Alocuţiune la deschiderea primei ediţii a Târgului anual al organizaţiilor neguvernamentale din România - FAR'97, Bucureşti, 27 februarie 1997 

 

Pornind de la cetăţean

Nu este o mare bucurie să fii guvernamental, acum când preţurile cresc şi societăţile comerciale de stat se restructurează. Oricum, vina că noi suntem guvernamentali acum aparţine şi organizaţiilor neguvernamentale, iar existenţa acestor organizaţii este un real semn de maturizare a societăţii româneşti.

Atunci când Convenţia Democrată îşi lansa doctrina civică şi propunea un alt mod de abordare a problemelor, pornind de la cetăţean, urcând la comunitate pentru a ajunge, în final, la marile structuri şi organisme administrative, am insistat asupra necesităţii de organizare a oamenilor care reprezintă aceleaşi interese şi care apără aceleaşi idei. Or, o astfel de asociere se face cel mai eficient în organizaţii neguvernamentale, prin intermediul cărora societatea civilă trece de la stadiul de idee la stadiul de faptă. Din păcate, noi românii cheltuim multă energie în proiect şi în enunţarea proiectului şi ne rămâne foarte puţină energie pentru a trece după aceea şi la acţiune.

Este un exerciţiu necesar pe care organizaţiile neguvernamentale au început să-l deprindă.

 

Tabloul societăţii moderne

Organizaţiile neguvernamentale completează tabloul instituţional al unei naţiuni moderne, alături de structurile statului şi ale economiei de piaţă. Ele sunt, de altfel, calea prin care s-a făcut, se face şi va trebui totdeauna să se facă auzită vocea celui mai important personaj care este simplul cetăţean. Și, de asemenea, ele sunt calea prin care cetăţeanul poate face ceva concret şi util pentru comunitatea căreia îi aparţine. Într-o economie care se află în plină restructurare, organizaţiile neguvernamentale asigură o ofertă suplimetară şi interesantă de bunuri şi servicii, legată de tendinţe noi, de tehnici noi, de tineri, în primul rând.

Din experienţa directă pe care am avut-o în ultimii şapte ani, s-a văzut că prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale numeroşi tineri au putut intra în viaţa publică, s-au putut cunoaşte unii cu alţii şi au putut cunoaşte problemele lumii în care trăiesc. Este acel pas atât de necesar de la libertate la solidaritate umană. Deşi, personal, nu am încredere în valorile strict cantitative, pot spune că existenţa multor organizaţii neguvernamentale active este un indicator clar al unei ţări care promovează cu adevărat diversitatea de opinii şi de opţiuni.

 

Târgul anual al ONG

Suntem la prima ediţie a Târgului anual al organizaţiilor neguvernamentale din România – „FAR” 97. Acest târg reprezintă semnul clar al maturizării societăţii româneşti. Cred că este esenţial să dezvoltăm în România o cultură filantropică, o cultură a diversităţii, a dialogului şi a implicării. Organizaţiile neguvernamentale sunt mediul cel mai bun pentru dezvoltarea unei astfel de culturi. Pentru a merge mai departe avem nevoie, neapărat, de oameni entuziaşti şi de idei.

Este adevărat că mai este nevoie de ceva care se dovedeşte esenţial până şi în acest domeniu, anume de bani. De mijloace materiale pentru derularea activităţii. Și, aici, cu adevărat, există probleme. Iată de ce socotesc potrivită împrejurarea pentru a face încă o dată un apel la mediile de afaceri. Este un apel pe care l-am făcut şi atunci când am participat la reuniunea fundaţiei “Forum pentru starea culturii”. Știm toţi că bugetul de stat nu poate acoperi nici pe departe cheltuielile necesare pentru educaţie, cultură, ajutorarea unor categorii sociale defavorizate, sport sau cercetare. Sursă esenţială în ţările civilizate, în democraţiile avansate cu economie de piaţă, ajutorul vine de la sectorul privat.

 Aceasta nu înseamnă că statul nu are obligaţii şi aici, şi în acest domeniu. Aceste obligaţii privesc, în primul rând, liberalizarea actualului cadru legislativ referitor la sponsorizare şi la sistemul de impozitare, precum şi promovarea descentralizării instituţiilor în câteva domenii de mare importanţă. Reforma economică şi a administraţiei locale în România are şi acest scop de a crea un cadru corespunzător pentru dezvoltarea activităţii organizaţiilor civice.

Există probleme cu fondurile, cu birocraţia, cu mentalităţile unor funcţionari. Vreau să vă spun că voi fi alături de dumneavoastră în tot ceea ce întreprindeţi şi sper să mă consideraţi un membru, poate neştiut, al fiecărei organizaţii care îşi propune să pledeze şi să acţioneze pentru democraţie, solidaritate, integrare europeană.

Să ne reaminitm acele cuvinte celebre ale Preşedintelui Kennedy, care se refereau la ceea ce trebuie noi să facem pentru ţară, înainte de a întreba ce face ţara pentru noi.

Cei ce lucrează în organizaţiile neguvernamentale fac parte dintre cei care ştiu ce trebuie să facă pentru ţară într-un moment greu.