Fragmente din discursurile rostite, la anunţarea rezultatului turului al doilea al alegerilor

prezidenţiale, la întâlnirea de la Primăria Capitalei şi la marele miting din Piaţa Universităţii,

 în noaptea de 18 noiembrie 1996 

 

Prin vot au fost decise soarta noastră şi soarta ţării noastre

Sondajele post-electorale pentru alegerile prezidenţiale arată că electoraul român mi-a acordat încrederea sa. Știu că, înainte de a vota, milioane de oameni s-au rugat pentru schimbarea în bine a ţării. Dincolo de hotarul unui eveniment electoral, oamenii au văzut în votul lor lumina istoriei şi a destinului profund al României. În această toamnă, ne-am aflat nu doar în faţa unor alegeri, ci în faţa unei răscruci a istoriei noastre, a vocaţiei României în sine şi în lume. Faptul că mi-a fost dat să fiu instrumentul acestei prefaceri este pentru mine un privilegiu şi o onoare, dar şi o imensă răspundere.

Știu prea bine că această victorie este o victorie a tuturor celor care au înţeles că România are nevoie de o democraţie adevărată, de o economie sănătoasă, de o viaţă mai bună pentru toţi. Este victoria milioanelor de cetăţeni români care au sperat încă din decembrie ’89 în această schimbare şi care au avut energia, înţelepciunea şi răbdarea de a-şi câştiga, prin forţa opţiunilor civice şi politice, demnitatea şi dreptatea pe care revoluţia din decembrie ne-o făgăduia. Este victoria celor care şi-au dat viaţa pentru ca astăzi să putem decide prin vot soarta noastră şi soarta ţării noastre.

 

Victorie paşnică a gândului curat

Rezultatul votului de astăzi reprezintă victoria milioanelor de cetăţeni români care au îndurat opresiunea comunistă, păstrându-şi speranţa în mai bine, omenia, cinstea şi simţul dreptăţii. Este victoria celor care au îndurat, fără să-şi trădeze crezul, cumplita represiune a închisorilor comuniste; este victoria celor care au căzut jertfă iubirii de neam şi de libertate în anii grei ai dictaturii; este victoria celor care s-au opus cu gândul, cu vorba sau cu fapta forţei brutale a regimului comunist, care nu a reuşit să-i strivească. Este victoria paşnică datorată gândului curat al românilor şi voinţei lui Dumnezeu care ne-a ajutat şi ocrotit de-a lungul istoriei neamului nostru.

În numele înaintaşilor, în numele celor care au luptat, în numele copiilor noştri şi chiar în numele celor care nu au fost alături de noi până acum, dar care vor înţelege curând că şi pentru ei ne-am luptat, am obţinut astăzi cea mai dorită victorie, o victorie de pace şi de împăcare, victoria de azi.

 

Să recuperăm timpul furat de istorie

Victoria forţelor democratice în alegeri democratice reprezintă, în acelaşi timp, o reparaţie istorică dorită, aşteptată, sperată pentru înaintaşi şi pentru noi. Ea este singura cale spre reconcilierea profundă şi reală de care are nevoie România astăzi.

S-a dovedit prin alegeri că suntem cea mai importantă forţă politică şi civică a României, suntem forţa dorinţei de progres, a dorinţei de împăcare şi a dorinţei de mai bine pentru fiecare locuitor al ţării. De-abia acum se va elibera pe deplin energia latentă a celor care ştiu să-şi iubească prin fapte neamul şi ţara. Istoria noastră a mai cunoscut asemenea clipe de graţie, când am ştiut să recuperăm timpul furat de istorie şi să trecem din trecut în viitor.

Aşa cum s-a clădit România modernă, aşa se va înălţa şi România secolului care ne aşteaptă; aşa cum am fost odată o ţară deschisă spre Europa, aşa va fi România spre care aspirăm noi: parte integrantă a marii familii a statelor democratice, parte integrantă a Europei unite.

Revenind în marele concert al lumii democrate contemporane, România aduce cu sine o experienţă unică şi tragică. Izolată patru decenii şi jumătate în spatele Cortinei de Fier şi rătăcită încă şapte ani în deşertul tranziţiei, România poate trece foarte repede peste etape; ea poate ocupa un loc demn în lumea civilizată, locul pe care îl merită. Europeni prin tradiţii şi civilizaţi prin vocaţie, românii au decis astăzi fără nici un fel de ezitare care va fi drumul lor şi al ţării lor în deceniul următor.

 

Calea prin care putem ieşi din noapte

Noi nu am venit la putere pentru a ne răzbuna, ci pentru a îndrepta lucrurile care merg rău. Nu vom distruge, ci vom continua să construim. Într-o campanie electorală dură şi nemiloasă, am învăţat ce simplu este să iubeşti, ce simplu este să spui adevărul, ce simplu este să vrei să faci bine. Suntem un popor care am reuşit de-a lungul unor decenii de ură, de frică şi de mizerie să rămânem oameni care ştiu să iubească, să-şi construiască familii, să-şi crească fiii şi nepoţii. Vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii României că acest timp al urii, intoleranţei şi discriminării etnice sau religioase trebuie încheiat definitiv. Nu voi tolera nici o pedeapsă abuzivă şi nici un fel de persecuţie.

Am văzut de aproape chipul răului, am trăit sub spectrul lui şi nu ne-am lăsat învinşi. Au fost dărâmate biserici, dar credincioşii nu au plecat. Au fost deturnate idealurile naţionale, dar românii le-au păstrat ascunse în sufletul lor. Am trăit prea mult în rău, ca să nu merităm partea noastră de bine, de fericire, de iubire. De aceea, nu voi tolera necinstea, nu voi tolera violenţa, nu voi tolera abuzul.

Există o cale prin care putem ieşi din noapte şi pe această cale ne sunt călăuze valorile naţionale, credinţa în forţele noastre şi convingerea că nu suntem cu nimic mai prejos decât alte popoare. În această noapte fierbinte, vă cer să-mi fiţi alături pentru adevărata deşteptare a României. Vă chem să păşim împreună pe această cale şi să folosim împreună voinţa de bine a tuturor românilor, pentru a da României şi românilor şansa pe care o merită. Iar dacă va fi nevoie de sacrificii, aceste sacrificii va trebui să le facă de acum înainte guvernanţii şi liderii politici, nu poporul. Poporul a făcut destule sacrificii. Timpul generaţiilor de sacrificiu trebuie să se termine pentru totdeauna.

Primesc vestea victoriei în alegerile prezidenţiale sub semnul unei imense răspunderi. Știu că în favoarea mea au votat cei care doresc schimbarea în bine a României şi sunt dator să respect voinţa lor începând chiar din această clipă. Cetăţenii României şi-au pus toată speranţa în democraţie. Noi, cei care am câştigat alegerile parlamentare şi prezidenţiale din acest an, ne asumăm astăzi, în faţa istoriei, responsabilitatea acestei speranţe şi a împlinirii ei.

Vă adresez cele mai calde gânduri şi urări de prosperitate, fericire şi demnitate şi rog pe bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze Ţara şi poporul român.