor Unite de lupta anti-drog, tot asa cum va adopta fara ezitare si rezolutiile prezentei reuniuni. Noi consideram ca numai printr-o cooperare internationala acest flagel international al extinderii productiei, traficului si consumului de droguri poate fi impiedicat. Din acest motiv, am actionat permanent nu numai in interiorul tarii, dar si in stransa colaborare cu tarile vecine. Am ameliorat si armonizat legile si in acest sens ajutorul expertilor ONU ne-a fost deosebit de util.

Dupa schimbarea politica de la sfarsitul anului 1996, Romania s-a implicat in lansarea unor strategii regionale de lupta contra traficului de droguri, ale carei rute ameninta sa se permanentizeze in regiune si sa transforme tarile din Estul Europei din zone de tranzit in piete de desfacere.

 

Colaborarea regionala si politicile globale

Doua acorduri trilaterale cu tarile vecine, Bulgaria si Turcia, Moldova si Ucraina, sunt deja in vigoare. Un acord trilateral cu Bulgaria si Grecia este pe cale de a fi incheiat, ca si alte acorduri, bilaterale, cu majoritatea tarilor din Europa Centrala si Est. Elementul central al acestor acorduri mai ales al celui incheiat cu Turcia si Bulgaria il constituie cooperarea in cadrul unor programe de protectie contra crimei organizate.

Anul acesta chiar, Bucurestiul va fi gazda conferintei regionale consacrata combaterii traficului de droguri, avand drept oaspeti personalitati din tarile Europei de Rasarit, precum si reprezentanti ai principalelor organisme internationale specializate.

As aminti, de asemenea, deosebita importanta a crearii, tot la Bucuresti, a Centrului regional de lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, patronat de Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana.

Initiativele de cooperare regionala raspund, deopotriva, la doua imperative: al eficacitatii actiunii de cooperare informationala si al functionalitatii sistemului transfrontalier de control. S-a calculat ca re-zultatele obtinute prin cooperarea mai multor parteneri sunt mult mai rapide si mai eficiente decat cele posibile in cadrul unor acorduri bila-terale.

Imperativul functionalitatii sistemului multinational de control raspunde cerintei de a asigura continuitatea actiunilor de cooperare. Numai daca stabilim bariere complementare si succesive in calea traficului ilicit ii putem controla fluxurile. Daca traficantii trebuie sa infrunte 67 politii de frontiera care coopereaza si-si comunica informatiile cu regularitate, le va fi tot mai dificil sa scape de controalele bine tintite impotriva retelelor criminale. Nu este vorba sa obtinem frontiere etanse ceea ce, in lumea de azi, ar fi o sinucidere ci, dimpotriva, sa gestionam o fluiditate crescanda a circulatiei bunurilor licite si a oamenilor cinstiti, strangand cu severitate plasa menita sa-i opreasca pe criminali.

Securitatea, prosperitatea si pacea pe care le imaginam ca piloni ai secolului XXI vor fi realizabile doar daca suntem inca de pe acum capabili sa actionam in numele lor si sa le deschidem calea. In aceasta perspectiva, as dori sa salut initiativa Presedintelui Statelor Unite ale Americii in directia unor politici globale de reprimare a criminalitatii internationale. Romania va adera la aceasta initiativa fara rezerve, actionand pentru promovarea si aplicarea unor strategii similare la nivel national si regional.

Avem astazi sansa de a consacra o politica globala anti-drog si un tip de comunicare umana fara precedent, pentru combaterea marilor riscuri care ameninta vigoarea si vitalitatea societatii mileniului III. Acest tel  este accesibil, daca vom sti cum sa ne unim.