Alocuţiune la Camera de Comerţ din New York, 9 iunie 1998

 

         Sunt aici pentru a propune o afacere buna statelor americane si marilor companii private interesate. Cine nu este interesat sa faca o afacere buna? Daca exista oportunitati. Iata cinci argumente pentru oportunitatea de a investi in Romania.

Pozitia geopolitica

Romania este situata exact in centrul Europei si la egala distanta, 2.500 de kilometri, de Muntii Urali, de Coasta Atlanticului si de Nordul Peninsulei Scandinave. Prin pozitia sa geografica, tara mea se afla la incrucisarea a doua axe transcontinentale: dinspre Nord spre Mediterana, Drumul ambrei, strabatut de aproape 6.000 de ani de calatorii si transportatorii veniti din Scandinavia la Marea Egee, iar dinspre Est spre Vest, Drumul matasii, pe unde, inca din vremea Imperiului Roman, bogatiile fabuloase ale Extremului Orient veneau in Europa.

Aceste magistrale ale traditiilor comerciale reprezinta o conexiune vitala pentru secolul XXI, astfel ca in Romania se vor intersecta trei coridoare europene de transport combinat – naval, rutier si feroviar.

Este de ajuns sa privim pozitia Romaniei pe harta Europei pentru a observa ca ea ofera cel mai scurt traseu, cu relieful cel mai putin accidetat, pentru transportul hidrocarburilor dinspre Coasta de Vest a Marii Negre spre Europa Centrala si de Vest.

Astazi toata lumea stie ca resursele energetice descoperite in zona Caspica reprezinta o enorma rezerva pentru mileniul urmator, complementara surselor traditionale din Nordul Europei sau din zona Golfului Persic. Deja marile companii petroliere transnationale sunt implicate direct, cu investitii masive, in cadrul consortiilor formate in regiune pentru explorarea si exploatarea zacamintelor. Acum, principalul obstacol in calea utilizarii efective a acestor resurse nu este obtinerea concesiunilor sau finantarea diferitelor operatiuni, ci deschiderea unei rute sigure de transport international pentru titei si gaze catre beneficiari, avand in vedere faptul ca Marea Caspica este o mare inchisa.

Capacitate de transport si prelucrare

Romania dispune de sisteme de conducte care formeaza cea mai complexa retea de legaturi intre sursele de titei din tara si din import, numeroase rafinarii, combinate petrochimice si piata interna pentru produse petrochimice. Mai mult, Romania are o traditie solida si o experienta recunoscuta in domeniul industriei petroliere si petrochimice, cat si know-how-ul necesar. Ea dispune astazi de zece rafinarii pentru prelucrarea complexa a titeiului, cu o capacitate de prelucrare instalata de peste 34 de milioane tone pe an.

Capacitatile de rafinare si de petrochimie romanesti au un important potential instalat excedentar, care poate fi reactivat cu investitii minime, in conditii de avantaje considerabile fata de tarile din zona. De pilda, indicele de complexitate al prelucrarii de la noi este cel mai ridicat din tarile Europei Centrale si de Est, fiind comparabil cu cel din SUA sau din Europa Occidentala.

In sfarsit, dar nu in ultimul rand, Guvernul Romaniei a creionat un intreg sistem de zone libere pe cursul inferior al Dunarii si pe litoral, ceea ce face ca depozitarea, tranzitul si chiar productia pentru export sa fie mult inlesnite.

 

O piata atractiva

Romania ofera o piata relativ importanta, cu 23 de milioane de consumatori, iar, prin pozitia pe care am evocat-o, ea este si centrul virtual al unei emerging market de peste 300 de milioane de clienti. Intr-adevar, Romania – cu un climat de afaceri pozitiv si dinamic, – este locul ideal pentru a instala o investitie capabila apoi sa iradieze in zona imediat invecinata, fie ca este vorba de Ucraina sau Republica Moldova, fie ca este vorba de tarile din Sud-Estul Europei.

Adevarata placa turnanta a regiunii in care se afla, Romania nu ofera doar facilitati materiale, ci si un sistem de relatii amicale, de cooperare si complementaritate cu fiecare dintre tarile vecine.Prin dubla sa postura, de membra a Acordului Central European de Liber Schimb (CEFTA) si de membru fondator al organizatiei Cooperarea Economica la Marea Neagra (CEMN), Romania este principalul canal de comunicare dintre cele doua zone. Acordurile de liber schimb asigura fluiditatea traseelor comerciale, in vreme ce un intreg sistem de conventii asigura un cadru juridic functional necesar oricarei afaceri regionale.

Privatizare dinamica

Un alt motiv important care va trezi interesul pentru investitii in Romania, este acela al unei economii in curs de privatizare, unde capitalul investit permite nu numai o participare, ci si un control direct al dezvoltarii in conditii reciproc avantajoase.

Dispunand inca de oportunitati importante, de la privatizarea telefoniei si a postei la cea a capacitatilor de prelucrare a titeiului; de la bancile comerciale la componente ale marilor furnizori si distribuitori de energie, Romania asteapta cu incredere aportul investitorilor strategici, dar si initiativa firmelor de nivel mediu, dinamice si increzatoare in viitorul nostru comun.

Legea privatizarii a fost simplificata recent, legislatia referitoare la investitii acorda facilitati investitorilor seriosi, nivelul impozitului pe profit este dintre cele mai avantajoase din Europa.

Reforma institutiilor a inceput sa limiteze efectele birocratiei, iar lupta ferma pe care o duce Guvernul pentru combaterea coruptiei contribuie la crearea unui climat de afaceri sanatos si transparent. In fine, dar nu in ultimul rand, toti oamenii de afaceri prezenti in Romania remarca faptul ca resursele umane disponibile aici – lucratori, cei mai multi calificati si cu o mare capacitate de perfectionare, ingineri, bine pregatiti si dinamici, ca si tineri manageri – sunt resurse de calitate, cu   o reala capacitate de a se devota profesiei si intreprinderii.

 

Stabilitate politica

Evolutiile ultimilor ani demonstreaza ca Romania este o democratie stabila si functionala, cu o politica externa responsabila si previzibila. Autoritatile alese in mod liber si democratic sunt respectate, programul de reforma si privatizare se bucura de sustinerea celei mai mari parti a populatiei, Guvernul se sprijina pe o majoritate confortabila in Parlament iar sindicatele sunt deschise dialogului si reformelor.

Tara mea s-a afirmat, in ultimul timp, ca un pol de stabilitate regionala si ca un factor de promovare a cooperarii intre state, chiar si in imediata vecinatate a unei zone marcate inca de conflicte. Romania a adus o contributie majora la stabilitatea din zona prin tratate bilaterale, ca si printr-o retea de acorduri trilaterale – cu Ucraina si Polonia; cu Bulgaria si Turcia; cu Ucraina si Moldova, care asigura calmul si cooperarea pentru securitate si prosperitate comuna.

Acestea sunt cele cinci argumente pentru care, daca as fi om de afaceri, as veni sa lucrez in si cu Romania. Va recomand sa-i ascultati in continuare pe specialistii nostri.

Va invit, totodata, sa va propuneti o vizita in Romania. Dincolo de cifre, dincolo de detaliile tehnice specifice expunerilor, veti avea prilejul sa descoperiti o tara frumoasa, cu oameni educati si primitori. Aceasta este numai o precizare necesara si nu neaparat un nou argument – de data aceasta, pentru a investi in turism. Si, totusi, de ce n-ar fi chiar un argument?