Alocuţiune la Reuniunea la nivel inalt a statelor participante la Cooperarea Economică a Mării Negre,

Ialta, 5 iunie 1998

Carta Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre

Reuniunea de astazi, consacrata semnarii Cartei Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre ne ofera satisfactia de a constata ca efortul comun al statelor participante la CEMN s-a concretizat prin institutionalizarea structurii de cooperare regionala pe care am conceput-o acum sase ani.

Prin aceasta Carta, vointa politica comuna a statelor din zona confera CEMN dimensiunea constitutionala si institutionala necesara transformarii acesteia in organizatie economica regionala. De aceea, ceremonia semnarii Cartei de la Yalta nu este doar o cotitura istorica in evolutia cooperarii economice in bazinul Marii Negre, ci, mai ales, un nou start pentru consolidarea legaturilor traditionale si a oportunitatilor curente si de perspectiva care faciliteaza conectarea intregii Europe la zona Caspicii, Asiei Centrale si Orientului Mijlociu. Am speranta ca parlamentele tarilor noastre vor acorda prioritatea cuvenita ratificarii Cartei si acest proces de cooperare va continua si se va adanci in perspectiva functionarii depline a Organizatiei.

Conferirea unui nou statut va consolida prestigiul CEMN in raporturile cu alte organizatii si institutii economice si financiare internationale. Din perspectiva Romaniei, exista premise favorabile cresterii rolului OCEMN in viitorul apropiat, in cooperarea economica si politica in plan european si global.

 

Programe de cooperare prioritare pentru Romania

Dintre multiplele programe si proiecte de cooperare lansate in cadrul CEMN, Romania este interesata cu prioritate in participarea la eforturile de construire a unei infrastructuri moderne pentru livrarile masive de petrol, gaze naturale si marfuri din regiunea Marii Caspice catre Europa de Vest, via Marea Neagra. Asa cum am afirmat si cu alte ocazii, Romania are capacitatea tehnica si financiara pentru a participa la acest grandios proiect si si-a exprimat interesul pentru participarea la programul TRACECA si in alte variante decat cele luate in discutie pana acum.

Tara mea este interesata de proiectele care vizeaza interconectarea retelelor electrice, combaterea poluarii in zona Marii Negre, promovarea cooperarii intre intreprinderile mici si mijlocii, dezvoltarea turismului, intensificarea actiunilor concertate pentru combaterea terorismului, crimei organizate, traficului ilicit de arme si stupefiante.

 

Zona de liber schimb in spatiul OCEMN

Ca parte a constructiei unei noi arhitecturi europene, Romania subscrie la initiativa de creare a unei zone de comert liber in spatiul OCEMN. Instituirea unei asemenea zone reprezinta un proces de durata, implicand incheierea de aranjamente bilaterale de comert liber intre statele participante, precum si acorduri bilaterale de liber schimb intre tarile membre ale OCEMN si Uniunea Europeana.

Orice pasi facuti in aceasta directie ar reprezenta si un semnal limpede dat comunitatii internationale, cu precadere investitorilor straini, ca in zona noastra exista conditii propice pentru abordarea pragmatica a obiectivelor de interes comun, ca si pentru implementarea programelor asumate in comun.

Romania considera necesar ca, in evolutia OCEMN, sa fie mentinut si chiar accentuat caracterul permeabil si flexibil al acestei structuri, ca un spatiu de colaborare deschis eforturilor multilaterale, inclusiv prin atragerea unor tari din afara zonei Marii Negre.

 

Consultari cu alte structuri subregionale si institutii internationale

Colaborarea cu alte structuri subregionale, cu Initiativa Central-Europeana (ICE), Initiativa de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECI), procesul Royaumont, Initiativa Mediteraneana, Consiliul Baltic, este necesara, as spune chiar obligatorie, in perspectiva transpunerii in practica a proiectelor comune din domeniul infrastructurilor de transport, comunicatii si energie.

Dialogul cu organizatiile si institutiile economice si financiare  internationale, care au manifestat interes pentru CEMN, trebuie continuat. In relatiile cu Uniunea Europeana, CEE/ONU, ONUDI, OMC, BERD, BEI, vor trebui intensificate actiunile de cunoastere si valorificare a experientei si potentialului de asistenta tehnica ale acestora, ca  si a disponibilitatii de a participa la realizarea proiectelor de cooperare economica din zona Marii Negre. In acest sens, evidentiez importanta deciziei OMC de a contribui la procesul de realizare a unei zone de comert liber in spatiul CEMN.

Adancirea procesului de consultare si cooperare in plan intra-regional si inter-regional este benefica pentru fiecare stat semnatar al Cartei Organizatiei noastre. Romania este convinsa ca abordarea pragmatica a cooperarii in bazinul Marii Negre va contribui si la realizarea unui dialog politic subscris dezideratului bunei vecinatati, iar investitiile in programe si proiecte de dezvoltare in regiune vor reprezenta, in acelasi timp, investitii in viitorul stabilitatii, securitatii si pacii intregului continent european.

Tara mea va participa activ la acest efort solidar de realizare a unei zone a prosperitatii si stabilitatii in regiunea Marii Negre si dincolo de ea.