Fragment din alocuţiunea rostită cu ocazia constituirii Consiliilor Locale ale Copiilor,

Bucureşti, 2 aprilie 1997 

Am spus deseori şi repet, cu intenţie, că viitorul acestei ţări va fi legat de dezvoltarea unei administraţii locale care să-i reprezinte cu adevărat pe cetăţeni şi în care cetăţenii să aibă încredere. Altfel, degeaba se schimbă preşedinţi, guverne, parlamente, dacă, acolo unde freamătă pulsul adevărat al vieţii, nu se transformă mentalitatea, uzanţele, ritmul şi scopul acţiunilor.

Salut ideea şi felicit organizatorii acţiunii de constituire a Consi-liilor locale ale Copiilor, care le oferă posibilitatea de a învăţa ce este şi cum trebuie să funcţioneze administraţia locală, pregătindu-i astfel pentru anii în care, maturi fiind, vor putea fi aleşi consilieri sau chiar primari iar, în calitate de cetăţeni, vor fi mereu în relaţie cu cei care ad-ministrează treburile oraşului sau comunei în care trăiesc.

Voi, cei care aţi fost aleşi în aceste consilii, împreună cu cei care v-au ales, reprezentaţi societatea civilă de mâine. Voi îi reprezentaţi pe cei care vor construi – sper eu – acea administraţie locală care va impune drepturile cetăţenilor şi va schimba faţa ţării. Am citit cu mare atenţie programul vostru şi cred că mulţi autori de proiecte grandioase ar avea de ce să se ruşineze, pentru că de multe ori proiectele lor nu ating claritatea programului în jurul căruia v-aţi reunit. Poate au mai fost alături de voi şi câteva condeie mai experimentate, dar predomină, fără îndoială, expresii caracteristice celor tineri.

„Cu capul în nori şi picioarele pe pământ” este o deviză bine aleasă de voi, la care eu ader, şi sper să adere cât mai mulţi adulţi cu funcţii şi răspunderi. Ea arată că avem aspiraţii înalte şi putem să le atingem construind pe un teren solid.

Nu ştiu dacă, atunci când s-a ales denumirea Fundaţiei PALTIN, care sprijină aceste consilii, s-a avut în vedere şi un simbol. Paltinul este un copac viguros, cu lemnul tare, care se ridică drept spre înălţimi şi rezistă la furtunile cele mai rele.

Vă urez să creşteţi asemenea paltinilor şi să aduceţi sub coroana lor alţi tineri care să vă urmeze pilda, spre binele întregii ţări.